Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 龍神號 - 小弟第一次改造嘅模型 希望各Ching比d意見

回復 28# BoAkawaii

出到 thinner, 可唔可以見到霧化效果? 如果得, 應該問題不大.

稀釋我自己大約 1:3, 好似奶水咁稀就差唔多, o岩o岩玩, 我唔建議係係筆杯內溝油, 用器皿開好晒油至倒落筆杯. 同埋油量太少都係噴唔到的, 你可以開大約 1/3 筆杯. 用淨可以用樽仔留起佢(我用燒味舖D 薑蓉杯仔).

另外就係用o岩 Thinner~
Ching,小弟想問吓你知唔知Robot魂龍王丸隻珍珠白係用Tamiya TS-45定係用Mr. Color 151嘅呢 ...
BoAkawaii 發表於 3-6-2012 17:35

Robot魂龍王丸 應該用 Mr. Color 151 效果會近似原色D~
試噴效果 (原件-左  /  試件-右) :

不過如果想再清楚適唔適合,最好貼幅相上黎睇下實際你想補邊個位既色~

另外若果個泵氣壓唔夠,可以再調稀D油試下,唔需要一次過厚噴,薄噴多層效果仲好~
回復  BoAkawaii

出到 thinner, 可唔可以見到霧化效果? 如果得, 應該問題不大.

稀釋我自己大約 1:3, ...
goahead 發表於 3-6-2012 06:44 PM

在下覺得他把全套工具連照片放上來會實際一些,
至少不用大家盲摸摸猜哪一部份出問題。
個價你接受不到的
噴針是控出油量用的,沒針會變花灑……
鎗尾可調節噴針後移度,以決定出油量。
另 ...
AIRU 發表於 3-6-2012 06:27 PM

不過d油已經開到水咁稀,60%係thinner,40%係油,再稀我驚會變淨thinner乸溶埋d底色 :( 其實咩比例先係啱?

另外我果支就係你張圖果支,連個seller都係呢個,呢支筆到底掂唔掂架?
如果唔掂都要捱貴貨架喇,如果唔係都好難造到一隻有高光嘅高達~

你支噴筆要唔要$1300?講真,如果好貴我係有d唔捨得 :help:
不過d油已經開到水咁稀,60%係thinner,40%係油,再稀我驚會變淨thinner乸溶埋d底色  其實咩比 ...
BoAkawaii 發表於 3-6-2012 07:04 PM

你試試把鎗頭下的風壓扭調成全開(別調至掉下來)

支PS-275 在英明買要K1……

試試再稀一點~
另外一問,你用甚麼色試噴?
不過d油已經開到水咁稀,60%係thinner,40%係油,再稀我驚會變淨thinner乸溶埋d底色  其實咩比例先係啱?
...支噴筆要唔要$1300?講真,如果好貴我係有d唔捨得
BoAkawaii 發表於 3-6-2012 19:04

比例可以再試下 75%係thinner,25%係油,記住唔好厚噴,輕輕薄噴(多層)就唔會溶倒底色~

另外其實買支好DD既噴筆係能夠省卻不少麻煩...可以話係物所值~
我本人就用好多師兄都用果支日本 Iwata HP-C Plus

http://www.iwata-medea.com/index.php/products/hp_c_plus

香港代理賣$8XX~
回復 37# 人仔貓

我都係用佢~  :71:
Robot魂龍王丸 應該用 Mr. Color 151 效果會近似原色D~
試噴效果 (原件-左  /  試件-右) :

不過如果 ...
人仔貓 發表於 3-6-2012 06:55 PM

謝謝Ching解答,
小弟想補補隻龍王丸嘅大腿上面, 買返嚟已經有少少甩油 (見紅圈), 所以想touch up一吓, 不過除咗呢度其他地方都冇咩瑕疵
其實呢隻嘢嘅QC真係好睇彩數 :(

回復  BoAkawaii

稀釋我自己大約 1:3, ...
goahead 發表於 3-6-2012 06:44 PM

謝謝Ching解答~
1:3即係油25% , thinner 75%?
睇嚟小弟仲要開稀一點, 明天再用量柸試試
你試試把鎗頭下的風壓扭調成全開(別調至掉下來)

支PS-275 在英明買要K1……

試試再稀一點~
AIRU 發表於 3-6-2012 07:11 PM

K1都唔係好貴, 不過下次出糧先再諗啦 :o

另外小弟今日試用Mr. Color GX-204 金屬藍, 會唔會粒子粗, 泵又唔夠力, 所以出唔到油?  :ice:
比例可以再試下 75%係thinner,25%係油,記住唔好厚噴,輕輕薄噴(多層)就唔會溶倒底色~

另外其實買支好 ...
人仔貓 發表於 3-6-2012 07:50 PM

呢支係0.3mm噴咀?
8XX又唔貴, 不過唔知英明or千里達賣幾錢...
不過原來真係平嘢冇好, 今日完全噴唔到油 :ice:

0.3mm可以做到MG高達高光嗎?
睇幅相隻龍王丸果度好輕微,其實唔駛噴,執兩筆都OK~

另外 Iwata HP-C Plus 冇錯係 0.3mm Nozzle
不過英明or千里達好似冇得賣...
大部份人都係晌太子間專業噴槍代理度買~

HP-C Plus 噴大範圍同細緻位都冇問題,當然要手勢配合啦~
另外小弟今日試用Mr. Color GX-204 金屬藍, 會唔會粒子粗,  ...
BoAkawaii 發表於 3-6-2012 11:25 PM

果然是金屬色……
金屬色要得比一般油稀才能嘖,
而且也要把噴鎗的出油量調大一些,
否則嘖一會就塞。
金屬色先給了你一次失敗的印像了……

個泵是怎樣的?

http://www.tamiya.com/japan/products/74520basic_comp/basic_comp.htm

在下以前用田宮這一款也尚算夠力噴金屬色,相信你那個不會差得過這個吧?
大部份人都係晌太子間專業噴槍代理度買~
人仔貓 發表於 4-6-2012 01:55 AM

請問在哪兒?
之前曾考慮買iwata HP-TR 或 CM-B 的,

http://www.anest-iwata.co.jp/pro ... sh/prd/revo_tr.html

http://www.anest-iwata.co.jp/pro ... brush/untitled.html

因為不知在哪可找到而放棄。