Toysdaily 玩具日報

查看: 33688|回復: 29

[玩具報告] 白之騎士!!!!—ROBOT魂 LANCELOT VER.2 蘭斯洛特 完全玩評報告

想知更多R魂資料,可到小弟BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2 ... ticles/960283/index

之前OFFSHOOT版已經入手了,還是很久很久以前的事。從前,看CODE GEASS,就已經很喜歡它,不過,個時佢以對立陣型機體登場,感覺有點怪怪的。不過由於佢真係太型,無計﹗出OFFSHOOT版,玩落其實都可以接受,不過,到玩得多R魂,你就自然發現OFFSHOOT的不足之處。是次報告內容稍多,請大家注意﹗

個盒好大,但入面其實無咩大野。

今次呢隻上色好好,基本上不用怎樣選就已經可以了。跟以往SIDE KMF的水準差不多。不過,值得一提的是,前VERSION的飛翔翼不能在此應用,而根據背後的孔而言,出翼已成定局,睇幾時啦~

本體真係無得彈﹗

可動性尚可,是腿部有點問題,主要是兩腳伸展的幅度仍有點不足~

手腳的可動性都沒有太大的問題

裝埋把劍上去先~~

個魂STAGE JOINT位在背上,OK,幾好插﹗

做單腳踢MODE完全無難度啦~~

單腳企出腳一樣無難度~~近來出既都成日做到呢個效果,看來R魂公仔都真係做到野~~

向前單腳踢就要用個腳輪幫幫手。如果大家玩過既,都應該會知道,上手OFFSHOOT或者係LANCELOT ALBION,都係腳殘,呢次隻LANCELOT完全改善了有關問題,關節實淨~~

腳掌接地性能大增,非常好﹗

不過,如果要做D郁動幅度大既動作,都係要用輪子幫幫手﹗

今次可以向下拔劍,都算係重點之一﹗足見可動性。另外,今次既配件好實淨,唔易甩,值得一讚﹗

當然要玩下雙劍啦﹗~~兩把劍又真係幾好玩~~

配合高可動度,基本上,好多高難度動作都可以做得番出來~~

係時候去玩埋其他既配件先~~呢隻翼,大家唔好誤會,以為可以新機對應舊翼,其實係唔得架....大家玩過就知,隻翼係上唔到個背包,因為舊機個背包係細少少。不過,拿來「旁住」玩都OK既~同埋多左隻翼,成隻野感覺都唔同D~~

張開埋對翼先,就咁睇,都總算係幾MATCH既~~

呢個角度睇,你就會見到,其實對翼對個背包係處於分離狀態的。不過,大家不用擔心,見到LANCELOT背後有D小孔,遲下實有魂SHOP野出,放心﹗

去下個盾先,個盾比想像中薄,可以厚番少少

呢張係BLOG既封面相~~~~

係時候玩飛鏢了﹗

個飛鏢都係咁既樣啦~~

四鏢齊發~~

係時候去槍部分,呢度有幾個問題:1. 隻手拿不穩支野,2. 支野都真係幾重下,3. 換件麻煩,4. 收起槍托就會令拿手更難拿穩支鎗~~

唔同角度都影一影啦~~

受益於高可動度,擺POSE都幾簡單~~呢野要換件......

支野幾大支下架~

鎗劍合一﹗~~~

反手拿劍~~

二刀流~~的確好玩﹗~~

報告完畢,是次報告的內容較多,如下:

優點:
1. 上色一流,有水口位,都唔明顯
2. 可動性極高,手腳皆是
3. 配件豐富,可玩性高
4. 關節鬆緊合宜
5. 平衡力高,不需要用輪子來輔助站起來
6. 腳掌可動性一流﹗

缺點:
1. 雙劍太小
2. 部分配件太小,筆者於報告處從簡處理
3. 對應不了以前的配件
4. 支槍太重

玩時提示:
1. 由於是新品,所以生產過程中,有些地方太尖了,玩的時候可能會整親
2. 玩高難度動作,大可以利用輔助輪子幫手

發展預測:
由於LANCELOT衍生的商品還真是不少,以下有一些想法:
1. 補出飛翼及相關配件
2. LANCELOT CONQUISTADOR,相信會以「換件」或「成隻出過」既方式出現
3. LANCELOT ALBION應該也會出VER.2

謝謝收看﹗
如果大家想睇多點R魂REPORT(已經近百個REPORT了),可以到小弟的BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2 ... ticles/960283/index:64:
good pics pal, thank you.
Code geass第一季我最愛都係高文,但見大大的駱駝都好正,希望快D出翼
呢隻係幾好
不過成三魚真係有點貴呀!
搞到想買返之前個隻多d
睇嚟以前嗰d會返出 Ver2

C.C專用蘭斯洛特機魂限 again................
我俾佢把劍吉親手指...:68:

靚係幾靚, 但被同期的EPYON搶晒風頭....
如果個價再跌至會考慮....
我都仲考慮緊買佢定艾比安:63:
如果佢對光翼真係換件形式係魂shop出,我即入佢
佢這個出POWER WING VER就正啦
呢隻一堆玩家等緊佢插到 150先買架啦
All Hail kkkiii0079! All Hail kkkiii0079! All Hail kkkiii0079!
我都仲考慮緊買佢定艾比安
如果佢對光翼真係換件形式係魂shop出,我即入佢
haleyho 發表於 26-12-2012 01:13 PM

光翼係另一隻,不是依隻。。。。。。
呢隻得紅翼,光翼既LANCELOT ALBION~~
I planned to get this on the release day.....but withdrawn after seeing it in shop.....