Toysdaily 玩具日報

[其他] 美系...10年前...是多麽的美好~ 10年後的今日...發生乜事?

回復  movie_arms

實在不能更認同大大嘅觀點!!
pierreinhk 發表於 29-5-2012 09:27 PM

呢十年睇住演變, 真係無奈到極.........
呢十年睇住演變, 真係無奈到極.........
movie_arms 發表於 29-5-2012 09:39 PM

小弟10年前還只是個7歲毛孩.. 未見識過當年的玩具
    大大有無10年前既玩具既圖比小弟作一對比.:64:
我果時都有認真諗過買 MS Mark VI, 但放棄原因有二
1. 對眼冇上色
2. 8吋放唔倒去自己既6吋收藏
movie_arms 發表於 29-5-2012 09:37 PM

黎緊會出一隻Avengers會上返色!
乜都炒.. 黎到玩具都炒.. 最簡單最基本既娛樂.. 有哂規模咁, 點解有D人永遠第一個知有貨到.. 然後大量入手或者已經留左貨比佢地! 唉!!
乜都炒.. 黎到玩具都炒.. 最簡單最基本既娛樂.. 有哂規模咁, 點解有D人永遠第一個知有貨到.. 然後大量入手或者已經留左貨比佢地! 唉!!
小弟10年前還只是個7歲毛孩.. 未見識過當年的玩具
    大大有無10年前既玩具既圖比小弟作一對比 ...
cmf12 發表於 29-5-2012 10:02 PM

http://www.toymania.com/columns/spotlight/smmovie.shtml <----- 隻隻唔係送大地台就送場景, 有漸變色又有線有舊化........
http://www.toymania.com/columns/spotlight/ttlegolas.shtml   <----- 看看 d detail 位, 又看看d舊化..........大家叫好叫座既 Avengers 6 吋有冇兩成功力? Hawkeye 箭都冇支, 10年前5支箭三把刀全上色

以上呢d, 正價當年只係一魚唔使......................
小弟唔見得十年後既今日比當年好............大家叫好叫座既 Avengers 6 吋/ The Amazing Spider-man 有上面幾多成?
movie_arms 發表於 29-5-2012 10:13 PM

spiderman戰損果隻正呀
乜都炒.. 黎到玩具都炒.. 最簡單最基本既娛樂.. 有哂規模咁, 點解有D人永遠第一個知有貨到.. 然後大量入手或 ...
DONOVAN 發表於 29-5-2012 10:13 PM

炒就其實以前同呢家都有, 小弟無奈既唔係炒
而係眼年十年過去, 價格(正價咁計) 升升升, 但水準.....好似原地踏步
甚至係倒退......................
日系俾我既感覺佢係呢十年持續進步, 即使新貨都會間不中俾人鬧
但係都明顯睇得出比起往時既 products 有好大分別.....
美系6吋俾唔倒我呢個往前進既感覺..........
絕對認同樓主既意見!
想當年Toybiz既6”例如spiderman, LOTR, Xmen 2…等
真係六十蚊就有高質頭雕上色加仔細既地台
spiderman第一集既super posable同魔戒helms deep legolas真係經典!
之後到iron man第一集6”已升到一舊水一隻
上年既美國隊長就$159,宜家avengers就$169
唔通每個新series都要加十蚊??
仲要上色單一配件欠奉
可能孩之寶真的只是「小孩之寶」
對象並不是成年既玩家
所以推廣3.75”為主的潮流
可以以低成本賺更多以小孩為主的錢
avengers就是一例
上色雕功參差都差不多$100
反而6”現在變成罕有加推既罕物
價錢可再設定得更高
再賺一筆
對我們儲開6”既玩家實在悲哀
又要爭又要食炒價先買到心頭好:64:
&#21873;&#21873;美泰既Dark knight rises movie masters
發呆表情奇怪關節
上色造型比例比孩記更差
只係用舊模換個頭雕就$300???:30:
上次都只係$150
佢憑乜野行貨都賣三舊??
發生什麼事??
美泰你
spiderman戰損果隻正呀
toysmale 發表於 29-5-2012 10:19 PM

果套野, 以今日既標準都完全唔會失禮.............
仲要抵食夾大件送呢送路.......呢家撘兩條蜘蛛絲就好似送左層樓俾你咁........
果套野, 以今日既標準都完全唔會失禮.............
仲要抵食夾大件送呢送路.......呢家撘兩條蜘蛛絲就好 ...
movie_arms 發表於 29-5-2012 10:30 PM

"呢家撘兩條蜘蛛絲就好似送左層樓俾你咁........"
ching lee句果然一矢中的:71::71:
絕對認同樓主既意見!
想當年Toybiz既6”例如spiderman, LOTR, Xmen 2…等
真係六十蚊就有高質頭雕上色加 ...
movieken 發表於 29-5-2012 10:29 PM

http://www.toymania.com/columns/spotlight/
呢條 Link 有好多係 2002-2003 年既野,
真係十年前, 可以重點睇下 Marvel, Spider-man Movie, Lord of the Rings Two Towers
愈睇愈覺得真係感慨........................

(大大你既名又 movie 行頭, 仲要係見習生......小弟驚人地以為我玩分身.......hahaha.....)
回復 39# movieken

美泰真係好過份
movie_arms 發表於 29-5-2012 10:13 PM

隻綠魔正
    隻Legolas仲有5支箭..
我心諗隻HAWKEYE  加多支箭唔洗死呀?
只恨自己十年前還沒有玩美系玩具 錯過了大好時機呀~~現在隨便買一個6寸的人偶都要將近兩張,實在是吃不消了~~