Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 龍神號 - 小弟第一次改造嘅模型 希望各Ching比d意見

砌模型過程中少少意外難免....

不過咁細範圍有冇考慮過遮蓋後用平筆手塗~?
人仔貓 發表於 18-6-2012 11:24 PM

如果用手塗,相信失手機會會少d,但係怕有筆痕唔靚,
冇辦法啦,聽日試吓用砂紙磨走d綠色,再噴返黑色,先再搞眼仔啦,仲要小心唔好磨到d珍珠白...
不過最後一步整衰咗,又要拖多一兩日... :?
手塗都唔一定有筆痕既~

D油用慢乾劑開希D,用平筆索多少少油點落去掃應該OK~
手塗都唔一定有筆痕既~

D油用慢乾劑開希D,用平筆索多少少油點落去掃應該OK~
人仔貓 發表於 19-6-2012 12:20 AM

今日噴返靚對眼仔, 都係慢慢磨平返出事果度先噴黑色+消光, 然後封膠紙, mask淨對眼, 再噴銀然後金屬綠, 好彩唔洗用thinner抺甩晒d油重新噴過~ :(

噴完係有少少出界, 或者突咗d銀色出嚟, 不過之後再滲返d黑線, 就唔會有問題~

聽日開始滲線, 不過金屬色同珍珠色"立立令"滲線會唔會好怪? 小弟想喺有坑嘅地方先滲, 金屬藍嘅件唔打算滲, 頭頂金色件, 塊面, 膝蓋, 小腿, 劍柄就會滲,  Ching可以比d意見嗎~? thx~~~
滲D唔滲整體可能會冇咁協調...
如果畀我白件會滲灰色線,金件滲橙色線,藍件滲深灰/黑色線~
For reference only~
滲D唔滲整體可能會冇咁協調...
如果畀我白件會滲灰色線,金件滲橙色線,藍件滲深灰/黑色線~
For referenc ...
人仔貓 發表於 19-6-2012 11:00 PM

謝Ching提議~
我用咗German Grey滲白色件, 不過效果同黑色冇咩分別~ :30:   
藍色件我就用黑色滲,
仲有滲埋d金色件就完成了~

就快可以叫龍神號出嚟了~ :x
如果finish係光面,白件可以考慮用鉛芯筆劃線,劃完先再噴一層透明珍珠/光油~