Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] [電視經]無記9:30新劇 <真相>

D人話佢個鼻愈黎愈高,好似木偶奇遇記咁...
不過我只會留意佢個演技...

今次祥仔呢個角色真係反傳統 ...
小堅 發表於 20-7-2011 08:53 AM

好似木偶奇遇記XDDDD
我真係無留意XDDDDD

小食店東主打黑工果單野,
Ben'z雄嬴左之後愈來愈貪心,
乜都想屈政府賠,祥仔由自覺是英雄到開始自覺助紂為虐...
這個轉折位又係值得反思...
好似木偶奇遇記XDDDD
我真係無留意XDDDDD

小食店東主打黑工果單野,
Ben'z雄嬴左之後愈來愈貪心,
...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 10:19 AM

有D人成日留意D演員個樣...
好似林峰個D...
真相入面既楊宜佢個鼻又真係有少少怪怪地...

咁Ben'z雄又真係貪心左D...
一開始佢為左拎返個公道...
又話賣屋又話賣鋪都要抗爭到底...
最後贏左D街坊問拎到D咩之後...
佢開始大貪,坐監個幾日要求政府賠償都算合理...
不過條街整路又想賠,就開始覺得有少少過份...
咁Ben'z雄又真係貪心左D...
一開始佢為左拎返個公道...
又話賣屋又話賣鋪都要抗爭到底...
最後贏左D街坊問拎到D咩之後...
佢開始大貪,坐監個幾日要求政府賠償都算合理...
不過條街整路又想賠,就開始覺得有少少過份...
小堅 發表於 20-7-2011 10:25 AM

就係咁才真實...
嘩,尋晚果集很有張力很緊湊,
在警局對峙果幕好剌激!!

唯一不滿反而是太快開左個爆點,王浩然站在對與錯之間的矛盾立場就盪然無存,
變成單純正邪大戰,有點可惜...

又是老問題,當市民面對暴力威脅,最後的防線--即執法者,又或正義再也不能保障他們的時候,
人應該怎辦呢?
楊宜整過個鼻黎咩?無留意相關八掛tim!!

祥仔除了怕事,又有點笨笨的,很有喜感又有真實感...
律師不一定個個都英明神武高大有型既~ 隨感一亡魂 發表於 19-7-2011 05:02 PM

一睇何俊仁就知喇:66:
嘩,尋晚果集很有張力很緊湊,
在警局對峙果幕好剌激!!

唯一不滿反而是太快開左個爆點,王浩然站在對與錯之 ...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 01:33 PM

只有自保啦...

題外話:係示威者眼中,差佬一定係錯...
但係差佬角度黎睇,佢地打份工,好多野身不由己...
就係咁才真實...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 01:27 PM

哈哈,我諗得我同你推個POST推到完場...
有時律師真係好睇門面野...
就好似係中環開律師行同元朗開律師行...
D人自自然然都係去中環多D...

唔知係唔係個編劇有專登去做資料搜集...
我覺得呢套劇比之前個D講律師既劇寫得更加深入同傳神...
只有自保啦...

題外話:係示威者眼中,差佬一定係錯...
但係差佬角度黎睇,佢地打份工,好多野身不 ...
小堅 發表於 20-7-2011 02:29 PM

依個題材很敏感XD
大家立場對立,無話邊個岩唔岩既...
唔好話警察,任何執法的公權份子都係俾人鬧架啦,
好像我咁,我係屋宇署的走狗,視乎情況要求D業主拆坎潛建,未一樣俾人鬧到狗咁...
(真係有人講粗口鬧我係走狗架...大佬而家你犯法wo...)

所以我覺得,的確而家個政府係好令人費解...(拿佢D費解政策背後有冇苦衷我唔知啦)
咁我又覺得警察有警察要做既野...如果佢地唔理,暴動點算呢...係咪?
暴動唔緊要阿,班解放軍出手就真是大件事啦...
(不過阿曾處長你再煽風點火我真係驚你會俾民眾拉下台斬碎包雲吞...)

