Toysdaily 玩具日報

查看: 24370|回復: 55

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.80~~~時空警察~~~G Den-O

所謂盜亦有道~~~就連時空盜賊海東大樹亦要守護這一條底線~~~:! 所謂寶物原來人人都可以擁有~~~只是你能否掌握得到呢~~~:78:

G Den-O~~~幪面超人電王電影三部曲 Trilogy Episode Yellow 登場~~~變身者黑崎凌治~~~:78: 伙伴著人工智能意像人伊布一起行動~~~是未來世界追捕時空運行破壞者的時間警察~~~:! 黑崎小時候跟海東有一段恩怨~~~至長大成為警察後~~~在公在私誓要將海東逮捕歸案~~~:* 回說今次這隻SHF G 電王~~~是八月尾推出的其中一隻魂限產品~~~盒面以白色加上藍紅色字印刷~~~比較近期的出品來說~~~看上去太清淡不算有很大的吸引力~~~:51: 內容包括 G 電王本體~~~七隻可換手首~~~腰帶兩側的 Denkashan 電火車組件~~~ 一把 Denkashan Gun Mode (警鎗)~~~ 一把 Denkashan 十手 Mode (警棍)和一件 Rider Pass~~~配件不算多但總算足夠~~~:)

在伊布的高智能協助下~~~G 電王的防禦可達無死角的境界~~~每一次回擊均能準確擊中來襲的敵人~~~:66: 這隻 SHF 的素體與新電王相同~~~頭手腳比例適中~~~但由於素體胸部設計比較窄小的關係~~~令身型感覺瘦了不夠健碩~~~:( 腳掌變回膠腳但用了新設計的足踝關節~~~貼地性良好~~~:43: 各部關節亦見緊實有力~~~唯獨腰帶處關節有點虛位和鬆動~~~但對擺姿勢沒有很大的影響~~~各種姿勢均可以容易擺放~~~:)除了關節處外~~~全身上下大部份地方均有上色~~~但畢竟白色油真的很難噴得好~~~輕微走色出界和塵粒終於避不了~~~:( 而因素體較輕的關係令整體質感差了一點點~~~:67:

必殺一招 World Punish~~~~Full Charge 後可發射出不同方向的能量光彈~~~將眾多包圍的敵人一次過擊倒~~~有姿勢但不算是很霸氣~~~:74:

另一件利用電火車組件變換出來的是警棍 (日文譯作"十手")~~~製作水準跟警鎗差不多~~~造工和上色 OK~~~只是水口位沒有補回黑色而已~~~:73:

Episode Yellow 主要登場的 Rider~~~G Den-O 和 Diend~~~:) 比較下可見廠方不斷將素體改良的變化~~~G 電王最高最好~~~Diend Complete Form 比 Diend 矮了少許~~~而 Diend 的雙手實在過長~~~:x

Diend 的實力不算弱~~~但仍不敵無死角防禦的 G 電王~~~敗陣後被關在牢中~~~:59:

最後黑崎得知海東欲將媽媽寶物回歸他手上的心意~~~:78: 贈上 K-Touch 讓海東變換成 Diend Complete Form ~~~ 一招便把伊布變身的 G 電王擊敗~~~:36:這個終極變身的出現真是有點"夾硬來"~~~不過看罷便算了~~~不然誰來消滅這麼強的敵人將故事完結呢~~~:DD

後記: 黃篇的故事編排不俗~~~:73: 因海東需要干預過去自己所犯過的的一些過錯~~~遂利用電列車回到過去作出修正~~~令觀眾有一種很想追看到底的意欲~~~:D 到結局亦有回歸親情的一幕~~~多少也令觀眾有一點迴響~~~:handshake: 米村編寫和小林監督的故事真的不錯~~~但我還很回味藍篇那種失落的感覺~~~~:51: 不知何時會推出紅篇的 SHF Zeornos 呢~~~實在期待:57:

