Toysdaily 玩具日報

查看: 24537|回復: 95

[最新報價] 龍神號 - 小弟第一次改造嘅模型 希望各Ching比d意見

小弟花咗一個禮拜改造咗呢隻龍神號, 由於我係新手, 各位Ching見笑了

改造後正面

背面, 見到紅色肩甲已經用1mm角捧加大咗底部同側邊

1) 頭頂天線偷膠位用畢地填平 ; 前端監視器用膠條做邊框加以強調, 厚度約2mm
2) 龍爪打磨時順便磨尖咗
3) 兩邊紅色肩甲底部同側邊用咗1mm角捧加大
4) 龍頭標誌輪廓用筆刀同貼上1mm膠條修改咗, 本身龍頭線條太直, 所以加強彎形
5) 紅色肩甲上面嘅白色件, 側邊都貼上1mm膠條再打磨改彎線條

由於龍頭修改咗, 肩甲坑位唔再對位, 所以用筆地同膠條填平

1) 腰帶同上半臂偷膠位, 可以用筆地同AA膠墳平
2) 拳頭已經用400至1000號砂紙打磨平滑

下半臂前端加咗1mm膠版打磨以加強斜度

1) 龍B仔對上排氣口用咗1mm角捧伸長
2) 排氣口嘅夾口本身比較難打磨, 所以自己cut膠版做咗一塊蓋 (見腳掌), 待上色後可直接裝上, 又可作分色作用

Hip位夾口大, 可貼上1mm膠版填補夾口

腳掌側邊就咁一塊嘢, 冇咩細節, 所以貼上膠版加強細節

膝蓋對落嘅長方形, 底部原本左右唔平衡, 有一邊係斜嘅, 所以貼上1mm膠版再打磨至左右兩邊平衡返

1) 由於劍柄要做無縫, 所以要將劍刃嘅連接位用筆刀小心cut開, 以便上色後連接返
2) 所有拳頭手掌已經用400同1000號打磨至平滑, 由於係軟膠, 所以磨得好辛苦   

支持!
等看最終成品!

軟膠,在下只是用銼去處理便算了:(
Ching 死圖, 有冇link可以睇相呀
Ching 死圖, 有冇link可以睇相呀
op_eddie 發表於 1-6-2012 08:54 AM

http://toysdaily.com/discuz/thread-184107-1-1.html
圖沒死
好有心機..................:71:
圖沒死
AIRU 發表於 1-6-2012 09:06

點解冇左 WWW 就可以睇倒圖既~?
頭像被屏蔽
點解冇左 WWW 就可以睇倒圖既~?
人仔貓 發表於 1-6-2012 03:28 PM

等板主答你~~~
回復 6# 人仔貓

樓主用 flickr 的. Flickr 網上相簿係 Toysdaily 唔係成日都可以正常顯示, 我而家都轉o左用  Picasa~
...其實 Picasa 一樣唔係成日都可以正常顯示...
回復  人仔貓

樓主用 flickr 的. Flickr 網上相簿係 Toysdaily 唔係成日都可以正常顯示, 我而家都轉o左 ...
goahead 發表於 1-6-2012 05:36 PM

正式來說,是Flickr 鎖了「www.toysdaily.com」這個域名,
從而令其不能從外部作存取。
而另一個域名則沒被Flickr 鎖了,故能從外部作存取。
在下也是近半年才知玩具日報有「toysdaily.com」這個域名……
正式來說,是Flickr 鎖了「」這個域名,
而另一個域名則沒被Flickr 鎖了, ...
AIRU 發表於 1-6-2012 19:05

即刻將個 bookmark 改左佢先~
以後就睇小D死圖~ :43:
支持!
等看最終成品!

軟膠,在下只是用銼去處理便算了
AIRU 發表於 1-6-2012 08:14 AM

多謝ching支持~
小弟想買返支噴筆先上色, 隻嘢改得辛苦, 又唔想用噴罐
如果用銼, 會唔會磨花咗d軟膠架? 其實小弟冇銼用, 見400號砂紙磨得滑, 就用返砂紙算了 :ice:
正式來說,是Flickr 鎖了「」這個域名,
而另一個域名則沒被Flickr 鎖了, ...
AIRU 發表於 1-6-2012 07:05 PM

有d咁嘅事?
小弟本來用開photobucket, 不過成日老屈我比錢upgrade做premium account, 我寧願買d模型用品好過, 唔upgrade又搞到我死圖, 結果轉咗用flickr
多謝ching支持~
小弟想買返支噴筆先上色, 隻嘢改得辛苦, 又唔想用噴罐
如果用銼, 會唔會磨花& ...
BoAkawaii 發表於 1-6-2012 10:35 PM

快買噴筆吧~~~~XDD

在下是用普通雜錦銼,沒有問題。
鑽石鋼銼就不知了。