Toysdaily 玩具日報

查看: 1629015|回復: 5474

[分享討論] FIGMA 分享會

歡迎對 FIGMA 有興趣的朋友在這裡交流~ :)
不論新品、舊品、未出的、個人珍藏、自改等,也可討論喔!

也歡迎分享任何 figma 照片,不論手機快相 或 PSD 靚相也歡迎~

=============================================================================

小弟對FIGMA實是有愛, 原因是造料好,
上色不錯, QC有一定保證, 高可動, 價格可接受,
覆蓋的動漫廣, 細細隻易收藏, 當然, 最緊要是女性FIGURE多~ :)

不經不覺也儲了過百只. 雖然不是全收, 但也有70%-80%.
還沒入櫃的還有大概20只,有以下系列:
K-On, 魯魯修,部份 魔法少女奈子,Kamen Rider, BRS,Kos-Mos 及 同睏等。
現只得傷眼手機相, 遲些再影些好的再分享FIGMA COLLECTION 同玩具櫃~ :64:

evilalive 發表於 27-11-2014 02:18 PM
Why's that? We all knew she owned a private airport wor???

每朝早我都由下邊望上去...醒一醒神先出門口 :p

'我恭喜你大家發財' with figma仝人{:1_235:}

花之浮遊城

{:2_259:}{:2_259:}

吉野凜花 發表於 24-1-2015 01:36 PM
入手但未開,見到間間都有有點呆左...

都係一句:低入赤城,高追加賀

入啦入啦
BRS 發表於 22-1-2015 08:02 AM
條line人物面相太相似... 說起來的確是呢,
靈夢同魔理沙面之後, 面雕都好像造得差不多,
射命丸和朔夜 ...

Figma十六夜個樣成個小朋友咁, 唔夠惡, 個人認為Figutto版面相好D, 不過Figutto版的靈夢又麻麻地(或者應該話Figutto呢個系列, 只得十六夜面相算OK)

http://red-alert.cocolog-nifty.com/blog/2010/09/post-2906.html
BRS 發表於 22-1-2015 08:05 AM
2魚內黑子真係未見過~ Sisters Noise無力後追
我還是期待佢2.0好了

Amazon 之前做特價, 2000yen,我叫朋友代運埋番黎岩岩好2魚
e加都有特價,不過好似 2500 yen 左右

我一直誤以為炮姐CP 當麻係高中生, 炮姐都係...:49:

(好喜歡當麻同炮姐一對:shy:, 目錄無視)

一直好想FIGMA跟番小說VER出面相, 而家FIGMA 禁書全線停晒, 睇黎無機會...

P.s. 我真係好想figma 出一方通行:die:

High five bro~~~小弟也有一格 BRS~

最愛BRS:$
頭像被屏蔽
Wa.........DD ar .......powerful c hing
第一行最右個隻係咩系列?? 細過 DD.....但好正呀 !!
ricky_lam522 發表於 11-11-2012 03:39 AM

第一行的是 YAMATO 的 vmf50, 只得 50CM 左右的高度, 比 DD 細小 (比DD Sister 還細).
沒有透明膠或玻璃眼. 骨幹與AZONE的娃差不多. 最大特色是身材比例多,
連肌肉感的打女身段也有選擇. 而已出廠時, 大部份角色均已在全申噴上陰影,
就連...小妹妹也不例外. :shy:
Wa.........DD ar .......powerful c hing
第一行最右個隻係咩系列?? 細過 DD.....但好正呀 !!
ricky_lam522 發表於 11-11-2012 03:39 AM

大大有興趣可到以下綱頁看看~ :)
http://vmf.yamato-toys.com/
哇!fk大排得的很整齊、很有心機啊!每個figma都有姿勢,勁有愛!!

等你遲D再多的分享報告!!

TUEN 兄既收藏真係好壯觀NE:71::D, DISPLAY得好正, 各有特色:71:
見到好多怨念物, SABER EXTRA, 綾波麗同IBRS NE:36:
好羨慕TUEN 兄有櫃DISPLAY FIGMA, 小弟不材, 冇DISPLAY 櫃, 家中70幾位FIGMA 千金全部都要入盒, 只能有空先影相...:56:

題外話 1: 原來TUEN 兄都係SABER FANS:36:
題外話 2: 見到TUEN 兄有魔禁FIGMA, TUEN 兄冇入E款?
有無伊吹萃香:71:
哇!fk大排得的很整齊、很有心機啊!每個figma都有姿勢,勁有愛!!
等你遲D再多的分享報告!!
gazza1211 發表於 11-11-2012 08:51 AM

Gazza兄 誇獎了, 其實最初儲 figma 是希望好似 gazza兄 那樣每隻中間留好多空位,
但越買越多但又隻隻想儲想 display...最終就擺得密密麻麻了....:unhappy:

話說...放了入櫃的 figma 全是踏上了殺盒的不歸路...所以花了少少心機落去擺姿勢~
TUEN 兄既收藏真係好壯觀NE, DISPLAY得好正, 各有特色
見到好多怨念物, SABER EXTRA, 綾波麗同I ...
Xenon 發表於 11-11-2012 09:17 AM

多謝 Xeon兄 支持~

:@ 兩隻 Misaka!!!!  好勁呀!!!! 好有愛喎~~ :handshake:

超科學電磁砲的 figma 也有儲,未 display 就只得 Misaka。
至於 白井黑子 我未入....有仲未到心水價.....最平見 559....可惜我心水位是 500.....:60:

其實呢, 未 display 的還有:

仲有D訂咗未拎或未出的......:49: 諗起到時又要再執個櫃就頭痛了....
有無伊吹萃香
吉野凜花 發表於 11-11-2012 11:17 AM

無入 伊吹萃香呀
我見佢條裙好大,好似會好徙位....所以無入呀,吉兄是否推介這隻?? :handshake:
頭像被屏蔽
DD is better than figma !!!
Dvd brs ......race girl 初音都夠勁啦~
Wa.......arm arm 睇完vmf50 真係好正。。。但價位同dd有得揮令人 ...
ricky_lam522 發表於 11-11-2012 01:51 PM

DVD BRS 是預訂的,所以二魚頭。 其實就算是 Black Gold Saw 只要有訂也不貴呢~ 所以我通常訂的, 怕煩嘛~ :)

vmf50香港好少有現貨。我一隻是 yahoo 有人放,另一隻是從 Yamato USA Online Shop 買的,不過就要找人寄回港,事關佢地唔 ship international.
其實 vmf50 唔流行,全因定價比 DD貴 (因同一價錢只能買隻裸娃....)
仲要因為其多款身形, D 衫好難買。 賣的也很不方便,因為要知 exact 形號才賣,否則唔岩身.....

如果師兄有興趣,可到 USA 的網頁看看。 那裡有很多日本無貨的 vmf50~
http://www.yamatotoysusa.com/
DD is better than figma !!!
nela 發表於 11-11-2012 02:34 PM

DD is indeed better~~~~
but it's also a lot more expensive........
黏土呢?:78:
抱歉我的帖子長度不符合要求。 當前長度: 10 字節 系統限制: 15 到 10000 字節