support!!!!睇完some大post其實G電都唔錯:71:
支持一下some 大,小弟可能也會幫他出一個小小的分享,畢竟我覺得算是近期一隻不錯的shf了:73:
support!!!!睇完some大post其實G電都唔錯
pekachu 發表於 7-9-2011 11:15 AM
先多謝 pekachu 兄支持~~~:)
支持一下some 大,小弟可能也會幫他出一個小小的分享,畢竟我覺得算是近期一隻不錯的shf了
timothy276217 發表於 7-9-2011 11:20 AM
同意~~~但比起近期幾隻質高金屬腳 SHF~~~G 電王變得好似無咁好咁~~~:^
武器上番色抵讚~~~:71:
不過如果pass有貼紙貼就更好啦~~~:no:
大問題都係腰位,其他地方都滿意~~~:35:
support some 大!

可能本身唔like den-o

上月尾既限定shf 我都係鍾情黃A同 uva 多d
武器上番色抵讚~~~
不過如果pass有貼紙貼就更好啦~~~
大問題都係腰位,其他地方都滿意~~~
pein 發表於 7-9-2011 11:29 AM
同意~~~Pass 有番多啲 Detail 會好啲~~~既然龍騎卡盒都做到 GE 嘢~~~無理由 Rider Pass 做唔到嘛~~~:(
support some 大!

可能本身唔like den-o

上月尾既限定shf 我都係鍾情黃A同 uva 多d
davidki99 發表於 7-9-2011 11:30 AM
唔太鍾意唔緊要~~~無愛就算吧~~~我而家都係咁樣心態~~~:) THX davidki99 兄支持~~~~:77:
原來跟G電王相比, DIEND的身型這麼有問題:DD
我本身也有興趣買, 但每個月都那麼多通販款和限定, 恕我沒能力通通買回家了...
先多謝 pekachu 兄支持~~~
同意~~~但比起近期幾隻質高金屬腳 SHF~~~G 電王變得好似無咁好咁~~~
Somebody_Ex 發表於 7-9-2011 11:26 AM

唔知用'出'不逢時來形容對不對呢:DD
原來跟G電王相比, DIEND的身型這麼有問題
我本身也有興趣買, 但每個月都那麼多通販款和限定, 恕我沒能力 ...
手榴蛋包飯 發表於 7-9-2011 11:51 AM
謝手榴兄支持~~~~:) 只要大家緊守一個心態~~~~無論大貨或者魂限~~~笨大有權出晒所有拉打動漫人物~~~但玩家亦有權唔買晒~~~:DD 鍾意就買就訂~~~好鍾意嗰隻但要食炒價~~~唔係太嚴重就當食飯食豪啲咪得囉~~~咁樣玩我諗會開心啲~~~:)
唔知用'出'不逢時來形容對不對呢
timothy276217 發表於 7-9-2011 11:53 AM
應該轉番晒用金屬腳咪好囉~~~:$
同意~~~Pass 有番多啲 Detail 會好啲~~~既然龍騎卡盒都做到 GE 嘢~~~無理由 Rider Pass  ...
Somebody_Ex 發表於 7-9-2011 11:44 AM

笨大一貫作風,愛理不理~~~:42:

PS.Diend對手真係好長~~~:@
:handshake:型, 有宇宙刑事FEEL. 真係好想SHF會出三位銀紅藍色既宇宙刑事.
support some大~

幾種腳部設計黎講,最like電王系新設計:36:。
笨大一貫作風,愛理不理~~~

PS.Diend對手真係好長~~~
pein 發表於 7-9-2011 12:08 PM
唔知 Figma 幾時又攞到第二套拉打版權呢~~~~:he:
型, 有宇宙刑事FEEL. 真係好想SHF會出三位銀紅藍色既宇宙刑事.
ZIN 發表於 7-9-2011 12:14 PM
就算 SHF 出都係噴銀色油~~~宇宙刑事裝著其實出得好靚~~~隻電鍍色到而家都重OK~~~比起而家啲銀色油真係好上一籌~~~:handshake:
Some 大呢個 post 睇嚟會幫 G 電挽回一些人氣, 不過呢隻真係唔啱我, 電王系列我嘅目標始終係良太郎變身嘅 Ultimate Form。