Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 龍神號 - 小弟第一次改造嘅模型 希望各Ching比d意見

好似差唔多甘...........>.
ricky_lam522 發表於 1-6-2012 03:53 PM

小弟主力都係想改善吓認為隻模型唔完善嘅地方, 例如填補返d偷膠位, 同加返少少細節,
最唔同嘅地方可能係個龍頭~
有d咁嘅事?
小弟本來用開photobucket, 不過成日老屈我比錢upgrade做premium account, 我寧願買 ...
BoAkawaii 發表於 1-6-2012 10:54 PM

原因請問板主……
快買噴筆吧~~~~XDD

在下是用普通雜錦銼,沒有問題。
鑽石鋼銼就不知了。
AIRU 發表於 1-6-2012 10:58 PM

Ching, 今日已買噴筆, 喺Yahxx bid咗一個0.2mm噴筆連迷你氣泵嘅套裝, 都係$390, 仲送40支上色夾, 12隻調色碟 :71:
希望聽日天氣好可以開工啦

今日買咗Mr. Color GX-204 金屬藍, 不過搵唔到Ching你用嘅GX-151 珍珠白 :die:
...迷你氣泵其實唔係幾夠力...要D技巧去適應~
建議搵D棄件練習下先,唔好o徒左咁好心機改既件~
Ching, 今日已買噴筆, 喺Yahxx bid咗一個0.2mm噴筆連迷你氣泵嘅套裝, 都係$390, 仲送 ...
BoAkawaii 發表於 2-6-2012 09:46 PM

0.2mm?!在下支PS-275 才0.3mm……:unhappy:

Mr.Color No151……在下那支都有十多年歷史了……:(
但你可買XC-01來試,在白底色下不會太透銀光。

等看成品了~:!
...迷你氣泵其實唔係幾夠力...要D技巧去適應~
建議搵D棄件練習下先,唔好o徒左咁好心機改既件~
人仔貓 發表於 2-6-2012 09:58 PM

多謝Ching提醒, 我都唔知呢個迷你泵夠唔夠力添, 試都未試過 :ice:
如果唔夠力最多用住噴罐先, 其實Tamiya TS-50 Mica Blue都係一隻唔錯嘅金屬藍, 應該可以match到龍神號

聽日用龍神號頭部塊藍件試吓隻Mr. Color GX-204金屬藍係咩效果先~
0.2mm?!在下支PS-275 才0.3mm……

Mr.Color No151……在下那支都有十多年歷史了……
但 ...
AIRU 發表於 2-6-2012 11:02 PM

果支0.2mm噴筆只係台灣貨, 型號係HOLDER HD-180A, 如果單買只係$200~
不過同一支筆, IN's竟然賣$320 :angry:

咁即係Mr. Color而家冇咗GX-151珍珠白? 我多年冇砌模型所以唔知添, 小弟喺旺角見到TAMIYA有珍珠白噴罐, 但未用過
郡氏151噴罐可以去登打士街環球搵下,早前我都晌果度買倒~
留意151其實係透明珍珠,用黎噴晌白色件上~

另外雙星噴罐 Pearl White No.係 TS-45 , 係真正珍珠白,
不過效果冇郡氏151咁閃,睇你係屬意那種效果~
果支0.2mm噴筆只係台灣貨, 型號係HOLDER HD-180A, 如果單買只係$200~
不過同一支筆, IN's竟然賣$320  ...
BoAkawaii 發表於 2-6-2012 11:38 PM

在下的是這支……

Mr.Color No.151 珍珠白,官網依然有列表,
http://www.mr-hobby.com/itemlist/mrcolor.html
再者其發佈的PDF 中還有列出,
http://www.mr-hobby.com/pg23.html
該沒停產,在於易不易找到而已。
你試去「英明」或「現代」找找。

叉或代替參考:
http://www.mr-hobby.com/itemlist/pg67.html
郡氏151噴罐可以去登打士街環球搵下,早前我都晌果度買倒~
留意151其實係透明珍珠,用黎噴晌白色件上~

...
人仔貓 發表於 3-6-2012 12:37 AM

Ching,小弟想問吓你知唔知Robot魂龍王丸隻珍珠白係用Tamiya TS-45定係用Mr. Color 151嘅呢? 因為想同佢補返少少色~

你講得啱,迷你泵真係唔夠力,都出唔到油,而家唔知係支筆唔得定係個泵唔得,搞咗幾粒鐘都噴唔到一塊腳板底,而家成個灰晒  :ice:
用水試噴一下先, 確定成 set  泵無問題先~

同埋你支係o米雙動筆? 按下只會有氣, 向後拉至會出油~

加油~ :!
在下的是這支……

Mr.Color No.151 珍珠白,官網依然有列表,

再者其發佈的PDF 中還有列出,

...
AIRU 發表於 3-6-2012 08:17 AM

Ching,想問吓你支筆幾錢入手?
唔知係咪個泵唔得,支筆完全出唔到油,定係支筆唔得

另外我想問你果支筆裡面有冇插住支針?
係咪要拎支針出來先噴到油?但我試過有冇針插住都係噴唔油出來 :die:
用水試噴一下先, 確定成 set  泵無問題先~

同埋你支係o米雙動筆? 按下只會有氣, 向後拉至會出油~

加油 ...
goahead 發表於 3-6-2012 05:45 PM

我試過淨係噴水同thinner就出到,但係一加模型油就出唔到囉,已經開到好稀,都仲係出唔到,唔知點解,我都有拉後個掣先噴,真係唔知乜事

可能個迷你泵冇力?
Ching,想問吓你支筆幾錢入手?
唔知係咪個泵唔得,支筆完全出唔到油,定係支筆唔得

另外我想 ...
BoAkawaii 發表於 3-6-2012 05:48 PM

個價你接受不到的:(
噴針是控出油量用的,沒針會變花灑……
鎗尾可調節噴針後移度,以決定出油量。
另外,油要用開油水開稀,否則輸出多大的泵也噴不出油的。

你的是否這支?