Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 港漫討論區 ( 風雲l網頁遊戲 月賺8,000萬人仔 )

mushroom 發表於 15-1-2015 11:06 PM
大渡有免費apps,  可以睇左先。

謝謝介紹。
看了,故事 可以,打鬥 麻麻;反而 天逢元帥一角 令我印象 深刻
roystoy 發表於 26-1-2015 09:21 AM
謝謝介紹。
看了,故事 可以,打鬥 麻麻;反而 天逢元帥一角 令我印象 深刻

主要係故事吸引我, 打鬥我就無期望, 劍僑唔算我杯茶

108就好一些。

你仲有睇邊本書?
mushroom 發表於 26-1-2015 09:48 AM
主要係故事吸引我, 打鬥我就無期望, 劍僑唔算我杯茶

108就好一些。

主要支持是 鐵將 同 波動拳 …… ;其他有睇的:108,大軍閥,龍虎門
波動拳,睇完第三期, 驚覺原來 愛瑪 上半身 抄足 冰雪奇緣 愛莎 ,特性又係雪 ……;計108後,點解 而家劍橋 啲人設 咁求其架 …… ?
roystoy 發表於 26-1-2015 12:59 PM
主要支持是 鐵將 同 波動拳 …… ;其他有睇的:108,大軍閥,龍虎門

你所講的, 只有鐵將我無睇

另外我有睇古惑仔, 真龍, 魔武道和漫道

龍虎門近來沒有美術主筆
roystoy 發表於 26-1-2015 01:05 PM
波動拳,睇完第三期, 驚覺原來 愛瑪 上半身 抄足 冰雪奇緣 愛莎 ,特性又係雪 ……;計108後,點解 而家劍 ...

108設定算係咁,  波動拳就唔算特別, 唔知係咪要跟返廿年前的設定。
其實我最欣賞波動拳的原案設定,日本動畫味重。即係擺明係街霸的再設計版。可惜的是在自由人書刊廣告中玩神秘,只得剪影。有一個就show左部份色稿。當然有幾位主角係在其他廣告中露全相。印象中全設定造型畫也出過閃卡,同書內廣告一樣細細粒。記得當時為了要睇那些造型,要到聯合廣場漫畫店先可以望到#起A4的彩色設定。最記得Sporty的青狼,真係一絕。最慘係之後被禁,超神Z一出世已經係另一種仿安彥良和的畫,和當年被禁都照出兼斷市的波動拳係兩回事。
有無人有keep住波動拳的街霸造型原案設定?
ZION 發表於 27-1-2015 10:15 AM
其實我最欣賞波動拳的原案設定,日本動畫味重。即係擺明係街霸的再設計版。可惜的是在自由人書刊廣告中玩神 ...

我好似有本書仔

第一期定 序章

設定唔知在畫集有無
mushroom 發表於 29-1-2015 11:07 PM
我好似有本書仔

第一期定 序章

師兄的書仔係咪序章?
第一本出的是序章,原是"波動拳"序章,內文上色是動畫風格,係港漫薄書細少少。但臨出書被禁,於是改名"超神Z"序章,但造型仍是街霸的。雖然會被人告但一樣照出,就算出禁制令都趕唔切,因為真係大熱,好快賣晒,印象中書內無設定,就算有都只係阿龍軍佬等主角設定。
之後"超神Z" 要全面改設定,人名、造形。劍橋同劉定堅好野,無左呢個街霸框架,創了另一作品。記得當年書展出真正的"超神Z"創刊號是新嘗試的精裝版。搞到人頭湧湧,仲逼爆玻璃。(引發了後來漫畫展要獨立另搞...) 所以之後畫集的己經是"超神Z"的新造型了。
之前的另類街霸當年玩神秘結果慘被封殺,已成絕響,實在可惜。更可惜的是之後"超神Z-第二部"出了一期便腰斬...
ZION 發表於 30-1-2015 09:32 AM
師兄的書仔係咪序章?
第一本出的是序章,原是"波動拳"序章,內文上色是動畫風格,係港漫薄書細少少。但 ...

我只在一本畫集中, 封面和內文一頁中有波動拳白的彩圖。
睇埋今期孖裝 波動拳,都寫左6期,
故事緩慢 毫不精彩 欠追看力,
各打鬥 打五,六招收工,重於表現打機招名,毫無特別 全不緊湊 刺激,
開始 失望………
roystoy 發表於 14-2-2015 12:13 AM
睇埋今期孖裝 波動拳,都寫左6期,
故事緩慢 毫不精彩 欠追看力,
各打鬥 打五,六招收工,重於表現打機 ...

港漫呢排又真係無咩好睇

當年的波動拳與超神Z
當新版波動拳面世時,總會因他的誕生而懷緬廿年前的美好時光,尤其新版是何等不濟…
美好只能回憶,不能新嚐…
香港人 發表於 15-2-2015 06:46 PM
當年的波動拳與超神Z
當新版波動拳面世時,總會因他的誕生而懷緬廿年前的美好時光,尤其新版是何等不濟 ...

實在差太遠, 是助理的問題嗎?
mushroom 發表於 15-2-2015 07:34 PM
實在差太遠, 是助理的問題嗎?

各方面都有問題...
第一, 老劍俾皇朝同一萬年寵壞, 當年做超神已經係懶散左, 四大名捕無耐就脫腳, 見到公仔愈來愈差...
原因係佢真係快唔到, 但你養佢舊錢唔可能俾佢彫花, 焗周刊/月刊, 自然冇好稿出到...

第二, 冇人敢指正佢畫得唔好, 因為小朋友脾氣...

第三, 助理問題...勾頭者跟老馮出身, 畫老劍頭唔係唔得, 但不能由零開始, 現在一零八, 你眼利會見到有好多老馮公仔影子...
駁身, 線靚, 外型唔得, 就算波動拳有某些老劍起埋, 都唔係勾得太靚...呢個亦都因為太多稿量而更加拖累左佢地既質素...

第四, 就係稿量...老實講而家大渡真係靠老劍頂住個雞頭, 一個人三本書, 車輪轉, 月刊, 周刊, 夾死晒, 一個月四期刊加一月刊加未出的機甲新一輯, 稿量每星期是百頁上下(計埋存稿...)想有好野都難...
以為用彩稿可搭救, 卻是自暴其短, 電彩質素參差, 無特色...