Toysdaily 玩具日報

查看: 12461|回復: 16

[個人收藏] Hot Wheels 1:50 蝙蝠車

一諗起蝙蝠俠, 就諗起其有型有款嘅愛車.

Hot Wheels 出咗一系列嘅 1:50 經典 蝙蝠車

1966 年 電視劇蝙蝠車.  呢部蝙蝠車係由未生產過概念車 Lincoln Futura 改裝完成.
絕對係一部經典嘅蝙蝠車

1973 年 蝙蝠俠聯同超人, 神奇女俠等等出現係  Superfriends 卡通.
Superfriends 內所用嘅蝙蝠車有之前講嘅Futura 影子.  係第一部有黃色蝙蝠標誌嘅蝙蝠車

1989 年 添布頓嘅電影上映.  Anton Furst 設計可能係最令人留下心刻印象嘅.
流線型嘅車身, 用兩部Impala合成嘅車底, 同V8引擎, Anton Furst 因此車及葛咸市嘅深沉設計而獲得一項奧斯卡.  
一直用到 Batman Returns.
玩具嘅駕駛倉倉門可以開

Returns 中, 為咗喺橫街窄巷穿插而霸王捨甲嘅Batmissile mode.  
駕駛倉倉門可以開

同防盜嘅裝甲.

玩具本身係第二部車, 裝甲拉開, 可見車身.

加映另一經典, 蝙蝠飛機Batwing

1992 Batman Returns Batboat, 同企鵝係水渠一戰所使用

駕駛倉倉門可以開

1992 年, Batman Animated Series 開始播放.
動畫入面嘅蝙蝠車比較長身

1995 年 Joel Schumacher 嘅電影Batman Forever 上映.  美術指導Barbara Ling 為Forever 設計一部比較生化嘅蝙蝠車.
其車身想模仿蝙蝠嘅肋骨, 車身同車呔會發光.
車同電影本身都被人批評Schumacher 嘅品味....

1997 年, Batman and Robin 上映.  有少少似Forever 車身同車呔會發光.

可見車呔嘅蝙蝠標誌坑紋

2005年, 新電影新作風, Christopher Nolan 嘅電影Batman Begins 由頭開始.
Begins
嘅車比較似坦克車, 有少少似Frank Miller 筆下嘅Dark Knight Returns 入面嘅Bat Tank.
其實車身有少少摺疊雙翼嘅蝙蝠

正如Batmissile 一樣, 車身所分身嘅Batpod

Comics Batmobile.
係出自2005年 Frank Miller 筆下嘅 All Star Batman and Robin the Boy Wonder #1

以下係比較廉價嘅普通 Hot Wheels

2010 Batmobile
係新卡通Brave and the Bold 出現嘅蝙蝠車

2011 Batmobile

多謝觀看
嘩...你好齊wo d batman 車
咁多架BATMAN車
最中訛都係果架裝甲車,,,,,比較貼近現實
Very good!
complete collection, how did u find them all?
sigh i want the black tumbler, never find it at a reasonable price
蝙蝠侠  系列  载具的  发展史!:65:
thanks , batman will come for u later
好齐, 正:71:
非常, 非常正!:71:
good!
嘩... 超級正呀真係:$
其實有間叫Corgi 嘅英國公司出咗幾部蝙蝠車。  雖然款式唔係大路野,
http://www.actionfigureinsider.c ... =12252&start=15
我見人地擺晒出嚟, 我個啲只係皮毛.

其實我無買到1966 Batcycle, 1966 Batboat, 同 Batblade.
電單車我覺得set 咁貴唔值
巴打邊度買到咁齊款?
回復 14# CK1984

小弟係美國紐約.  新果幾隻(Armored Batmobile, Batblade, Forever, Batman and Robin) 新果幾隻.

忘記咗, 其實仲有 1966 版 Penguin Batmobile, Battle Damaged Animated Batmobile, 不過好白黐...  啲子彈窿用貼紙就算, 好呃錢.