Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 收藏玩具不為家人認同

其實真係當佢地唱歌,嗜好呢d野唔係每個人相同,就算佢地唔出聲都可能心裡話你,所以唔好太上心,最重要係樓主你唔係用晒所有錢去玩,有錢養家供樓。所以得閒上來TD同我地分享下玩具同心得,咁人都開心D:71:
路過插上一句:

如果佢地話玩 hifi 玩車先至係好嗜好,我會講:hifi 耗電大(尤其係膽機 [真空管],因為功耗同發熱量頗大),要交得多d電費,
又唔環保 :Q  ;玩車更加係污染空氣,你地係唔係想係條街吸多 d 廢氣,短命 d 呀? :blame:

(講笑啫,不過以上都係事實)

返轉頭講,收集/玩玩具都係嗜好嘅一種,量力而為好啦,不過小弟見到係 TD 度有少部份朋友又有少少接近病態囉 :30:
樓主,我support你 :74:
:42: Similar experience before.  But, display 得出黎就預左各種反應.:73:    除非謝絕探訪, 或在櫃上貼上 "不喜勿插" (kidding:DD :64: ).
前天家人(包括所有E媽姑姐阿伯阿叔), 看見我那2座大大的玩具收藏櫃, 即刻又話買咁多, 又話浪費時間, 又話可 ...

Tell them that they're fu*king retards who don't know a goddamn thing. They are probably too poor and dumb to appreciate toys. And what you do with your own money and time is your business, whether the toys are for investment, for pure playing and collecting pleasure or whatever, doesn't matter.

And it doesn't matter if the toys do not preserve monetary value, as long as you enjoy them, then there's value.
玩玩具=宅男:blame:
玩玩具=幼稚:blame:
玩玩具=浪費金錢:blame:
玩玩具=阻地方:blame:
玩玩具=女人公敵:blame:
呢d就係一般人對玩玩具人評語:ar:
這是我真實的對話,希望大家勿說我大口氣,本人已界中年但對玩具還有興趣,sic,rah,kubrick,bm多的是,朋友,親戚每到我家必被我的大玩具櫃嚇倒,並說必定用了很多錢. 但我不會生氣並解釋給他們聽這是我的精神食糧,說真一句,三四十萬是有的,但都有十多年了,我還對他們說車,樓,鋪,寫字樓,般票我都有,難道要我餘下來的錢去開廠,投地起樓,買遊船,私人飛機去嗎?  語畢他們都無話可說...最終都是那一句說話,如果你有能力,不需要依賴別人,甚至錢多到可以照顧別人(好似有錢佬...但極少富豪鍾意玩玩具,唔知點解)的話,那就沒有人再敢投訢你了
認同樓主想法。

呢d說話我都聽左幾十年...由細聽到大...
甚至試過老豆每日係度數你個玩具櫃有幾多玩具,只要比昨日多一隻就話
呢d日子都麻木~
老實說...買玩具、儲玩具有唔係犯法...又唔係吸毒...有甚麼問題?
佢地只係看唔起我地玩玩具既人...

佢地分分鐘還欠緊卡數....根本不用理佢地...自己玩得開心就得
其實玩具不嬲都比老一輩的標籤,.
他們永遠都認為玩具是小朋友的玩意,
不朋友每件玩具背後的精心設計,
更不明白玩玩具是一種學問和藝術(eg模型)

我好興幸我家長都比我收藏玩具:73:
我成日都有咁嘅感覺..........
佢地諗嗰啲係反斗城賣嗰啲
我地買嗰啲係現時點賣嗰啲
我都試過,比我媽子話我亂洗錢買埋D無謂野,雖然我都有好多玩具都未開,不過我就覺得,經過尋覓過程,再到擁有,有一種好特別的滿足感,我覺得我又唔影響到屋企GE家用,又唔係問人借錢買玩具自己量力以為米得LO,由我第一部08小隊MG模型到儲齊一套08小隊MG模型都用左兩年,但當我有齊一套以後,每次望到佢地我都好有滿足感
好多人心裹面都係為左錢
佢地老一輩會諗玩具只係比小朋友玩
佢地都不會明玩具 不一定係比小朋友玩
不過心 ...
fire526438 發表於 28-2-2010 12:05 PM

我都覺, 我有同事行過我張枱都問我同另外既都有買玩具既同事:
下, 你地仲買呢d, 你地幾多歲呀?
興趣都要俾人分上中下等.....興趣講到尾都只係為休閒
又冇害人.....但真係只要唔係玩到過晒火影響其他野, 如工作, 便行~
唔係偷 , 唔係搶 , 唔係不良嗜好 , 唔係等錢開飯
負擔得起  
點解要介意其他人講咩呢:38: