Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] [電視經]無記9:30新劇 <真相>

(以下內容純粹對劇情的感言,不代表本人立場,本人絕對支持冷靜,愛與和平...雖然我憤世嫉俗XD)

X!!今集真係 ...
隨感一亡魂 發表於 18-7-2011 10:42 PM

應該唔係水彈掛...
咁未真實D lu,警察的工作就是跟據證供砌佢地認為有罪的人,
所以材需要法庭,需要律師。
其實無記D劇好鍾意 ...
隨感一亡魂 發表於 18-7-2011 10:48 PM

唔係好明點樣根據證供砌佢地認為有罪既人???
其實警察既工作係負責捉人同埋搵證據...
落案起訴應該交返畀律證署...
而定個個人有冇罪就由法官黎定...
因為驚所謂既砌生豬肉,所以一定要有律師陪同先會落口供...
回復 31# 小堅

佢自己講既...極其量未紅色的水彈...
咁有幾大殺傷力遮...

刑事的風險,惡作劇的程度...
回復  小堅

佢自己講既...極其量未紅色的水彈...
咁有幾大殺傷力遮...

刑事的風險,惡作劇的程度...
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 03:35 PM

淋紅油喎...

香港法例第228 章簡易程序治罪條例第4B 條就高空墮物涉及的所有罪項,作出
規定。根據&#12694;述條例的規定,任何&#12703;若從建築物擲&#12696;物件或任由物件從高處墮&#12696;,以
致對公眾&#12702;方內或附近的&#12703;造成危險或損傷,則最高可被判罰款1 萬元及監禁六個
月。另&#12690;方面,如有任何物件從正在興建、修葺或裝修&#12695;的建築物墮&#12696;,則有關建築
物的業主或住客,或負責&#12694;述工程的承建商,可被判罰款5 萬元及監禁&#12690;年,雖然法
例有&#12694;述規定,但到目前為止,法庭判處的最高刑罰,是在涉及某建築工&#12702;的&#12690;宗嚴
重疏忽事件&#12695;,判處被告&#12703;罰款5,000 元。
唔係好明點樣根據證供砌佢地認為有罪既人???
其實警察既工作係負責捉人同埋搵證據...
落案起訴應該交 ...
小堅 發表於 19-7-2011 03:06 PM

我既意思係佢地根據佢地搜集到的證據去拉人及俾檢控上庭砌個疑犯。
不過有d破綻位的確破綻得好緊要...
我既意思係佢地根據佢地搜集到的證據去拉人及俾檢控上庭砌個疑犯。
不過有d破綻位的確破綻得好緊要...
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 03:39 PM

如果冇破綻位點會仲有戲做...
淋紅油喎...

香港法例第228 章簡易程序治罪條例第4B 條就高空墮物涉及的所有罪項,作出
規定。根 ...
小堅 發表於 19-7-2011 03:36 PM

個差佬話水彈架wo!!
同埋我覺得,李亞男同阿海倫果種思怨,
掟水彈/紅油實在太小兒科...
個差佬話水彈架wo!!
同埋我覺得,李亞男同阿海倫果種思怨,
掟水彈/紅油實在太小兒科...
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 03:56 PM

其實我諗呢個係編劇既問題...
講返D演員,陳展鵬本身已經係好戲之人...
以前係亞記已經係獨當一面...
係過左黎無記都未有畀佢發揮既機會...
今次真相呢套戲終於可以畀佢發揮...
如果冇破綻位點會仲有戲做...
小堅 發表於 19-7-2011 03:42 PM

咁我明既,但真是太誇...
或者事實上,有好多位個表面證供的確對被告好不利,
好像海倫推人落樓單野咁,有哂證供有哂人證有哂動機(雖然不是直接目睹),
的確夠料砌佢...

平心而論唔計無記的逆轉戲碼,我都覺得係海倫錯手推左呂"生"落去...
回復 38# 小堅

個男主角原來叫陳展鵬?
我真是而家先知:(

OK既,第一集思琪姐果單野佢真是演得好好,
依幾集都交到戲,果種心力交瘁...

