Toysdaily 玩具日報

[其他] 美系...10年前...是多麽的美好~ 10年後的今日...發生乜事?

隻綠魔正
    隻Legolas仲有5支箭..
我心諗隻HAWKEYE  加多支箭唔洗死呀?
cmf12 發表於 29-5-2012 11:56 PM

孩記也看穿了大部份人都唔會有/冇呢d配件而買/唔買
既然如此, 完全冇賣大包送配件既需要~
只恨自己十年前還沒有玩美系玩具 錯過了大好時機呀~~現在隨便買一個6寸的人偶都要將近兩張,實在是吃不消了 ...
kingraider 發表於 30-5-2012 12:12 AM

小弟自己有 d 魔戒玩具, 係已經熱潮過晒, 唔會 display
但堅持唔會賣, 原因就係我睇唔倒十年後既今日出既玩具好得過佢
所以已經將佢視為一個時代既經典既收藏品咁儲~
孩記也看穿了大部份人都唔會有/冇呢d配件而買/唔買
既然如此, 完全冇賣大包送配件既需要~
movie_arms 發表於 30-5-2012 08:09 AM

等 MS Hawkeye有箭送!:)

Movie arm兄,難得你提起十年前,我立刻在打包中揾返兩隻好野出來,同你傾一下。

2002年出品的電影spiderman figure 當年也是争崩頭嫁!

認同你說的,玩具公仔價格,質素,逐漸顛倒,
一切都商業化了。之前toybiz冇電影support,唯有用質素留客。
現今marvel角色出公仔,都有卡通、電影强大支援,有市場,自然偷工減料。

對比一下上图,自然感慨無限。

通脹我唔怪,但質素下降,使人間樂趣減少了。
無明: 發表於 30-5-2012 02:52 PM

大大覺唔覺得 The Amazing Spider-man 既 figure 簡直就好似時代既倒退............
大大覺唔覺得 The Amazing Spider-man 既 figure 簡直就好似時代既倒退............
movie_arms 發表於 30-5-2012 03:05 PM

用返你所說,關節、上色等也倒行了。

咩道理?

如你也有這十年前的spiderman.看看頭手腰皆有像彈弓或橡筋的東西“彈“住關節,使其更貼身,此心思以後也没見過了。
用返你所說,關節、上色等也倒行了。

咩道理?

如你也有這十年前的spiderman.看看頭手腰皆 ...
無明: 發表於 30-5-2012 03:16 PM

小弟都有呢隻, 已經列入經典唔賣既珍品~
都唔知呢十年黎我地買美系 figures 既人點解唔可以睇倒好似日系咁既明顯進步
頭像被屏蔽

講起spiderman figure
我諗返起細個果陣買過呢款

最衰細個個陣唔識珍惜玩具
而家好想買返黎玩:79:
習慣買玩具會見獵心喜是常情
但並非獵物有多好
要忍住不買以反映市場
勿讓劣貨驅良貨
0944 發表於 30-5-2012 03:22 PM

劣貨驅良貨.....小弟既愚見係: 已經發生左........
近十年既劣貨(同過去既水平黎比)完全唔見得銷路好受影響
Ironman 1 既時候既 6 吋水準同埋價錢都仲有個譜.........
到 Ironman 2 既 3.75 吋我覺得係孩記好成功咁試水溫
用 3.75 咁既 size 咁既質素可以當係靚野 6 吋咁賣仲要好好賣
俾你係孩記, 仲唔成功起晒d玩家既底牌??
咁既情況, 孩記仲會肯落力去 6 吋度?
咁既情況, 孩記出 6 吋仲唔放血價?

而家好想買返黎玩
greendayaryin 發表於 30-5-2012 03:34 PM

呢套野, 冇記錯斗斗正價係一魚唔使...............
如果今時今日有套咁既野, 孩記唔收你3/4魚都唔係孩記~
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
雖然我兩年前先開始買6吋FIGURE,但我都有相同感覺

初初因為IM2抽起條筋開始玩DC UNIVERSE,MARVEL LEGEND.
好大部份都係要係ebay bid返黎,由於一向唔知價錢而且係後追,所以百零二百蚊一隻都會入.
最貴都只係隻DEADPOOL,就算係AVENGERS果D元老級(CA,Hawkeye),都係二百蚊左右.
雖然TOYBIZ都有缺點,但造型同設計都令我覺得呢D錢係值得比的,例如CA個盾同埋HAWKEYE果半打唔同箭頭既箭.
但一拍埋而家孩記出既所謂MARVEL度...OMG.出黎點解同BANDAI 十年前既膠公仔無分別,但竟然要成兩舊水一隻??同樣既錢好玩有造型既玩具我可以有好多選擇了!!!!!
所以而家可以疊埋心水完結呢兩年既6吋美玩生涯了.

不過最唔甘心係見到果種"明明係狗屎都要圍住搶"既現象...唉.

而家好想買返黎玩
greendayaryin 發表於 30-5-2012 03:34 PM

我都只係得番呢隻,綠魔同其他配件唔見曬...