Toysdaily 玩具日報

查看: 12888|回復: 115

[吹水專區] [電視經]無記9:30新劇 <真相>

劇情走向應該是以批判法治的矛盾漏洞及何謂"正義"為主。
劇情嚴謹黑暗,第一集很不錯,頭兩個個案都有血有肉,臨場感十足,睇到我扯哂火...

以無記的水準跟住Keep唔Keep到個水準就好難講,因為這類題材太敏感了,
連警察霸權都玩埋...咁偏激的題材無記敢唔敢一直玩落去呢就好難講了...

頭一集第二個個案果事主好似<女拳>果個遊三水。
老問題,當正義保護不了我,我將靈魂賣給邪惡以保護自己及自己重要的人。
法官大人,請問被告有沒罪。
中五之後, 我無睇tvb既自家劇集。
我承認我係盲目地憎恨tvb的惡俗低能劇情。6, 7年都有
回復 2# 果汁先生

我承認無記D野有八成係垃圾,例如果套乜鬼野花家姐...
但之前的<醫家有喜>,用大量的彈幕去製造笑料,雖然劇情低能但笑點效果不錯。
又例如話題作<女拳>,馬國明的高水準演出,打交會輸的黃飛鴻及鬱劇情稱得上近年經典,
比續集垃圾化的義海豪情好睇一百倍!!
有追!感覺大綱唔錯,唔知細位如何!始終昨日至起步,入完直路再掟埋彎至下定論!:67:
冇睇劇好耐,咁岩睇左一集,感覺都ok:78:

p.s  點解楊怡好似唔同左樣既...佢係唔係整過個鼻呀:67:
回復 4# 常威

無錯,無記D劇總是要搞到黑白分明,這種灰色地帶的題材真是個挑戰:67:

回復 5# verywai

一定都不多鍾意楊怡,所以無留意。

PS:其實第一集我最不滿是果首ED...
得個畫面rock,唱果個唔知點首歌又唔知點...
依D咁成人向題材的劇play段純音樂未好lu...
[第2集]劇情偏向輕鬆,沒第一集的沉重及暴力,不過依然有粗口(笑)

....但其實不是有社區組織保護被家暴虐待的婦女嗎?
[第2集]劇情偏向輕鬆,沒第一集的沉重及暴力,不過依然有粗口(笑)

....但其實不是有社區組織保護被家暴虐待 ...
隨感一亡魂 發表於 28-6-2011 10:31 PM

係有,但問題係事主識唔識去搵...
或者有冇人叫佢去搵...
有時聽故唔好駁故...

例如:第一集咁樣,警察方面有冇係個差佬身上搵到打劫既錢,呢個已經係疑點...
仲有被劫既店員,如果有認人手續,咁冇理由會識出個位差佬...
入面有句幾好,頭髮可以好快變短,但唔可以好多變長...

呢排TVB D戲幾好睇,上前個套怒火街頭都唔錯...
中五之後, 我無睇tvb既自家劇集。
我承認我係盲目地憎恨tvb的惡俗低能劇情。6, 7年都有
果汁先生 發表於 28-6-2011 02:14 AM

認真... 怒火雞頭幾好睇
當然不合理位仲係有

回復 8# 小堅
回復 9# 玩具

我都認同如果對情節的要求太嚴苛個故仔就寫唔到落去,
不過對劇情的不合理位吐糟亦是個歡樂呢~

<路過街頭>最精彩的地方是他對基層的描述很寫實。
女主角係性工作者這個設計已經很大膽很厲害了。
而全劇最大的犯駁位是最後果單案,
聰明一世的蔣大狀居然會"忘記了"打完人之後毀滅證據...
OK,就當蔣狀真係好鍾意好鍾意果支雞頭拐杖,
又因為警察突然趕到所以將個雞頭收埋係假髮下邊就算了...

問題係班警察竟然會找唔到個雞頭...
無能都有個限度下話...

不過我欣賞最後"law霸"為我同正義不惜一切的那種氣魄...
回復  小堅
回復  玩具

我都認同如果對情節的要求太嚴苛個故仔就寫唔到落去,
不過對劇情的不合理位吐 ...
隨感一亡魂 發表於 29-6-2011 02:09 PM

其實警方冇可能係知道邊樣係兇器...
所以搵唔到都唔出奇,就算畀佢拎起個假髮,見到個鷹頭,都可能以為係裝飾品...
王思苦都係因為蔣狀個聰明徒弟先知返起佢支拐杖唔同左...
所以好難怪警方...

同埋如果一早畀警方搵到既話...
就冇後面LAW霸幫王思苦頂罪呢幕...
回復 11# 小堅

&#21523;...但法證應該搵到一舊鷹咀咁上下的物體係兇器掛...
咁樣都當睇唔到班差佬就無能得太緊要了...

咁我都明,如果班差佬咁醒個故仔就寫不下去...
回復  小堅

&#21523;...但法證應該搵到一舊鷹咀咁上下的物體係兇器掛...
咁樣都當睇唔到班差佬就無能得 ...
隨感一亡魂 發表於 29-6-2011 09:14 PM

其實當你了解左如果被人扑頭個位置...
係好難搵到所謂既兇器既時候,你就唔會咁講...

回復 13# 小堅

回復 11# Duraxyll

講起民間英雄,不得不提將軍澳...唉....

即係如果那一擊不是造成頭骨受創/致死的程度就很難驗到兇器的形狀?

===============

[第三集]正義及良知終於還兩母子一個公道...(鼓掌)

最突破的是男主角出動自爆技居然不是結案的最後一擊(但依然是關鍵一擊)
最後還是要法證捉字失推翻致死原因...
有點夾硬及熱血不足,不過法律就是文字遊戲,這亦是事實...
換句話說這部劇真的很寫實。

下一回,硬派楊怡出擊!!
回復  小堅

回復  Duraxyll

講起民間英雄,不得不提將軍澳...唉....

即係如果那一擊不是造成頭骨 ...
隨感一亡魂 發表於 29-6-2011 11:30 PM

我舉例,例如:有人被一支棍扑頭...
法證冇可能會驗到佢係咩棍,只可以話大約係咩形狀既物體而做成傷痕...

講返套劇,如果法證驗到係鷹頭係兇器既話,咁原本放係個盒個個鷹頭已經可以拎返去化驗,所以法證係根本冇講到...

但如果係用刀插入身體,就可以驗到多D野,例如:刀大約既長度、係咩類型既刀等等...
當然都要搵到疑似兇器既物體,先可以進一步拎去化驗...

其實套套劇都未必講得咁齊全...
不過套劇專幫弱世社群呢樣野,係值得嘉許...

===========================================

第三集我未睇,不過我覺得真相比較寫得比較人性化...
就好似之後會講一單警員開槍射犯案咁...
係冇警告情況下開槍是否合法,呢單野好似係影射何文田個單...

法律除左玩文字遊戲之外,仲要搵到對自己有用既證據...
只要有一個疑點,佢都唔可以話佢有罪...