楊宣都OK,睇左咁多年,終於開始覺得佢靚~:49:

王浩然就...我無意見,
今集有佢既金句:
"你個伙記無警告就開鎗!!係謀殺!!"
我尋晚聽錯左:
"你個老闆無警告就炒人!!係無恥!!":shy:

肥仔個角色可能才是全劇最真實,
律師都會無錢交租,律師都要陪笑陪酒陪玩(三陪?!)
律師都會俾客玩...
咁我明既,但真是太誇...
或者事實上,有好多位個表面證供的確對被告好不利,
好像海倫推人落樓單野咁,有 ...
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 04:00 PM

又真係誇張左D既...
一套劇集多唔多人睇其實唔應該睇佢所謂既收視...
最緊要係套劇多人討論,不論好壞...

真相佢做得好既地方,佢想帶出一個信息畀大家知...
其實好多單案一開始我同你都會覺得個個就係兇手...
但係愈睇愈搵到更多既疑點 / 線索,令到大家有追落去既衝動...

反而8:30個出團圓我就冇睇,可能我睇完佢片頭OP已經估到成個劇既劇情啦...
無記真係好多垃圾劇,平心而論,暫時覺得怒女街頭同真相幾好睇...
回復  小堅

個男主角原來叫陳展鵬?
我真是而家先知

OK既,第一集思琪姐果單野佢真是演得好好,
依 ...
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 04:08 PM

係呀,佢以前係亞記雖然唔係擔正,不過戲份唔少...

楊宜我覺得佢演家好月園開始覺得佢演技慢慢提升...
去到老翻伽利略個時又變左另一個層次...
不過D人永遠留意佢個鼻...
:DD

王浩然係呢套劇暫時唔見佢有畀佢發揮既地方...

祥仔個角色做得幾傳神...
佢本身想伸張正義,但又怕事...
又真係誇張左D既...
一套劇集多唔多人睇其實唔應該睇佢所謂既收視...
最緊要係套劇多人討論,不論好壞 ...
小堅 發表於 19-7-2011 04:09 PM

收視我諗已經得返無記自己同廣告客戶理架啦....

我明你意思,但我想修正少少,
<真相帶>出既信息係唔好咁容易就判一個人有/冇罪,而法庭判左亦只代表一個人法律上他有/無罪,
人性及道德上被告亦可能有/無罪,所以外人胡說對當時人極不公平...咁當然你我都有權照鬧。
例如最近鬧哄哄的峰芝婚變,我們很容易就被傳謀引渡了覺得張PG係八婆...(<--純粹舉例,我無興趣理佢地家事)

愈睇愈搵到更多既疑點 / 線索依個是這劇厲害的地方,我也認同,雖然如你所言最後一定是逆轉戲碼...

團圓茶餘飯後亦有看少少,又一套港式<華麗一族>,橋段老土,角色不討好...
仲衰過溏心風暴...
我自已覺得溏心風暴一樣咁老土,但有一個特別的化學作用是黑白分別,關菊英一俾打俾人鬧大家都會好痛氣,
因為佢(個角色)真是好X乞人憎...
係呀,佢以前係亞記雖然唔係擔正,不過戲份唔少...

楊宜我覺得佢演家好月園開始覺得佢演技慢慢提升. ...
小堅 發表於 19-7-2011 04:15 PM

楊宜整過個鼻黎咩?無留意相關八掛tim!!

祥仔除了怕事,又有點笨笨的,很有喜感又有真實感...
律師不一定個個都英明神武高大有型既~
楊宜整過個鼻黎咩?無留意相關八掛tim!!

祥仔除了怕事,又有點笨笨的,很有喜感又有真實感...
律師不一 ...
隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 05:02 PM

D人話佢個鼻愈黎愈高,好似木偶奇遇記咁...
不過我只會留意佢個演技...

今次祥仔呢個角色真係反傳統,同埋比較真實...
以前睇返D一號皇庭,永遠既律師都係靚仔靚女...
我幾鍾意祥仔個角色夠正義感...
上次幫小食店東主打黑工案,真係要畀個GOOD佢...
:71: