Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 收藏玩具不為家人認同

講再多都冇用, 呢個係成個社會嘅觀念.
正如北上尋歡, 我都覺得冇問題架, 只要未婚.
又唔見得會影響到其他人. 但你夠膽週圍同人講咩?
唔通你慢慢同人解釋自己真係有性需要, 又可促進大陸經濟呀?
各位係心目中都總有對某樣野有主觀嘅見解, 唔係咁易比其他人改變諗法.

咁樣, 你又何必要改變大部份人對玩玩具嘅見解呢. (唔係唔得, 不過好難)
既然玩具係好多心目中係幼稚, 咁我會選擇低調D玩,
正如我所有玩具都放係自己房, 絕少同女朋友行街睇玩具.
好在我家人同女友無反對,少好多煩惱:43:
反而係開始無位最麻煩:69:
成日同女朋友一齊睇玩具:35:
大大的情況
小弟以前都試過了
不過可能我係玩模型
而且上埋色補埋夾口
通常話我幼稚時
我必定回應叫
佢整隻一樣出黎
如果佢都得   我以後唔玩
早幾年整完隻 1/350 企業號空母後
家陣一粒聲都唔夠出
呢D野根本係必然會發生的。

如果要避免,一係就一個人住,一係就收好佢咪唔玩玩具的人見倒。
每年過年親戚過嚟我屋企都有微言,由於時間的推移,親戚們而家不會再有意見了,佢地都已經習慣左我個人的喜好.現在只是家裏人說我吉盒處理得唔好,小弟行年三十有六了,有妻有女了,財政上了軌道,家裏人都認為我會處理好這些愛好物,所以說話聽得少.
我呀媽都成日話我掛住玩唔讀書架
又話我放哂D模型係書台, 問我點溫書
(其實我果D都係完成/大半完成品, 加上模型呢家野, 唔係真係玩具咁成日都拎黎扭GE, 點會阻到溫書?
不過同佢講完佢都係唔理我, 繼續"少"我...)

我呀媽都介算接受玩玩具
可能因為見我呀哥早幾年畢業出黎做野
份人工差唔多同女友去街+吃喝玩樂用得7788
E+分左手, 多左洗錢係佢自己身上(買衫等等)
E+我呀媽就成日話:"咁早拍拖做咩呀~個女友多數都唔係你老婆, 不如留番D錢比自己洗好過"

所以, 我深信, 當我今年考完A LEVEL, 佢都唔會點鵝我買玩具砌模型(話哂我都砌左5年以上, 佢都知唔會令我戒得甩...)
岩, 講明叫玩, 升小小你都未必肯賣, 更何況邊有得升架, 講真..
勞如是, HIFI如是, 車如是, 女人更加係 ...
side3net 發表於 1-3-2010 12:40 PM

有時我真係唔明
點解要將自己買番黎, 鍾意GE野賣出去?
買得番黎, 即係有感情架啦
隨隨便便話個價升左就賣出去, 除非你好等錢洗, 要變賣身家
唔係GE話, 點解要"炒"(基本上都炒唔郁)玩具?
出面大把野仲好炒啦
唔好意思呀大大.....
我諗你講果D死煙剷我都有份......
sam1984111 發表於 1-3-2010 01:25 PM

我都會唔鍾意食煙GE人, 不過唔係因為佢地食煙, 而係唔顧人地感受囉
我覺得你要食你GE事, 不過唔好係人多GE地方食
一來迫咁多人食2手煙, 二來人多空氣本身都唔好(香港更甚), 咁做真係幾"缺德"下
好似我姨丈咁, 佢食唔多, 都係係屋企廁所食, 食完仲開行抽氣扇, 抽哂先出黎
之後入去果個都唔係好覺有味
Toy collection is only a personnel hobby, therfore, don't think too much & go forward continuously!!!
其實大大又唔需咁在意,d親戚只不過系想搵個話題講下咁,大大可以同佢地詼諧番幾句,大家講下笑下就算啦:p
另外如果真系在意未有做義工,咪逼d時間出來做咯,呵呵。
老而不:35:
LMF:43::
你口水多過嗲 我埋得你咩
我鍾意做乜就做 你埋得我行正路定歪路
你俾我係咁數但係 你又捉唔到我條路
對事對人都係只得果一套
My real story... I stopped buying toys/model and even not watching anime after I U gard.  I spent all my time & money on stock market.  First made a lot and then I lost almost everything during the .com bubble brust!  I was seriously thinking to sell my house to get more funding and keep drown my money!  I was so stressful everyday.  One day I woke up and decided to sell all my holdings and cover all my margin.  Then took the only left over  and bought SOC 1-4 and around 10 boxes of MG.  $300k US worth of equity end up got me 4 SOC and some MG Gundam but I feel so relax and peaceful afterward.  I am deeply believe my money is well worth spending on toys rather than trash them in stock market.  And I am working in investment banking.

Also I have been crazy about toys since I was a kid.  My mom also complaint a lot too(but keep buying me new one, well she mainly complaint about the smell when doing the airbrush job).  I meant I spent tons of time on toys and building model.  From that I gain myself interest and skills that help me to set my target as an engineer.  My final yr project was to simulate a RX-78 in 3D computer animation and collecting stress level data on every join on it to analysis what strength of metal will require to substain the movement of a gaint robot.  This project help me gradurate in first honour and also jobs from big company waiting for me even before I graduate.   It was date back on 1993 which even before PS One released and the first 3D Gundam game available to public.
唔好意思呀大大.....
我諗你講果D死煙剷我都有份......
sam1984111 發表於 2010-3-1 01:25 PM

x2...........:unhappy:
不認同收藏玩具不為家人:58:
Tell me, do you feel happy when playing toys?? :43::43:You only get to see your relative once a while~! Ignore them la~!:45:
回復 119# Trowa

大家咁話啦, 玩具係令自己開心, 人地點諗理得佢