Toysdaily 玩具日報

[最新報價] 龍神號 - 小弟第一次改造嘅模型 希望各Ching比d意見

回復 45# AIRU

時茂企業 ~
http://www.smooth.hk/aboutus.php
回復  AIRU

時茂企業 ~
goahead 發表於 4-6-2012 11:55 AM

多謝情報!

有空去看看~
回復 47# AIRU

噴槍佢無 show 出o黎的, 先打去問有無貨, 有就去比錢取貨~~ :43:
睇幅相隻龍王丸果度好輕微,其實唔駛噴,執兩筆都OK~

另外 Iwata HP-C Plus 冇錯係 0.3mm Nozzle
不過英 ...
人仔貓 發表於 4-6-2012 01:55 AM

謝謝Ching~ 其實我都係打算執兩筆就算, 要噴油太冒險 :(

另外你支噴筆我都有興趣, 呢d筆係咪一定要用氣泵? 要gas得嗎~? thx^^
果然是金屬色……
金屬色要得比一般油稀才能嘖,
而且也要把噴鎗的出油量調大一些,
否則嘖一會就塞。 ...
AIRU 發表於 4-6-2012 08:07 AM

嘩, 個Tamiya泵都靚過我bid果個好多啦,
我呢個泵(下面)真係唔見得人, 真係side咗錢, 好彩都仲有40支鱷魚鉗同12隻上色碟係用到 :o

Ching請問用緊邊隻泵? 有冇好介紹? 台灣泵用到嗎? thx~

另外一次失敗嘅經驗又學到一樣嘢, 唔吸收一d失敗, 又唔會成功嘅

今日買咗一支好平嘅噴筆, $245, 個盒仲連一罐gas, 粗粗地用住先, 反正龍神號又唔一定要做高光

呢支筆用gas, 反而噴到金屬油,
小弟剛剛噴咗Mr. Color GX-204 金屬藍, 呢隻色都好靚, 噴完之後再噴光油, 效果好好~
之前試過Tamiya TS-50 Mica Blue, 但d色太沉了, 似d超合金,
Mr. Color GX-204 淺藍色一點, 同比較閃~ :D

嘩, 個Tamiya泵都靚過我bid果個好多啦,
我呢個泵(下面)真係唔見得人, 真係side咗錢, 好彩都仲有 ...
BoAkawaii 發表於 4-6-2012 09:56 PM

在下的泵是找T-Hobby 買的~

台灣泵也不差的。
在下本來看中U-Star U602G 的,
因初時不知可在哪買而放棄(現在知道J.Bo Hobby 有),
之後在炮台山探朋友時去了T-Hobby 買。
你找T-Hobby 的Tony 吧,他會詳細教你的。
在下的泵是找T-Hobby 買的~

台灣泵也不差的。
在下本來看中U-Star U602G 的,
因初時不知可在哪買而 ...
AIRU 發表於 4-6-2012 10:26 PM

U-Star U602G ??
我幫襯呢個seller竟然有wor, $1250, 合理價嗎?

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b20786673?u=whalewhale13

可否提供炮台山T Hobby地址~? 謝Ching~ :handshake:

謝謝Ching~ ...
另外你支噴筆我都有興趣, 呢d筆係咪一定要用氣泵? 要gas得嗎~? thx^^
BoAkawaii 發表於 4-6-2012 21:47

噴筆唔用氣泵而用壓縮氣罐...係絕對冇問題的~
而且仲解決左噴水氣的問題~  
缺點第一當然係長遠唔夠經濟,
第二若長噴當個罐D氣太冷時會令噴件表面有霧氣,尤其天氣冷或潮濕...
不過要配番個接駁頭先駁倒台灣/日本噴筆(百尺到有得配)~
你係用郡氏定田宮壓縮氣罐~?

另外你用果隻低壓泵有個卓號叫"龜泵",要配番D低壓起動既噴筆先得~
由於氣壓低所以效率亦低,若噴件量大會花好多時間......
U-Star U602G ??
我幫襯呢個seller竟然有wor, $1250, 合理價嗎?

可否提供炮台山T Hobby地址~ ...
BoAkawaii 發表於 4-6-2012 10:56 PM

算合理的了,
J.Bo 都不止這個價……

T-Hobby:
香港英皇道278-288號炮台山新時代廣場150舖
營業時間       
一 - 二 :        18:30        -        20:30
四 - 日 :        18:30        -        20:30
回復 1# BoAkawaii

期待大大完成
^_^d
噴筆唔用氣泵而用壓縮氣罐...係絕對冇問題的~
而且仲解決左噴水氣的問題~  
缺點第一當然係長遠唔夠經濟 ...
人仔貓 發表於 4-6-2012 11:50 PM

多謝Ching詳細嘅講解~
原來用氣泵同噴筆都有咁深奧嘅學問, 小弟真係獲益良多~

不過長遠嚟講還是買個好d嘅氣泵, 好似我bid呢個所謂龜泵都係side咗錢, 我驚連普通色都噴唔到~ :o

下個月要買set靚嘅噴筆同氣泵, 荷包將會大出血啊 :time:
算合理的了,
J.Bo 都不止這個價……

T-Hobby:
香港英皇道278-288號炮台山新時代廣場150舖
營業時 ...
AIRU 發表於 5-6-2012 07:56 AM

謝謝Ching提供資料, 小弟有時間都去睇睇先得~
回復  BoAkawaii

期待大大完成
^_^d
白狼 發表於 5-6-2012 10:47 AM

謝謝版主支持~ ^^
小弟砌模型真係好慢, 呢2日只係噴好晒d藍色件 :o

謝謝版主支持~ ^^
小弟砌模型真係好慢, 呢2日只係噴好晒d藍色件
BoAkawaii 發表於 5-6-2012 08:30 PM

慢工出細貨呀,朋友~