Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 今時今日行玩具, 同以前感覺好唔同......

頭像被屏蔽
時代進步,資訊係方便了是件好事呢!可以令不能隨時逛玩具店的打工仔可以知道新品消息!
小弟90既
諗返起細細個專登去模型鋪或者斗斗城,唔知頭唔知路,見到邊部bb戰士型既、靚仔既就叫媽媽買 ...
sparda 發表於 26-1-2011 02:31 AM

到你有錢既時候, 可能會重新睇過呢個 Post, 又別有一番感受
(我有錢, 都唔多~)
回復  movie_arms

大大係講笑定講真!?

1940年代出身而家都已經成70歲
Squall 發表於 26-1-2011 09:59 AM

搞下爛 gag 而已, 不論係60後, 70後, 80後, 90後, 00後, 都係40後.........(好唔好笑?)
買反而唔係問題
冇位擺先係問題
dragonman 發表於 26-1-2011 11:23 AM

用錢買位~ (仲難過買限定.....)
Agree x 100000000
hitsu 發表於 26-1-2011 12:30 PM

一係就增加空間
一係就減少入貨
兩條路~ 睇黎第二條易好多~
一啲都唔難, 因為一係你根本買唔到, 一係貴到你唔會願買.
bad-aries 發表於 26-1-2011 12:32 PM

有時睇見D怨念物, 抱住人「一世物一世」, 「一生起碼豪一次/幾次」呢D美麗原因就會高追照入~
時代進步,資訊係方便了是件好事呢!可以令不能隨時逛玩具店的打工仔可以知道新品消息!
t3004 發表於 26-1-2011 12:34 PM

Yes, 年中慳唔少腳骨力~
中晒
不過我細路仔時, 好少玩玩具, 屋企搵唔多, 基本上買既大玩具數得出
親戚反而買得多......果時可以 ...
movie_arms 發表於 26-1-2011 10:01

其實好似我呢D 70後既, 係小時候又點會有錢買, 只有到玩具店既外面望夠算數, 當年望住高敵安真係流晒口水, 依家就好似你講...今時今日心理上不知不覺填番呢個空白
時代會變...

但現在玩具給我感覺是........越來越貴.....不知是否自己年紀大了,要求高了,所以玩具也要求高了,要求高自然價高

我都覺而家玩玩具同細個時既方式同心態唔同左:
1)唔知係咪因為而家D玩具太貴(第一次聽到有玩具要賣成4個位真係打左個凸),所以比以前更愛惜,不過係愛惜到連開都唔捨得開(可能裡面係白粉我都唔知.........=.=)玩完會好完整PACK返入箱;唔同以前成堆扔落個膠箱刮到花晒都唔心痛

2)以前可能因為冇得上網,唔知有咩玩具會出,所以唔會有咩期待有咩將會出,只係有乜出就食乜;而且都唔會專登去D玩具集中地格價;唔似得而家咁,大家都知道幾時出,都爭相搶購,又要格價又要驚俾人買晒,遲黎O個D就捱炒價

3)不過更吹脹係,真係唔知幾時發生-----有D商品以為佢好受歡迎,驚到時可能好少街貨,所以就訂左;但街貨一出你就DUM心.......(會話早知就唔XXXXXX啦);有D你以為佢好多貨,又唔訂又要慢慢格價,點知街貨少到冇得再平,竟然反彈變炒價,到時又會話早知就XXXXXX啦.....

4)不過有一樣野"好"既係,而家D玩具比較有多D途徑放返出去,好彩既可以原價/比原價低少少賣返出,網拍/商店收購/寄賣都有,唔似得以前咁,玩厭左既玩具除左俾親戚之外就係扔.....
頭像被屏蔽
十分有同感
環境在變 (資訊流通、細店被淘汰)
人也在變 (收入多了,有時連格價都懶得)
所以現在已很少逛玩具店了
反而逛Toysdaily和網拍更有樂趣
其實好似我呢D 70後既, 係小時候又點會有錢買, 只有到玩具店既外面望夠算數, 當年望住高敵安真係流晒口 ...
virtualman 發表於 26-1-2011 08:54 PM

我身邊有D朋友細個冇電視睇大個變電視精, 唔知係唔係細個冇乜大個好乜....
時代會變...

但現在玩具給我感覺是........越來越貴.....不知是否自己年紀大了,要求高了,所以玩具也要 ...
影武者 發表於 28-1-2011 07:13 AM

其實貴係正常, 無論如何都有通脹....不過就視乎程度而感受不同~