Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 今時今日行玩具, 同以前感覺好唔同......

好同意,,近1-2年行玩具鋪, 真係得個睇字,
但唔會有期待. 新出既貨唔洗諗, 知道晒幾時出, 知道晒幾錢最平,

舊貨都好難有期待.
因為依家D鋪頭10間有11間都唔會老老實實賣舊野,
一件2年前舊玩具, 鋪頭都會當係30年代既古董咁標價..
結果又係得個睇字, 要買就yahoo仲快
依家行玩具場, 只係為左感受下玩具氣氛.. 當係relax下咁...
其實唔同歲數, 都有唔同心態....
細路仔時, 只可以睇唔可以買, 要買都係要等特別日子先可以希望老豆知我心 ...
virtualman 發表於 26-1-2011 12:33 AM

哈, 好同意, 細細個, 完全唔知道幾時有新野出,
只係識得去屋企附近既文具鋪睇玩具,
果陣文具鋪一盒MG MK2 ., 入去望左幾個月都係咁望,
當年文具鋪既一本bandai catalog98-99已經夠我睇幾個月,
玩具既樂趣真係可以好簡單,

得當年2000年到 .MG沙煞比 一出,見到有鋪頭砌左出黎, 我都唔知咩黎,
唔記得果陣小五定係小六, 根本唔會有機會睇過0093
但都覺得呢隻機械人好有型,
都無話咩比例出得唔好果D,,, 原來細個睇玩具係咁美好~
頭像被屏蔽

小弟90既:64:
諗返起細細個專登去模型鋪或者斗斗城,唔知頭唔知路,見到邊部bb戰士型既、靚仔既就叫媽媽買架喇
邊知天星七人眾啊個d咩:80: (都係後期查返先知);個時最有尋寶感覺!:77:
到左中學打後,開始有零用個時,同埋接觸到更多動漫,就慢慢會買figure:58:
有d都唔平架,都要慢慢儲先捨得買;由個時已經係知道件玩具係咩,亦會用網上既資源做research,都叫做有目標咁去買:34:
樓主大大講既尋寶feel呢,我到依家都仲有:一黎無乜錢,行開旺角等地方都會打個白鴿轉望下,但都唔係專登「為買玩具已行」
二黎有時無心插柳,見到有心水既野,價又岩個時咪會有執到寶feel囉:35: (不過呢個情況已經少有,最多係買散賣既figure等等<---之前隻梓喵就係咁,事前完全唔知,行過先發現:73: )
另外講既訂野呢,都係架。如果有心想買一樣野,依家一定做哂research,邊間平,咩價位全部都知;同埋訂左有個保障先嘛
不過我買開既野都唔駛點訂;要訂既一定貴:26: ,所以好多時真係同部分大大咁,睇下報告,望下相當有就算數;除非極鍾意喇
最重要既,我諗都係玩具確實貴左,有時見到想買/想訂既野(其實唔只玩具,凡關於yen既野都係...)因為荷包問題已忍痛無視:31: (無數次了.....)
或者我未有收入/唔玩開玩具喇,暫時感覺未有好大分別;但咁耐而黎心態無變既係:買唔到個時真係會掛住.....:56:
但認同既係:人有錢一定身痕!!!:53:
頭像被屏蔽
竟然係咁?! 唔通大大你同我一樣都係80後青年?~~
哈哈~又會咁夾0既~
大次子 發表於 25-1-2011 11:53 PM

其實我係40後..........我諗大部份大大都係40後.........
同埋依家好多限定限定限定...
以前邊有咁多...
成日就訂野訂野訂野...
但係訂完好似要抽獎咁,睇自己 ...
小堅 發表於 26-1-2011 12:04 AM

彩數主要係間店舖因素, 至於貨品質素, So far 又冇乜事
可能因為我訂既係 POP/ 景品為主~
所以小弟索性選擇唔玩.
bad-aries 發表於 26-1-2011 12:23 AM

淨睇唔買? 好難呢~
回復 81# movie_arms

大大係講笑定講真!?

1940年代出身而家都已經成70歲:)
其實唔同歲數, 都有唔同心態....
細路仔時, 只可以睇唔可以買, 要買都係要等特別日子先可以希望老豆知我心 ...
virtualman 發表於 26-1-2011 12:33 AM

中晒
不過我細路仔時, 好少玩玩具, 屋企搵唔多, 基本上買既大玩具數得出
親戚反而買得多......果時可以數得出有既玩具係:
1. 龍珠超戰士大全
2. 星矢裝著大系
3. 仲有一隻同阿媽同佢d師奶行足一日換黎既禮物: 超音戰士
之後, 就進入閃咭年代, 親戚既利是同自己既零用都用晒黎玩閃咭 (仲有打機)
可能就正正因為呢段「細個冇錢買玩具」+「閃咭打機潮」既玩具真空
令我今時今日心理上不知不覺填番呢個空白~
好同意,,近1-2年行玩具鋪, 真係得個睇字,
但唔會有期待. 新出既貨唔洗諗, 知道晒幾時出, 知道晒幾錢最平, ...
sooejn2006 發表於 26-1-2011 01:39 AM

好一句感受玩具氣氛~
也苦都真係成為一個大工具
好多時搵唔倒, 又或者費事行到死死下去搵既野
上也苦一打, 就有 result, 之後就簡簡單單: 有錢有得買~
哈, 好同意, 細細個, 完全唔知道幾時有新野出,
只係識得去屋企附近既文具鋪睇玩具,
果陣文具鋪一盒MG ...
sooejn2006 發表於 26-1-2011 01:49 AM

我都係咁, 同同學行黎行去果間店舖, 睇黎睇去都係睇個盒既模型
都可以行幾個月
儲倒既就千辛萬苦入一盒, 仲要係唔理功課即刻開盒砌左先~
呢家, 我已經唔會入模型, 根本冇時間砌
而眼見唔少大大入模型...淨係砌起一盒又一盒, 而唔砌入面, 小弟亦不易去理解......
可能「擁有」都係樂趣同玩既一個方式掛~
無$$$$ 最大影響
plasticboy 發表於 26-1-2011 01:51 AM

有錢不停入都係死~
有錢不停入都係死~
movie_arms 發表於 26-1-2011 10:07 AM
買反而唔係問題
冇位擺先係問題 :67:
買反而唔係問題
冇位擺先係問題
dragonman 發表於 26-1-2011 11:23

Agree x 100000000:71: