Toysdaily 玩具日報

查看: 15627|回復: 37

[玩具報告] 赤紅彗星!!!!—ROBOT魂 SAZABI 沙煞比 完全玩評報告

出了NU GUNDAM的時候,當然會好期待沙煞比啦。雖然等左成半年先有,不過都真係好開心!~~因為高達史上既最強之戰士,又可以再呈現了。不過,由於時間關係,劇場製作真係難少少,唯有只係報告住沙煞比先﹗

如果大家想睇多點相和看一看其他R魂玩評報告,歡迎到小弟的ROBOT魂評論坊: http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/685855/index

盒子出乎意料地大個,真係很大,有當年重戰機MK2既感覺。

盒底都係個D野,不用多講。

去番D配件先,其實大家可以留意得到,D野唔算好多,不過真係好大大件下囉﹗

睇下個素體先,講真,算唔錯﹗隻色做得比之前既猛毒好一點,起碼感覺上不太膠。不過我中左SAD貨,左手手腕有一撻幾大既黑印,唯有當胎記啦,無法子

不過做得精致,確係無得彈,點睇都靚仔

講番可動度先。上身可動度唔錯,呢D動作都幾易搞到出來,不論頭、手、肩、腰都有不俗的表現。

向下再抄一張先

上身既表現唔錯,不過去到下身都係有問題。大家見到個脾位,可動度唔算好高,而且好實,實到有D驚扭郁佢。

礙於設計,小弟認為,呢個已經係最大既可動度,不過實在有點可惜。這正好說明,這隻機,賣點始終唔係靈活度上面~~

好,去下D POSE圖先。整體上感覺唔錯﹗由於大大隻既關係,影出來份外有氣勢﹗

不過,由於隻野太大,上架不太容易做平衡,變左有時好容易掉下來,大家玩的時候要注意一下﹗

隻手既可動度好高,呢D動作幾易搞。不過,由於腿部笨重,很難做出高可動度的姿勢

個盾係細左少少,大番D會更好一些﹗

就咁影,SAZABI已經好好睇~~

飛腿是小弟既招牌動作。不過,佢既飛腿好難擺。主要係隻機重,難取平衡,同埋腰部的可動性不足,影響了整體的發揮(也可能是小弟的技術未到家)

裙甲的可動度可以接受﹗

向後一射~~

部機可以影得好CHOK﹗~~

其實上身真係做得好好,隻手夠力去托住隻槍,而且肩膊可動幅度大,正﹗~~

去玩下把劍先﹗~把野做得好靚仔,深信看過SAMPLE機個陣,大家都會有呢個感覺~~

橫劍於胸~~

持劍欲刺﹗

好,係時候來總評先﹗

總括而言,優劣如下:

優:
1. 造型正,DETAIL位足料,很好﹗
2. 上色不錯,但個QC參差,如小弟中了SAD貨
3. 可動性不錯,可以做出很多高難度動作

劣:
1. 為何背部的浮游炮要這樣做.....D炮展開不能﹗﹗
2. 裙甲是MS系列的大問題,一直以來時好時壞
3. 配件不多,個盒咁大,可以裝D特效件啦,浪費左D位=.=
4. 由於設計所限,部機太過笨重,弄出來一點呆呆的感覺5.頭部的郁動方式有點奇怪

呢次隻機,係我第一次唔係好知點影,於是就求其先擺個POSE,然後再找好的角度影一張。感覺上,呢隻機霸氣十足,但同NU比仍然有段距離
下一次再來的時候,很可能是劇場製作了~~~
整住幾幅NU相頂頂癮先:

如果大家想睇多點相和看一看其他R魂玩評報告,歡迎到小弟的ROBOT魂評論坊:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/685855/index
其實今次隻膠色好左小小和外型都不是太差,只是最大敗北係有三樣:56:
<1>太大和NU唔合比例,大NU太多
<2>條腰關節用波JOINT,而且長了出來,這樣很容易鬆,應用拉出關節
<3>冇浮炮展開型態,又搞魂SHOP,:blame:幾件配件又要比多幾百蚊,
笨大次次都係這樣,人氣機次次都做得唔夠好。
因我對肥沙有愛,所以這次十份失望:die:
做乜唔介紹埋浮遊炮:DD
我見日本有個report可以拆出黎

(轉自hacchaka@http://blog.livedoor.jp
不過無支架配合:66:
我知道佢可以拆出來,但係D炮唔可以展開,見到都有點火上來.....
紅斗斗既肥沙:71:
希望快d出自由:57:
雖然我都覺得佢出得唔錯,不過佢同Nu拍埋一齊真係....:cool:
笨大依家出玩具,同系列同作品都唔跟比例,好似d九流廠場一樣,真係比佢吹賑:26:
回復 6# ro仔

佢同NU差好遠下
NU既上色正,可動一流,配件多,又有特效件,定價較便宜,重要好易玩,關節實。
隻SAZABI用地台好難擺
次次都太重囉唔到平均:die:
回復 8# 卡妙

好同意,其實應該要出另一款魂STAGE。呢個超合金STAGE重,可以支持到啦。其他個D已經不行了~~
可動真係一流:71:

" 造型正,DETAIL位足料,很好 "

ching得罪講句, 隻sazabi前裙甲位D噴射口全都無上色, Detail位何足料之有!?

Robot魂 新安洲 Detail位就真係足料啦, 雖然膠&#21655;D.
回復 11# initialb

打個陣我諗起把劍ONLY~反而忽略左整體,不好意思。你的確點出問題所在~
所整體而言,佢的確係做得麻麻地。畢竟人既要求愈來愈高,既然整得出UNICORN,NU GUNDAM呢D正野,就應該要做好D啦~^^
回復  initialb

打個陣我諗起把劍ONLY~反而忽略左整體,不好意思。你的確點出問題所在~
所整體而言,佢 ...
kkkiii0079 發表於 15-9-2012 09:37 PM

小弟都係愛之深, 恨之切. 點解做唔返新安洲&#22021;質素.:die:

http://blog.livedoor.jp/hacchaka/archives/51613853.html    轉載

裙甲 .... too small la ......  :(
冇浮炮展開型態:help: