Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] [電視經]無記9:30新劇 <真相>

呢兩集…真係平時無追開都睇。
對白寫得好好…
我最少睇TVB既劇,但講真…呢套真係唔錯。
原罪 發表於 21-7-2011 12:22 AM

黑警案很有叫坐力呢~

依套其材很嚴肅及黑暗,反思位亦很多,
劇情/演員表現都高水準,值得追看。

PS:只怕完左又唔知會播D乜鬼師拉劇...
黑警案很有叫坐力呢~

依套其材很嚴肅及黑暗,反思位亦很多,
劇情/演員表現都高水準,值得追看。

P ...
隨感一亡魂 發表於 21-7-2011 03:54 AM

完左之後唔係睇laughing哥...
真相收到投訴有粗口,依d投訴理由真是好煩...
9:30後的節目本來就唔係俾小朋友睇架啦....
隨感一亡魂 發表於 21-7-2011 10:55 AM

我覺得適量既粗口,會令到對白更加傳神...
我就真係唔信睇電視可以學粗口...
要學既D小朋友係屋企 / 朋輩都可以學到...
隨感一亡魂 發表於 21-7-2011 10:55 AM

唔好話我知你細路時 9:30 之後就唔睇電視o下!:58: 我細個時就晚晚睇電視睇到天昏地暗日月冇光啦! 因為阿媽唔比落街玩...直至紅白機的出現... 就變o左晚晚打機啦!

BTW, 我咪開始睇真相, 我等佢做完先一鑊過 download 黎睇:36: 有楊怡又有唐詩穎, 仲要係OL look! 我鐘意啊...:35::46:
秋天的童話都被投訴…
你地d無謂投訴可唔可以唔好攪我地既回憶呀!

呢d家長…d細路應該未去過街市或者搭過小巴…:38:
我覺得適量既粗口,會令到對白更加傳神...
我就真係唔信睇電視可以學粗口...
要學既D小朋友係屋企 /  ...
小堅 發表於 21-7-2011 11:42 AM

無錯!!適量既粗口,會令到對白更加傳神!!

所以問題係有冇家長指引遮...
好多年前黃秋生講過:"我試過有一次有個朋友,個仔鬧佢八婆,激到佢彈起;
咁我就同個小朋友講『拿我解釋一次你聽咩叫八婆,如果我解釋完你重係覺得你媽媽係八婆你就再鬧多佢一次啦!』
咁我解釋完,個小朋友就自動自覺向佢媽媽道歉了。
我覺得個問題係你要向佢解釋果句粗口係點解同埋講粗口幾咁唔好,而唔係千方百計唔俾佢學。"

很有意思。
唔好話我知你細路時 9:30 之後就唔睇電視o下! 我細個時就晚晚睇電視睇到天昏地暗日月冇光啦! ...
hondacl7 發表於 21-7-2011 10:14 PM

咁又真是會睇既:shy:
我既意思係觀眾對象不是小童,所以有兒童不宜的情節係可以接受既...

唐詩穎正阿~在依套劇聰明又靚女~
不過睇得唐詩穎太多而家無乜感覺...
秋天的童話都被投訴…
你地d無謂投訴可唔可以唔好攪我地既回憶呀!

呢d家長…d細路應該未去過街市或者搭 ...
原罪 發表於 22-7-2011 02:39 AM

我在高X睇到有更多重無聊阿!!
咩鬼野個廣告D人踏單車唔戴頭盔都要投訴阿,真係"效率高"!!
無錯!!適量既粗口,會令到對白更加傳神!!

所以問題係有冇家長指引遮...
好多年前黃秋生講過:"我試過 ...
隨感一亡魂 發表於 22-7-2011 09:46 AM

話明家長指引...
當然要家長陪同小朋友觀看...
好似J2星期日出套恐怖韓劇叫「魂」...
入面有講鬼有血腥,11點幾做,成人觀眾節目黎...
小朋友唔訓覺去睇,唔通D家長又打電話去投訴咩...
咁又真是會睇既
我既意思係觀眾對象不是小童,所以有兒童不宜的情節係可以接受既...

