Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 今時今日行玩具, 同以前感覺好唔同......

我真係去信我果D地方行都係呢幾年既事.....
睇住D價錢愈來愈貴, 行下行下都冇心情...好多時都買唔到野.... ...
pcwolf 發表於 24-1-2011 09:13 PM

我自己就大約定左某D 價既唔會入, 例如12吋....
所以, 好多時都係得個睇字~
唔上網睇新資料咪得lo,變番80年代個陣睇玩具咁,一定多番好多驚喜,正晒
大澤佑香 發表於 24-1-2011 09:15 PM

戒上網可能仲難過戒玩具......
有同感, 舊時一星期行2-3次, 會出去搵下野, 隔多幾間先買, 依家少行左 , 買野/訂野都係幫襯開個幾間... :67 ...
蝦您波凸 發表於 24-1-2011 09:28 PM

係, 以前會有"搵" 野既過程, 呢家只會有"出左未", "睇下實物先" 既情況
消費模式轉變了 還是消費=-='
....所以...我又覺得無咩野既...
果汁先生 發表於 24-1-2011 09:57 PM

感覺上, 行街既樂趣轉移左o係也苦同TD度
模式點變無相干,最緊要而家有 td,大家交換消息。

真係想要嘅嘢錯過左/買唔到嘅情況 ...
godofcat 發表於 24-1-2011 10:05 PM

"真係想要嘅嘢錯過左/買唔到嘅情況少左。"
呢個都真, 訂野可以免卻呢個問題
同一樣o野做得多就會變得平淡
jos 發表於 24-1-2011 10:07 PM

我一星期去行一次左右.....
可能同樓主既收入有關係,所以有這一種變化?
kkkiii0079 發表於 24-1-2011 10:10 PM

唔算太關事, 一直都係用咁上下錢, 都係10%收入
但係就成個行玩具感覺好唔同
我認同!!~
我自己就係以前係學生, 見到好多野覺得好靚, 但又覺得貴唔捨得買, 所以成日出街尋下寶, 睇下有冇 ...
大次子 發表於 24-1-2011 10:18 PM

嘩, 好得人驚呀
你講既說話, 簡直正中我既紅心
暫時未有呢個FEEL
仲未習慣訂玩具
上次訂天威都等唔切退咗訂

反而ENJOY周圍行格吓價
間唔 ...
rickyu84 發表於 24-1-2011 10:43 PM

細個買唔起, 呢家都買唔起 ---> 怨念物.....
嘩, 好得人驚呀
你講既說話, 簡直正中我既紅心
movie_arms 發表於 24-1-2011 11:11 PM

哈哈~我e+都買少左好多喇, 真係買到有少少唔知為乜, 買番黎->拆盒->望兩望->放埋一邊->第二日又買新野->拆盒->放埋一邊->.......

可能真係物質太豐富,所以多到玩唔哂,變左唔識珍惜...
例如邊D line 呢?
movie_arms 發表於 24-1-2011 10:57 PM

其他野都放棄晒
而家目標只得兩個…女神轉生既產物
另一個就係寄望figma日後會出埋其他PERSONA角色
唔好只係得AEGIS同METIS,成套野我最鍾意係男主角..........
感覺上, 行街既樂趣轉移左o係也苦同TD度
movie_arms 發表於 24-1-2011 11:01 PM

但我堅信=-= 兩者 各有不同
我平時行開街的 我會知道 行街 走黎走去 好熱流晒汗 但去唔同場格價 買到平野之後會有一種奇妙既樂趣(當然 可能歸根究底係因為我窮XD)
...anyway...依家 好多時候 我出街前都會上丫烏 td之類 睇下市價 再行動....
同埋有時係唔敢買
同一角色,好多時唔夠一年就有一條新LINE
仲要可能平D 又或靚D,
唔夠三個月,又話出限定版……
攪到唔係好想買……
另外就係好多時想買都怕係炒價,
攪到下下睇定價都預左幾錢同買乜,
出去唔夠半個鐘已買到目標產品,
已經冇左尋寶O既感覺
回復 3# pcwolf
"睇住D價錢愈來愈貴, 行下行下都冇心情...好多時都買唔到野..." Me too :42:
每樣野都有好處壞處既~
現家資訊科技愈黎愈發達都一樣有好處壞處~
不可能每件事都如你心中所想的~:38: