Toysdaily 玩具日報

查看: 23967|回復: 101

[ENTERBAY] EB 新措施, 標野之反擊

轉自標野微博 :
在踏足人偶界的幾年來,行業一直有很多頑固又傳統的規矩和習慣,
為什麼產品一定要提前半年發佈所謂的原型樣板?
為什麼消費者一定要根據所謂的原型樣板來預訂產品
我知道所謂理由但我覺得真的不靠譜~
我認為是有必要作出改變和廢除不必要的流程,
EB作為人偶業的其中一份子,我決定領頭嘗試新的方法~

從現在開始,(1.)所有產品正式官方發佈產品圖片都一定採用量產實物樣板拍攝,
把誤差度減到最低.,努力實現「所見即所得"理念
(2) 官方圖片發佈後不超過一個月內產品將會上市供應我們希望玩家見到官方發佈圖片後在最短時間內就可以擁有到自己喜愛的EB人偶產品,而不需要作漫長的等待。

由我們EB香港直營店開始實行,無限期廢除所有產品預訂規定,
進一步提倡「買自己喜愛的」,「喜歡就買,不喜歡就不買」的意義,
努力幫助所有消費者「玩得開心,買得放心」,不需要再因為付了訂金,
但經過長時間等待後可能已經希望買其他自己喜歡的東西,達到更靈活更彈性。

如何實現「買得安心,玩得開心」的理念? 我們會進一步提升產品的製作工藝品質與速度,
看到我們的官圖發表就意味著一個月內產品就上市,喜歡不喜歡自己決定。
特別是針對國內的玩家朋友,我們會進一步優化和完善產品售後服務的安排,
調整產品能夠在國內同步優先上市滿足大家的需求和得到平等或超越。

我們這樣決定,並不是要換取大家人認同和好感,
而是要優化整個行業,再簡化,為這個行業作出應該的貢獻。
作為製作公司,盈利是必需的,但如果只顧及自己的利益而去不斷污染行業,
行業只會更混雜腐敗。
我們不是神,不能改變所有事情,只是做我們認為應該做的事,
不管大家接受與否,我們會堅持~

好事:71:
加油啊~~~别让HT独霸 {:3_145:}
否则 HT 都让我们顾客收的成品都很恶劣 和 货不对板。。。{:3_132:}
ya~~~~~~~ 我支持~~~~~~ eb 加油~ :71:
頭像被屏蔽
好好的點子,不過要睇睇係咪言行一致先。呵呵!
睇完之後, 令我諗返起 動漫節 優惠價 訂 "逃", 同 "風雲2" 既回憶
睇完之後, 令我諗返起 動漫節 優惠價 訂 "逃", 同 "風雲2" 既回憶
shingo_y2k 發表於 15-11-2011 18:55

我都係受害者
不過如果佢真係做到佢所講o既,
都可以再支持o既
無玩過eb,不過近來聽佢講既野都似有d整頓,都係好事
加油呀,bill :73:
期待bill記東山再起,跌倒再爬返起身,再創高峰
無玩過eb,不過近來聽佢講既野都似有d整頓,都係好事
yoda大師 發表於 15-11-2011 18:56

對手鬆懈就係時候反擊 :34:
不過希望bill記努力爭取多一d熱門d嘅license,
係咁出d冷門嘢,就算出得再好都唔會有太多人買。
+ oil ah Bill Yeah!!
邊個做得好就支持邊個, 有競爭絕對係好事!!
最大的麻煩來自 eb自己, 標野是唔肯承認自己大貨出得差~嚇到玩家再唔敢訂佢d野.{:3_127:}
近來隻大八百似乎令好多人滿意, 但是係無現貨賣, 是要"訂"的, 結果都是唔知幾時有......{:2_115:}
唯一改革是真係有人玩過, 「喜歡就買,不喜歡就不買」成立:71: