Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 龍神號 - 小弟第一次改造嘅模型 希望各Ching比d意見

而家仲有d金色未搞, 濕氣又重
BoAkawaii 發表於 12-6-2012 00:43

天氣潮濕可以用風筒幫手~
一噴完即用熱風離遠吹,一吹到表面冇左D霧氣就夠~
切忌吹得過久過熱,因為會起泡泡....
死喇~~~ 咁我都唔知最後成品嘅配色合唔合適啊~~~

呢幾日放假去玩都冇搞過龍神號,
今日先完成 ...
BoAkawaii 發表於 12-6-2012 12:43 AM

應該合適的~

不一定耍噴光油,用磨光膏拋光也行的,
前提是紅色要噴得夠厚。
在下的龍神號的額頭紅件就是沒用GX-100 而直接磨光膏拋光,
那是因為懶而出事,承擔後果是重噴額頭紅件,
重噴後就試不用GX-100 而直接磨光膏拋光,
最後爆大冷,效果媲美GX-100 下的創界山。
切忌吹得過久過熱,因為會起 ...
人仔貓 發表於 12-6-2012 04:57 AM

風筒……
一個令在下難忘的慘劇……
製作模型每一項程序若處理不當都不會有理想效果...
切忌吹得過久過熱,因為會起 ...
人仔貓 發表於 12-6-2012 04:57 AM

謝謝Ching提議 ^^
不過小弟都係等唔潮濕先噴油,
我最怕噴衰咗之後要用thinner抺甩晒d油重新噴過,
係非常痛苦嘅事~ :30:
Good~!  有耐性對於製作模型是非常關鍵的~:74:
(其實出事好多時都因為心急...所謂欲速不達...)
風筒……
一個令在下難忘的慘劇……
AIRU 發表於 12-6-2012 08:09 AM

早幾日去咗睇樓, 都唔得閒搞隻龍神號同上網,
今日成日又落狗屎, 唔知幾時先完成到隻嘢呢 :67:

尋日噴好d金色, 係用Gaia Clear Yellow溝少量Gaia Bright Gold, 之後再噴2層光油,
Ching比d意見?
今日成日又落狗屎, 唔知幾時先完成到隻嘢呢 ...
BoAkawaii 發表於 16-6-2012 10:37 PM

要看組合後的樣子才知,這樣很難說……
拋光~拋光~XD
今日成日又落狗屎, 唔知幾時先完成到隻嘢呢 ...
BoAkawaii 發表於 16-6-2012 22:37

唔知係唔係照片問題,相比你已噴左既金屬藍,好似略為暗啞...
唔知係唔係照片問題,相比你已噴左既金屬藍,好似略為暗啞...
人仔貓 發表於 16-6-2012 11:59 PM

唔...唔知點解, d金色件實物都好光澤, 已經噴咗2浸光油, 但係影相又差d...

呢張會唔會好d~?
要看組合後的樣子才知,這樣很難說……
拋光~拋光~XD
AIRU 發表於 16-6-2012 10:56 PM

唔...已經噴咗2層光油, 好怕咁鏡面會見到自己咁樣衰~~~ :(

今日襯晏晝好天, 即刻噴埋d黑色細緻位~
而家仲有d眼同天線嘅綠色未噴, 之後喺d坑位畫吓線就完成了 :)
唔...唔知點解, d金色件實物都好光澤, 已經噴咗2浸光油, 但係影相又差d...

呢張會唔會好d~?
BoAkawaii 發表於 17-6-2012 23:25

可能係D相對焦唔準....
唔...已經噴咗2層光油, 好怕咁鏡面會見到自己咁樣衰~~~

今日襯晏晝好天, 即刻噴埋d黑色細緻 ...
BoAkawaii 發表於 17-6-2012 11:35 PM

金色是要高反光才好看~XDD

該快有好東西看了~~~~
金色是要高反光才好看~XDD

該快有好東西看了~~~~
AIRU 發表於 18-6-2012 08:46 AM

唉, 今日失咗手啊...
噴眼仔一個鐘頭之後"滅"膠紙, 變成咁樣... :70:
今日埋唔到尾, 而家好灰... :ice: 聽日要睇吓磨唔磨得甩d油, 希望唔洗用thinner抺甩晒d油重新噴過啦... :30:

砌模型過程中少少意外難免....

不過咁細範圍有冇考慮過遮蓋後用平筆手塗~?