Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 收藏玩具不為家人認同

簡單一句同你d E媽姑姐阿伯阿叔講 : [ 依家你養我呀?]    我買乜同你無關!攪掂。
taken 發表於 28-2-2010 01:26 PM

e句夠正!:71:
唔洗太mind D 思想同價值官保守既人點諗, 好多時理性地串返佢地兩句已經無聲出

回復 20# chlycab

笑左:D
另外, 樓主, 對於果D晤欣賞儲 / 玩玩具的, 晤緊要, 但重要說三道四者, 小弟會一概置之不理, 啋你有尾:ar:
My mom said something similar as well when she saw my "little twin tower".... something like "why bought so many?" or "waste of money" and she told my wife to stop me from buying....

之前有大大講過嘅金句:玩玩具好過玩女人!
我尋日都比阿媽"媽"完。佢話SIC追唔完,唔好隻隻買,而且出你邊有地方放。我話都係2個月出2,3隻啫,咁都算多?比起好多人我都買得算少。

有次仲好笑,我話一係玩玩具,一係玩女人。點知阿媽話寧願你玩女人好過,這是什麼道理orz
大家都對玩玩具好有偏見。
樓主,  觀點與角度唔同, 一笑置之 la.
個人唔認同對長輩不敬,只要理解大家有唔同嘅價值觀便行了。又真係好難要D當年死慳死底嘅老人家 ...
ultramanzoffy 發表於 28-2-2010 01:18 PM

我個人都唔認同對長輩不敬,只是對食古不化,唔講道理,唔接受新事物嘅"長輩",態度要強硬,表明立場,唔係真係煩足你一世...
:DD試下做埋義工(講笑)
我尋日都比阿媽"媽"完。佢話SIC追唔完,唔好隻隻買,而且出你邊有地方放。我話都係2個月出2,3隻啫,咁 ...
bunnyyau 發表於 28-2-2010 03:41 PM

大大阿媽都好潮噃,連SIC追唔完都知!  :71:

唔...玩玩具不如玩女人,我都希望我老婆咁同我講!  :34:

夠錢養家有餘就得啦, 咁辛苦工作, 唔係玩下玩具都唔得下嗎?  大人唔玩得玩具架! 犯法呀? 差人拉呀? 係咪大個就要炒股票、去嫖去賭先叫正常呀?  玩玩具至少係正當興趣先!  我係鍾意玩玩具架啦! 唔駛人認同, That's me!  :74:
玩女人仲貴啦!:66:
Actually, 大大應該同你阿媽講: 玩女人會傷身,玩玩具唔會!
儲玩具唔好講"保值".....儲玩具係有閒錢時才買的....講真...買左返黎的玩具有幾多可以原價以上賣出去的ga?? ...
BlackD 發表於 28-2-2010 12:08 PM

good point, agree with you~~ :71:
理得佢地咁多呀..一年先見得佢地一次半次
玩女人仲貴啦!
Actually, 大大應該同你阿媽講: 玩女人會傷身,玩玩具唔會!
Shiro 發表於 28-2-2010 05:39 PM

同埋玩女人可能有手尾跟...:cool:
同埋玩女人可能有手尾跟...
ultramanzoffy 發表於 28-2-2010 05:44 PM

ha ha ha~~ :66: