Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] [電視經]無記9:30新劇 <真相>

回復 15# 小堅

原來如此...又學到野了。

專幫弱勢社群食正香港的仇富情緒,
所以依期播一定收得既...
其中李&#20751;森鬧佢老豆果幾幕又是經典!!

======================

何文田單野係拍個外藉人仕無啦啦襲擊警員果單?
果單野我記得個差佬又警告佢架wo?
唁通我記錯?

香港我法治精神是先假定被告無罪麻,尤其是殺人依D咁嚴重的罪狀...
之後有一個題材又係好有意思,求其搵幾條友做陪審團又係咪真正做到公平公正?
回復  小堅

原來如此...又學到野了。

專幫弱勢社群食正香港的仇富情緒,
所以依期播一定收得既...
...
隨感一亡魂 發表於 30-6-2011 09:16 AM

又未必係一定仇富既...
套戲唔係講窮人贏有錢人...
其實係想指出律師之間既良知...

================================

其實套戲好多都係同現實有類似既個案...
包括何文田個單...
同埋黎緊你話幾個陪審團個單...
又有類似既真實案件...
單野如果冇記錯係個女仔首先同個外藉人士去時鐘酒店傾計...
之後過幾日就請佢返屋企...
後來就發生左呢單強姦案...
回復 17# 小堅

但幾乎全劇所有的加害人都是富商,而被害人兼最後勝利者都是窮人...我是看的很爽了XD
而且全劇對良知及正義的描述令人很熱血!!

============================

又係依D去時鐘酒店傾計...
剛剛才有一間15歲學生妹同個網友去遊車河,車震後報稱被姦...

我都唔知應該幫邊個lu...
個男人固然係X蟲上腦唔抵幫,但個女的又係抵死...
回復  小堅

但幾乎全劇所有的加害人都是富商,而被害人兼最後勝利者都是窮人...我是看的很爽了XD
而且全 ...
隨感一亡魂 發表於 30-6-2011 10:56 AM

可能佢想帶出法律唔係有錢人就玩晒...
當然現實唔係咁樣...
套戲有笑位、有親情位、又有熱血位...
不過個最尾個節感覺差少少...

=============================

唔理女方係唔係自願,男生已經衰十一...
回復 5# verywai
p.s  點解楊怡好似唔同左樣既...佢係唔係整過個鼻呀
verywai 發表於 2011-6-28 10:25 AM [/quote]

我都有留意到, 由宮心計開始, 一路都冇留意佢亦冇話僧佢鍾意佢, 一留意到就係個鼻, 有次生果日報報導佢整左個木偶鼻, 直至現時她的鼻都是我為一留意她的地方, 其他冇

回復 19# 小堅

最後果part明顯是趕埋尾,不過都算係咁...

=============

衰十一係死硬,不過依D網交少女又係唔抵幫...
即係咁,你口袋有十萬,你仲要招搖過市咁引人犯罪。
最後真係俾人打劫,D錢無哂。
打劫果個固然唔岩,被人打劫果個亦唔抵可憐(<--這裡只談道德)

又換個角度睇,引用黃子華的名句:"男人作為一個族群都係可悲既..."
一個X蟲上腦的男人真是會明知係中雷都仲要踏,咁作為旁人都唔知講乜好...
回復  小堅

最後果part明顯是趕埋尾,不過都算係咁...

=============

衰十一係死硬,不過依D網交少 ...
隨感一亡魂 發表於 30-6-2011 03:01 PM

仲有一樣野可惜,就係關禮傑變左大茄咁...
原本諗住有條主線係講佢,點知冇...

=================================

只可以話佢地太易信人 / 唔識保護自己...
網聚唔係問題,但要揀人多既地方 / 搵朋友陪...
上人部車 / 上人屋企死硬...
偷懶看了一集<真相>,心情沉重...
憎恨及偏執果然很可怕...

此劇最出色,亦是最殘酷的地方是,
他拍的太寫實,正邪逆轉反,無辜...應該說"被原諒"的一方其實亦是罪孽深重的一方...
偷懶看了一集,心情沉重...
憎恨及偏執果然很可怕...

此劇最出色,亦是最殘酷的地方是,
他拍的太寫實,正 ...
隨感一亡魂 發表於 18-7-2011 02:12 PM

以前D人成日話CCTVB既劇成日都大團圓結局...
有一兩套劇唔係大團圓就插到出聲...
好似前排11點幾重播個出XX神探咁樣...
因為個結局大家唔鍾意,要拍多個版本播...
所以一到比較寫實既劇集時...
好多人接受唔到...
以前D人成日話CCTVB既劇成日都大團圓結局...
有一兩套劇唔係大團圓就插到出聲...
好似前排11點幾重播 ...
小堅 發表於 18-7-2011 03:16 PM

(以下內容語氣有點激動,但我絕對不是針對任何人)

棟篤神探果ending我都有份插,
明明是套輕鬆喜劇做乜鬼野整個Bad-ending先...
OK,如果說這是反高潮我認輸...