唐詩穎正阿 ...
隨感一亡魂 發表於 22-7-2011 09:49 AM

哈哈我地呢D麻甩佬就更係鐘意越多粗口就越好啦! 親切D嗎!  我自董性開始就日日講粗口, 講o左廿幾年(唔係話我而家得廿幾, 而係結婚後老婆唔比講...)阿媽都仲而為我從來唔講粗口...只不過見你句 9:30 後D電視唔岩細路睇, 所以抽o下你水姐!

如來你都係岩唐詩穎! 老婆話佢個樣咁普通, 又冇身材, 鐘意黎把鬼啊!  有時D野鐘意就鐘意架啦, 冇得解! 同埋佢比同一個飛咁多次, 好可憐, 好有共嗚, 好似我後生時... 比同一條女飛o左 n 咁多次... 每次佢比人地飛就返黎搵我做水抱...一有新仔溝就飛我都飛唔切...:56:
哈哈我地呢D麻甩佬就更係鐘意越多粗口就越好啦! 親切D嗎!  我自董性開始就日日講粗口, 講o左廿幾 ...
hondacl7 發表於 22-7-2011 10:04 PM

我都係架,同埋我覺得有D位唔死幾個人/唔用粗口推唔到果爆炸力出黎,
例如我很鍾意的一首歌LMF--渣緊中指(粗口版),
D粗口不是賣弄粗俗,真係用得恰到好處,唔用粗口真係無果種感覺...

其實我只是喜歡OL制服XD
無線女花旦我無特別喜愛了XD

不過你講到女,唉....

我約八年前同個ex拍左三年,中途都唔知戴左幾多次綠帽....
有一間,忽然再沒耐性去修補這後殘破不堪的關係,終於完左。

一年前我鍾意左一個舊女同事,同你當年的情況一樣,
做水泡,就似在一個男人與另一個男人的空檔間的一道甜品一樣,無負責,滿口仁義的說"你唔好對我咁好"之類。
當時還為了這個女人與我現任女友分手(很感恩她後來原諒了我)。
直至換了工作,遠離了這個女人後,放涼這段感情,無愛亦無恨的看回頭,
只覺得這個女人的悲劇只是她一手自製的地獄,只我對她仿似義無反顧的愛只是一個男人的英雄作祟...
黃子華說的好,"男人作為一個族群都是可悲的..."
話明家長指引...
當然要家長陪同小朋友觀看...
好似J2星期日出套恐怖韓劇叫「魂」...
入面有講鬼有血 ...
小堅 發表於 22-7-2011 01:44 PM

未就係!!無鬼聊!!
我都係架,同埋我覺得有D位唔死幾個人/唔用粗口推唔到果爆炸力出黎,
例如我很鍾意的一首歌LMF--渣緊中指 ...
隨感一亡魂 發表於 22-7-2011 10:34 PM

我都係超級OL制服控, 又細到大都對D 施文 OL look 有興趣過 hot hot 水著 look:35:
超長事業線都不及長腿高跟鞋:)

有時都好嬲自己都成廿年有多點解明明個老婆又靚,又識打扮,又保養得好,又顧家,又對我一條心,又體貼, 又幫我生o左一對好 cutie o架仔女, 有學識, 仲搵唔少錢...不過我到而家都仲好掛住當年傷得我好深, 令我失戀N咁多次o既女人...可能真係得唔到咁係更想得到! 而經廿年無見但係我對佢都仲好有感覺...:unhappy:
我都係超級OL制服控, 又細到大都對D 施文 OL look 有興趣過 hot hot 水著 look
超長事業線都不及長 ...
hondacl7 發表於 22-7-2011 11:22 PM

原來都不喜歡波霸,咁當然要有身材,但身材不是重點:)

通常黎講見返就乜感覺都無哂架了....