Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 今時今日行玩具, 同以前感覺好唔同......

有時你係會知, 佢遲少少就出一個好D既版本, 跟住你就會等下, 點知動畫又出左一個新形態, LET SAY 高達...之後你又會等, 跟住呢個PROCESS 不斷LOOP....
以前邊有係乜都要訂~:55:
以前邊有咁鬼多限定~~:50:
以前邊有咁多炒價同炒家~~~:what:
以前邊有玩具動輒過千視作等閒:44:
以前 已沒有以前, 只有現在:!
我就無依種感覺耶:(
當你睇完日報,才出發入現貨,個價都不知轉了幾多個圈:78:當然,屎野就無問題啦
:67:訂?是有開訂有決心有財力至做得到,缺1不可.

所以我都係依時依候人肉搜尋 :43:
認同樓主的感覺,有時買/睇玩具真係無左以前果種驚喜,尤其是有時連考慮的時間都無,第二日就抄上天或無貨的玩具,實在令人玩得好吃力!
以前d玩具一出實買到,依家郁d都收埋晒黎炒:80:
以前一件玩具都玩幾日以上啦,
而家, 幾個鐘都未必有
少左以前個種尋寶FEEL...
我講小學個時放學經過玩具鋪...
就算冇錢買都會入去行下...
睇下有咩正野、好野、心頭好...
等儲到錢個時就去買...

或者真係人大左返工叫有D錢可以隨便買下野...
見到鍾意既自己又可以負擔得起既就買...
同埋依家出去買野之前都會上TD / FB睇下D價錢...
一出到去就直接去個間買...
以前會比較多期待,總覺得好多條line,好新奇,例如神話,一出隻新生天馬,我記得我#@x 都即買,越買越多,家中的空間越來少......本來沒有的display櫃也添置了,但日子一久,有爆埋.........當家中沒有位置,買野開始變得審慎,也要小心的選,不是太喜歡的,都係一個字-------「算」。

另外,看得多玩具,開始由興奮,轉向高興,再轉向平靜,記得第一次去秋葉原同中野,真的買左勁多野,但隨著見識多了,我記得上年去中野,只是買了一隻蛋..........

心態真的變了
無位擺出來,真的會叫人無興趣再買落去,玩幾玩便放回入盒,從始不見天日,實在有點兒那個。還有那堆玩具山,也叫人對買新玩具卻步,而本人的底線是不租倉,一來沒理由為一堆用錢買回來的東西繼續使錢,二來亦可提醒自己忍忍手; 另外年尾清潔,亦叫人頭痛。
只知道"比玩具玩既人"多過"玩玩具既人":34:
回復 32# kwong7654

只可以講一句:以前你可以選擇唔買...現在..都可以..
身為80後既我,最回味90年代初讀小學時:shy:學校隔離有成2~3間玩具店:DD(而家諗返真係識揀位置黎開鋪:he:),咁唔使問當然係放學必去之地啦!!!
暫時冇呢種感覺,因為我幾乎一直都係掘舊野?
KAISAR 發表於 24-1-2011 09:13 PM
x2 :shy:
walk n find
我認同!!~
我自己就係以前係學生, 見到好多野覺得好靚, 但又覺得貴唔捨得買, 所以成日出街尋下寶, 睇下有冇 ...
大次子 發表於 24-1-2011 10:18 PM
yes, lot of people become toys "fryer"
havent this job B4
n havent 20who B4 , we no need to trade @ mtr
only walk n buy after go out to work
only buy toys havent eat /drink @ secondary school time
only watch window @ primary school time ( no toys my mother allow to buy ):78: