Toysdaily 玩具日報

查看: 14207|回復: 123

[分享討論] 今時今日行玩具, 同以前感覺好唔同......

呢家行雞旺, 信我, 煙士, 笑萬等等既玩具點, 同以前感覺很不一樣~

1. 新品消息太易得到 - 以前出邊隻, 幾時出, 現貨係點, 都唔係好似呢家咁上網 Click 兩 Click 便知道, 仲有 TD 呢個好地方有唔少高質既玩評, 行玩具店, 好似冇左若干年前果種行行下會有驚喜既感覺, 呢家只係行街睇現貨比較一下官圖。

2. 訂貨/ 取貨 - 以前行, 就行到邊, 睇到邊, 睇見岩既, 又諗下, 心大心細, 又會再睇真D。但呢家, 買唔買大早心中有數, 又或者直頭訂埋, 行街好多時都係去取貨, 冇左 Shopping 果種即興, 購物既趣味。

唔知各唔同年代, 60後, 70後, 80後, 90後既大大, 又有冇相同感覺呢~?
又或者 "買玩具" 同過去又有咩其他分別呢?

相關帖子

暫時冇呢種感覺,因為我幾乎一直都係掘舊野?
我真係去信我果D地方行都係呢幾年既事.....
睇住D價錢愈來愈貴, 行下行下都冇心情...好多時都買唔到野....
玩評都有好既, 好似我呢D冇乜錢既, 玩都要識揀, 玩評有時睇左當玩過, 又可以做一個參考...
頭像被屏蔽
有同感, 舊時一星期行2-3次, 會出去搵下野, 隔多幾間先買, 依家少行左 , 買野/訂野都係幫襯開個幾間... :67:
消費模式轉變了 還是消費=-='
....所以...我又覺得無咩野既...
頭像被屏蔽
同一樣o野做得多就會變得平淡
可能同樓主既收入有關係,所以有這一種變化?
我認同!!~
我自己就係以前係學生, 見到好多野覺得好靚, 但又覺得貴唔捨得買, 所以成日出街尋下寶, 睇下有冇平野買, 間唔中搵到平平地0既扭蛋都已經好開心~
到e+出黎做野, 搵番果時想買0既野, 自己又affort得起,就會買買買....果時真係好開心, 因為好似終於得到等左好耐0既寶物咁~
到左後期, 想買,想追返0既都買得7788, 就好似冇左個目標........出街都係望下新野, 但因為已經一早知道哂果期會有咩新野出, 所以冇哂驚喜...
現在出新野就買, 變成一個習慣或者係心癮, 但個感覺真係變左...
而且有d熱門貨想買0既就要同人鬥早鬥快, 買遲一步就俾人炒起, 真係好討厭!!
暫時未有呢個FEEL
仲未習慣訂玩具
上次訂天威都等唔切退咗訂

反而ENJOY周圍行格吓價
間唔中搞到正野都幾開心

作為七十後,我既感覺係
細個買唔起既玩具
而家大咗都係買唔起
細個果時貴
而家仲貴
變既應該係自己,
擁有一件之後就想係短時間擁有更多,出左黎做野好多人就更係有錢身癢
但係好似我自己咁,以價錢為目標既話,
根本唔會有轉變,周圍格價,出十次旺角先買到一盒模型
有時因為價錢問題,好多時候變左網購,因為有耐心既真係6算樓下都買到
但係街舖大多都未必做到
大大講得好有道理。:36:
我認同
但呢種改變都無可厚非
因為唔知道出0既時間, 唔訂, 會錯過唔少自己鍾意0既玩具
就我自己, 由宜家到六月我已經睇中左二十樣玩具想買,
調番轉講......無左一種即興,但多了一份等待:49:
有咁0既情況....我只可以話可能我變左想收藏多過"玩"玩具:(
玩具唔會等人, 尤其是而家越黎越多人有買玩具0既習慣, 憎多粥少, 你可能遲左三四日就比人買曬....
仲分分鍾會多左份壓力, 驚買唔到,唔0岩價:31:
暫時冇呢種感覺,因為我幾乎一直都係掘舊野?
KAISAR 發表於 24-1-2011 09:13 PM

例如邊D line 呢?