但問題係班警察愈來愈搞鬼,
一係就係Facebook貼制服舉鎗相...
(重有一單警察在Facebook廿文廿武果單我當你借刀好了)
一係就警處強姦,再唔係就非禮案審完離開法庭時講粗口...
大大方方咁走我覺得OK wo,做餌果個大隻猛男你做乜講粗口遮,仲要係鏡頭面前講...
唉你咁大個人(下略100字)

"警察都係人"依五個字唔係理由黎架大佬...
一睇何俊仁就知喇
Andyccel 發表於 20-7-2011 02:12 PM

我講緊TVB D醫生律師遮~
何俊仁我淨係記得佢俾人打...
哈哈,我諗得我同你推個POST推到完場...
有時律師真係好睇門面野...
就好似係中環開律師行同元朗開律 ...
小堅 發表於 20-7-2011 02:33 PM

係wo...X登明明好多人睇,依邊就冇人理我們...

佢講D法庭手續講得好詳盡,
不過我就唔明啦...
乜上到庭,唔係由律師問問題,例如:
"案發果晚你係唔係見到XXOO..."
證人只有好像我果頸像咁答Yes or No架咩....

我無上過庭啦,我聽人係咁講架wo...
係wo...X登明明好多人睇,依邊就冇人理我們...

佢講D法庭手續講得好詳盡,
不過我就唔明啦...
乜上到 ...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 03:09 PM

其實我都未上過庭,所以都唔係好清楚...
我估可以係控方律師同辯方律師有唔同掛...

我估咋...
可能控方問疑犯問題時可能只需要佢地答YES / NO...
但係辯方問佢當事人既時候,就想佢答得詳細D...
依個題材很敏感XD
大家立場對立,無話邊個岩唔岩既...
唔好話警察,任何執法的公權份子都係俾人鬧架啦, ...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 03:02 PM

我覺得和平示威冇問題,最緊要唔好有流血事件發生...
不過示得威邊會有和平呀...

永遠都係咁,凡立場唔同,自然覺得對方唔岩...
呢個不變既定律,正常都唔會係對方既立場到諗...
我朋友做食環署,唔係落街捉小販個D...
每日收投訴電話,都畀人問候屋企...

警察都係人呢句真係講唔通,因為佢地有槍...
岩岩先睇完個D女警訓M床既相流出...
我覺得佢地影冇問題,不過唔好著制服...
一著制服就代表左個個團隊,真係講衰D,自己衰就好啦...
其實我都未上過庭,所以都唔係好清楚...
我估可以係控方律師同辯方律師有唔同掛...
小堅 發表於 20-7-2011 03:13 PM

真係好奇怪...
真係好奇怪...
隨感一亡魂 發表於 20-7-2011 03:21 PM

師兄過黎支持下...
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-160408-1-1.html
我覺得和平示威冇問題,最緊要唔好有流血事件發生...
不過示得威邊會有和平呀...

永遠都係咁,凡立 ...
小堅 發表於 20-7-2011 03:20 PM

大家都好痛苦...

唔好話有冇鎗,
換個例子唔通我話屋宇署的員工(如我)都係人(sorry依個係我最熟識的例子)
咁我同個業主交涉時我鬧佢,咁唔通我一句屋宇署的員工都係人就無罪?
特首搞到香港咁又一句特首都係人又無罪?
特首都算了點佢真係有苦衷要應酬再上面班狗官,咁共黨呢?

玩乜都好,鍾意玩人獸大雜交都唔關我事...
最重要係你唔好俾位人地入得架...
大家都知今時今日警察的威想已經無限接近零,
大家都千方八計醜化依班友,你們重要驚死唔夠大鑊咁自踏就真係神仙難救...

我仲旨意你們打&#25731;將軍澳童黨保護市民架...