Toysdaily 玩具日報

查看: 3708|回復: 35

[分享討論] 各 位 入 坑 原 因 ?

我很感興趣是什麼原因令各位跌入 1/6 深淵?

本身是玩具迷?

本身是電影迷?

本身是軍事迷?

誤交損友??!!:42:

我很好奇, 因為近1年出現大量"新入坑人士"

而且大部分是 Batman The Dark Knight(2008), Iron Man (2008), Pirates of the Caribbean (2004) 粉絲.......

當年沒有入坑, 但等到去年限量版大炒之後突然發生興趣, 難免讓人覺得很奇怪..........

我自己是電影迷, 是 Pirates of the Caribbean (2004, HT 2007) 令小弟走入不歸路.........:79:
我好多年前有玩過一輪兵人,去到hottoys出高跳低開個陣開始無玩,
但係最近因為身邊同事玩開講講吓自己睇睇吓又落返坑......
我因為比"李小龍"吸引住所以就........:31:
我女友送左我第一隻12吋 war machine 俾我, 跟住自己追返Mark 6....跟住又.....又....就咁就入坑了.......

小弟自細就鍾意科幻電影。 特別喜歡ALIEN&PREDATOR, TERMINATOR同STAR WARS. 所以我第一個HT就係ELDER PREDATOR 2。 個時無咩人喜歡嘅。因為無面具。 但係我被佢嘅頭雕吸引到!買左一個就入坑!:55:

其實我細個已經好喜歡玩具, 忍者龜, THUNDERCAT & GHOSTBUSTER, DINORIDERS 係我最鍾意嘅卡通同玩具。 但係細時屋企無咩錢。 所以好羨慕個啲有錢嘅細老。

真正開始收玩具係因為SPAWN係2003年, 開始自己出來社會揾吃。 終於可以用自己錢去買自己鍾意嘅野!彌補細時心中嘅遺憾.:$
當年嘅 mcfarlane玩具可以講係市面上最嘅靚六吋同最合理嘅價錢。俾佢嘅details吸引到買一個之後,就開始狂熱收集, 高峰時買咗大約250個spawn。 因為擺太多六吋感覺會好亂, 無咩美感。 最後挑選12吋。以為可以貴精不貴多。 點知現在已經買咗50幾隻HT咗。 :80: 來緊仲定咗6-7個,:help:

1) HOTTOYS PREDATOR 系列 , 早幾年已經覺得好靚 , 不過當時冇閒錢玩
2) 過年路過HOTTOYS , 見到 MARK V , 開始有D中毒 ( 未訂 )
3) 第2日屋企睇返 IRONMAN 2 , 睇完 MARK V 果幕 , 重播果幕 5 , 6 次 左右
4) 未睇晒隻碟 , 之後就去左 HT 訂 MARK V 了
5) 近期証實中毒 , 訂單 + 訂單 + 訂單
我老婆話 :
6) 12" 係玩具中既藝術品 , 玩12" 就係 quality of life !!!
本身是玩具迷+電影迷
至愛predator...但唔知hottoys係咩,,,,
之前仲以為係鬼佬野......
上年去開香港見到隻berserker predator 先知HT係香港品牌
跟住入左佢...之前就入坑
小丑~~~第一隻12寸~~~~~~到而家都係最鐘意既12寸第1名
本身鍾情軍事野,買過一D細廠12",不過唔合心水,

及後留意到Hottoys出軍事人偶,而且越出越正,

之後便入坑兼開始買埋其它款式電影人偶。

(不過依家Hottoys忘本,不再出純軍事人偶...已忘記我地呢班軍事人偶fans...:no:)

PS:可能純軍事人偶利錢唔高,Hottoys無意浪費資源去開發。:die:
中左第一隻.. 跟住就出唔到呢個坑 :55:
我女友送左我第一隻12吋 war machine 俾我, 跟住自己追返Mark 6....跟住又.....又....就咁就入坑了.......
saihttam 發表於 30/6/2011 01:16 AM

你女朋友推你入坑:61:
開頭好想入番隻船長 , 不過果時炒起左四千幾所以一直無落坑
後來追左隻 iron man mk IV (因為果時磅多CHING POST)
慢慢 War Marchine> MK5> MK6> DX06 >魔街> 新MK2 >SUPER MAN > 綠魔>美國隊長.....
後追左 DX01 DX02 Joker1.0 2.0 :55:
中2套戲....ht又出得好...
我本身係玩具迷∼不過係玩超金合魂同SIC,有日行過HT見到隻BH既LEO,甘就瀨野∼依家只係玩HT,冇玩其他∼:cool:
頭像被屏蔽