Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Ironman 3 電影今天上映! 之 熱烈期待! 歡迎觀後感(含劇透) 3.75玩具無無聊亂入!

回復 190# 無明:

4.  無錯,因為tony個保鑣去調查被敵人炸到訓醫院,Tony就開始福爾摩斯咁係地庫重組案情:DD;最後將類近的新聞事發地點揾出來!之後個exgirlfriend黎揾佢; 突襲後係生死之間系統將tony送到最後調查到的地點,就開始福爾摩斯上身

5.臨尾都講tony用自己做試驗品,成功&#21655;先俾pepper注射; 萬一失敗&#21655;大家咪係另一個世界見……當然當係最後一集,順理成章大團圓結局^^今集真係為robert Tony而拍,所以個個睇開漫畫;都估唔到劇情發展到咁><邊個會估到滿大人只係一個坐係到飲啤酒食住花生等睇show的演員!
第一點,在Tony於小鎮被人襲擊後就已經講唔通。果陣就已經可以call裝甲。

另外,充電問題真係純為 ...
百龍天舞 發表於 26-4-2013 08:56 PM

認同,

1/好快敵人已經找上門。如果可以用手機
(choeng兄更正 : 係小鎮果陣唔係敵人找tony 而佢地同時找到果女人)

oR上網Ca11地庫ironman,&#28857;解一直唔ca11呢?

2/ARC reactor D能源可用好耐,冇理由咁快用完。

就算用完,如果要差電,我想,比&#20010;核電廠佢都冇咁快差完La!!下話?

再者,佢心口都有後備La!

使鬼咩?

Jarvis應該是用雲端,主機一定不是在MK42&#20869;,而是無處不在了。

6/最大問題,為何要炸掉所有Ironman??
6/個人覺得:開頭Tony同佢個女友講過(內容大約)ironman甲分分鍾重要過佢女友,其實Tony一早就諗住聖誕節送依份禮物俾佢女友,就係話俾佢女友知你已經重要過依到所有既裝甲∼^^
today saw it ,   my feel is 雷聲大雨點小... {:1_195:}

i give 65分...  wish 雷神2 better.
好認同好多ching講既奇怪位同失望位... 由於我唔想係因為掛住睇3D&特效而miss左誤會左(話晒期待左咁耐...), 所以我今日又睇多次2D, 有幾個位明返:
1. 點解AIM可以任意操控IP搞到好兒戲咁---因為有一句交代過原來IP是由AIM協助從WM改裝改色的.
2. 點解飛機救人時, 人力(包括女人)可以大到一個個捉到咁實最後成抽救返---因為又有一句交代過原來Tony將佢地通晒電, 一contact即吸住(重有少少電流聲做音效).[不過明明話只可負重4人...]
3. 點解Tony咁遲先call backup---因為個基地出口係好後期先清理返(有鏡頭交代).[不過起碼去碼頭救人時已可call行馬去, Tony唔call唔明點解Rodey又唔call人兩條友兒兒戲戲咁扮Rambo...]
小鎮果段唔理邊個搵邊個,都已經行蹤敗露,
Tony要鬼竄潛入大屋,係因為裝備不足,有甲的話,根本硬爆入去冇問題。

電源點講都係怪,用滿大人隻遊艇電池充電會好過自己的弦反應堆??
另外失望位為:
A. 打大佬時先唔理點解其餘時間咁易call armor但救Pepper時就點都call唔到, 齋講佢眼見Pepper跌死時個D有限度既傷心, 睇黎佢都唔係咁愛Pepper (or RD演技有限...)之後好快又輕鬆講笑.
B. IM一直都唔算神化, 只係sell high tech. 但今次真係玩大左. 如果有咁既生物科技, 我諗D車唔應該仲係4個look行). 我諗係因為Avengers開大左個頭之故(外星人都出埋...). 但個人唔like.
C. 滿大人...好失望. 花好多時間建立反派形象, 點知流既. 未再develop返就打大佬了.
D. 最失望係Pepper被改造, 唔覺Tony太傷心, 之後又好似咁易醫返好(冇左AIM scientists咁易還原!?). 仲有, 高處墮下前如Pepper咁勁就唔使人救啦...
仲有...都係唔打太多...
小鎮果段唔理邊個搵邊個,都已經行蹤敗露,
Tony要鬼竄潛入大屋,係因為裝備不足,有甲的話,根本硬爆入去 ...
百龍天舞 發表於 27-4-2013 12:30 AM
十分同意。

