Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 收藏玩具不為家人認同

一齊住講幾句我都理解

大大既外父... 我有少少想鐘野比檜
你鐘意,就得了,不必理別人既想法 :71:
唔食榴槤既人唔會明白佢既美味之處,佢地會覺得「咁臭既野都食得落?」、「咁貴都買?」、
「果王?唔係卦?」。佢地既心態,同唔玩玩具既人睇我地呢班fans差唔多,我地點講,佢地都唔會明我地玩玩具既樂趣、滿足感,甚至自豪感!

不過一家人相處,萬事以和為貴,佢要哦咪哦囉,最緊要可以繼續買,繼續玩!哈哈!

個人覺得,如果係孤家寡人,經濟又有一定能力,仲係自己一個人住既話,就係玩玩具既最佳
條件!不過到你有咁好環境,可能又想溝女多過玩玩具lu!一有女友,世界就會改變;
再結埋婚,你就好難先可以話買就買玩具喇!哈哈!

各位大大,共勉之。
玩具唔"等洗",不為實用,得個玩字
普遍人都係咁諗,自己諗到幾天花龍鳳,背後幾大道理都無用
任何嗜好都好,切勿過份沈迷
相信屋企人都係擔心呢樣
我老豆都係呢類咁既人
會話我玩玩具係玩"公仔",細佬哥先玩
我細佬打藍球(好似係教會間既聯賽咁啦),佢又會話,成日打,又唔係打到NBA咁
我細佬就反駁咁話,咁你又行咩山,又唔係行到毅行者咁,同d行山友吹水,又唔係吹到好似名咀果d咁,吹黎做咩.......
佢當堂無聲出(雖則之後都係跌落地攞番d沙......一輪咀繼續講)
我心諗,細佬好波:36:
既然樓主已婚,有錢供樓,有錢俾家用屋企人,自然有一定經濟能力,講野都可以大聲d,你可以同d老野講,我搵到錢,鍾意買埋d無謂野,你吹咩,有時真係唔駛同d老野客氣,老竇外父都係咁話,何況dE媽姑姐阿伯阿叔...(我係真實例子)
個人唔認同對長輩不敬,只要理解大家有唔同嘅價值觀便行了。又真係好難要D當年死慳死底嘅老人家明白人生不只為了有三餐温飽嘅!明白這點便唔會同佢哋嘈了

我同老婆住,最緊要我每月買完一大批玩具都重能夠輕鬆自如應付其他必須嘅開支,我買乜佢跟本完全唔過問
不喜歡的人好難明~~~~~~~~
簡單一句同你d E媽姑姐阿伯阿叔講 : [ 依家你養我呀?]    我買乜同你無關!攪掂。
哈, 對住長輩, 哦哦唔唔咁過左佢咪算囉
個人唔認同對長輩不敬,只要理解大家有唔同嘅價值觀便行了。又真係好難要D當年死慳死底嘅老人家明白人生不只為了有三餐温飽嘅!明白這點便唔會同佢哋嘈了
ultramanzoffy 發表於 28-2-2010 13:18

x2,樓心其實唔駛勞氣,你又唔係錯,只不過大家觀點與角度唔同。:!
完全感同身受
樓主都應該系個成年人吧
如果您收入充足
又有比家用,無欠咭數, 如期供樓
剩低果d您鐘意點用佢地無權過問吧
當然大前提系你唔可以影響您屋企人吧....
其實在台灣社會觀念好像也是這樣,
即使抽煙,喝酒,上酒店玩這些看起來不太好的嗜好,
只要為了工作需要都ok,
但是收集玩具往往會被認為"行為幼稚",
無論什麼理由家人都不太能認同,
即使理由是保值,生活排遣...等等!
我通常都會答細個個時冇人買比我,而家咪自己買比自己囉,冇咩問題呀