不過上年左右,又係有套淘大宇份的爭產劇,最後大宇個角色(忠角)死左,
又係好多師拉投訴,咁就唔同講法了!!
果部咁既婆媽爭產劇死幾個人洒下狗血我覺得OK wo!!
好像而家"真相"咁,擺明講法律/人性/公義的黑暗面,
我都唔會話佢題材敏感或劇情黑暗啦!!

又例如果套"怒火街頭",陳敏之死左,雖然無左個萌角,
但大家都明敏之唔死推唔到最後的高潮,
"胡囧"同"橡膠泳"為了正義用斷已兩殺拳(咁上下名啦)砌阿石修坐監果度幾X熱血阿!!

所以我覺得有D野係睇題材同劇情需要既~
(以下內容語氣有點激動,但我絕對不是針對任何人)

棟篤神探果ending我都有份插,
明明是套輕鬆喜劇做 ...
隨感一亡魂 發表於 18-7-2011 04:20 PM

但係相反,當你睇每一套劇集都係大團圓時,未一樣會插...
再者「棟篤神探」係唔係真係喜劇???
喜劇就唔會有人死,但係「棟篤神探」死好多人喎...

真相其實睇落去你就覺得有問題...
永遠就係一開始被指係兇手個個...
到最後原來唔係兇手...

每個人都係一樣,永遠淨係想睇自己心目中既結局...
當個結局同自己心諗既唔同...
就會嘈...
但係相反,當你睇每一套劇集都係大團圓時,未一樣會插...
再者「棟篤神探」係唔係真係喜劇???
喜劇就 ...
小堅 發表於 18-7-2011 04:46 PM

咁師奶劇有師奶劇要做既野既,
無論中間死幾多人,最後都無happy ending我覺得OK wo...
但而家班師奶係連中間有"好人"死左都投訴...

唔...拿我就咁覺得,
棟篤神探係"偵探笑片",所以我將佢歸類為喜劇。

"真相"我睇一集唔睇一集咁睇,
我覺得有幾單係捕排得幾好,佢播片案件重演,演到關鍵位就cut左,
剩返等觀眾慢慢發掘,依個安排我自己幾鍾意...
如果最後唔好畫公仔畫出腸就更好,
好像外藉強姦案咁,阿星已經打甩左官師,
重硬要踢爆埋原來條女真是屈阿星強姦就有D無謂了...

阿重有,依套係法庭劇唔係偵探劇,所以我覺得真兇不是重點,
重點係班律師點逆轉審判同背後的灰色地帶...
咁師奶劇有師奶劇要做既野既,
無論中間死幾多人,最後都無happy ending我覺得OK wo...
但而家班師奶係 ...
隨感一亡魂 發表於 18-7-2011 05:18 PM

真相當然唔係偵探劇啦...
偵探劇係戲份係警方個邊...
係真相入面我完全睇唔到呢點...
相反所有既證據都係由律師搵出黎...
包括所有既疑點...

我想問返你一句...
係未睇印巴藉人士強姦案之前...
你覺得佢係唔係真係有強姦過咖啡嫂???

播完怒心街頭之後播真相...
就起左一黑一白既效果...
睇完兩套劇你會知道一套佢係講感性、一套佢係講理性...
(以下內容純粹對劇情的感言,不代表本人立場,本人絕對支持冷靜,愛與和平...雖然我憤世嫉俗XD)

X!!今集<真相>真係睇到火都黎!!
李亞男因為掟水彈尋仇(你無睇錯!!係掟水彈尋仇!!)搞到差d坐監。
X!!果仇人逼死你阿媽架大佬!!你係有好充分的理由報仇,
你拔刀斬碎個八婆我會鼓掌tim阿!!
你唔斬佢,唔打佢,你掟水彈?!你起碼都掟強水掟磚頭啦下啦!!
因為掟水彈咁無聊搞到大仇未報就要坐監,依d未唔抵lu!!
依D唔係衝動,係onX阿!!
咁大既不共戴天之仇你唔搞到佢痛苦一生都起碼打到佢半身不遂阿!&#8203;!
你掟水彈?!
咁未真實D lu,警察的工作就是跟據證供砌佢地認為有罪的人,
所以材需要法庭,需要律師。
其實無記D劇好鍾意講一部門就將其他所有工作單位弱化,
例如講法證就搞到重案成班都係傻仔...法證波比哥係神探...

我真心唔知,我真心覺得兩方的證供都有可疑,
所以我才覺得佢講故仔個技巧幾好~

讚成。