上面再睇多次2D&#20010;位buyngbuy  ching說也有道理,

3/未清理大宅,所以ironman出唔到來。一粒羅絲也可棘住道門,可&#20917;成幢大廈?

但請導演只需用三秒鏡頭交代下便通硒!
另外失望位為:
A. 打大佬時先唔理點解其餘時間咁易call armor但救Pepper時就點都call唔到, 齋講佢眼見Pepp ...
BuyNgBuy 發表於 27-4-2013 12:49 AM

全部同意。

A,一直覺今集逐件甲飛是匪夷所思,就算&#20250;反地心吸力浮空,不代表可九秒九飛八百公里去床架Tony度。我可能太保守。如果可以,車不會是4&#20010;輪。

B,Im系列真的不是XMEN系列,一直都好enjoy睇佢机械科技競賽,,

Spiderman蜥蜴人已生化再生繼肢,XMEN又有,現在lM也來???

C,滿大人呢&#20010;"自制心魔",自制供求,是對美國的最大諷刺。暗指"X登"是自制的敵人,串得好應。

D,呢&#20010;真係弱D,不過一早知佢拍左野唔會跌死的。好地地要搞pepper.,變女超人,或Shehulk咁。又冇交代&#28857;醫,明明留才女一命便好交代,

偏偏冇必要地又一熗砰瓜左。&#28857;醫丫?可以醫返,療程也痛苦。
回復  無明:

4.  無錯,因為tony個保鑣去調查被敵人炸到訓醫院,Tony就開始福爾摩斯咁係地庫重組案 ...
ChrisLamXYZ 發表於 26-4-2013 09:22 PM

7,有冇人覺得黑人軍官Rhodey勇救總統一幕太過神勇???

佢的飛躍道身手同百發百中的打斷鋼練神熗法,仲勁過美國隊長同鷹眼??!

btw,  IP一身美國旗造型全為了總統被行刑這一幕。

這套片對自己國家的自嘲甚多,大陸一定拍唔出。
頭像被屏蔽
我覺得今集都幾多驚喜&#21526;!!!
1) 雖然今隻係最多甲出現, 但明顯只有MARK42由頭打到尾, 無左之前兩集所謂&#22021;FINAL FORM!!!
2) 滿大人真係估佢唔到
3) PEPPER 今集真係好勁好正!!!
請問已看的各位 你們觀看的畫面質素如何呢?我昨晚在康怡mcl看的午夜場 畫面比我家中TⅤ在最高省電模式時更暗 ...
Tachikoma 發表於 25-4-2013 11:35 PM

我MCL JP一樣好暗,加埋3D仲辛苦!
回復 208# 無明:

A,一直覺今集逐件甲飛是匪夷所思,就算&#20250;反地心吸力浮空,不代表可九秒九飛八百公里去床架Tony度。我可能太保守。如果可以,車不會是4&#20010;輪。

同意,逐件飛仲要細細件都有飛行功能,係勁但太誇,畫面好睇,但之前咁中意IM系列係因為佢不可能而又有少少幻想可能既機械組合概念&#21526;嘛><今集太神了
回復 204# BuyNgBuy
兩條友兒兒戲戲咁扮Rambo...]
聽講導演好似係八十年代轟天砲,幻影英雄,吾通導演拿手&#22050;入屋查案?…今集tony似足神探上身真係吾慣~