Toysdaily 玩具日報

查看: 23513|回復: 127

[分享討論] 收藏玩具不為家人認同

前天家人(包括所有E媽姑姐阿伯阿叔), 看見我那2座大大的玩具收藏櫃, 即刻又話買咁多, 又話浪費時間, 又話可以羅晒去拍賣... 真係想發難.. .:angry:

我想如果我玩音響, 買2座萬幾2萬蚊的喇叭, 玩相機, 買幾支紅圈鏡, 玩手錶, 買幾隻Rolex,
相信他人沒有那麼多說話 :49:

香港人大多功利, 玩音響, 玩相機, 玩手錶 全部都是保值. 可以變賣, 所以那些興趣就可取. 如果我的玩具不去變賣, 就成為談論對象?! :die:

我自問有俾家用屋企, 沒有欠咭數, 如期供樓, 只是沒有做義工... 那我有錯咩? 對世界有影响? 對香港有影响?
不但對冇影響,
仲刺激消費,
其實有時買玩具就係咁...
我都會俾人哦
但自問同你一樣養得起自己有俾家用
我都會覺得儲玩具其實好過好多不良嗜好
係未先?
大大唔洗太大反應丫~

各人興趣同洗錢地方唔同

玩具已經比不少消閒興趣經濟同健康架喇
好多人心裹面都係為左錢
佢地老一輩會諗玩具只係比小朋友玩
佢地都不會明玩具 不一定係比小朋友玩
不過心諗 有幾多玩具 真係可以賣番出去而賺左少少!
都係戈句 "無玩物喪智就無問題"
唔好咁嬲喇大大! 對好多叫做"無知"嘅成年人嚟講, 佢哋根本唔知愛好者嘅心態!
儲玩具唔好講"保值".....儲玩具係有閒錢時才買的....講真...買左返黎的玩具有幾多可以原價以上賣出去的ga???   
不過家人嘈你咪底調d 收埋d lo~~~~我都係咁......床下底呀 衣櫃呀咁......種之唔好比佢地睇到你帶入屋.....襯佢地唔係度先拎lo~~~

始終都係老人家係咁上下ga la~~~我都講玩具係哂錢的....妳諗下1000蚊買件合金....用果1000就可以交一期管理費....或者電費...或者供養5個山區小童一個學期讀書.....好多好多用途

玩具就係喜歡就買係無錯.....只要記得唔好盲目去買(因為我之前都係)....同埋唔影響到自己正常生活、洗用、繳費等..就可以了....
主要係"2座大大的玩具收藏櫃"吧
相信吾佔地方無人會理你
對一些唔玩玩具的人來說,總不會明白我們的感受,玩玩具係一種享受,享受玩具的設計、尋找過程...

我都會同他們講,要賣返d玩具出去,咁點解當初要買?
主要係"2座大大的玩具收藏櫃"吧
相信吾佔地方無人會理你
阿T 發表於 28-2-2010 12:13 PM

我外父最搞笑, 佢又唔係住俾度, 佢覺得玩具無用, 好撞地方, 最好掉左佢!
前天家人(包括所有E媽姑姐阿伯阿叔), 看見我那2座大大的玩具收藏櫃, 即刻又話買咁多, 又話浪費時間, 又話可 ...
Henry 發表於 28-2-2010 11:59 AM

好簡單,你同你家人講,唔俾買玩具就唔俾家用,家下有俾家用仲嘈乜野,你家人自然收聲
如果樓主你有能力既話 不如就咁搬出去 仲更加耳根清淨
得閒又可以約下d同好上你度參觀參觀 又唔怕會俾屋企人話 幾爽呀
好簡單,你同你家人講,唔俾買玩具就唔俾家用,家下有俾家用仲嘈乜野,你家人自然收聲
老天尊 發表於 28-2-2010 12:20 PM

haha 所以我阿媽無出聲...  因我有俾家用佢, 但係阿爸就係度附和話唔好買... (阿媽無Share 家用俾佢. .@_@...)
Who said HiFi & camera can 保值???? unless they are very expensive rare non-digital one.  And I always question what's the point of getting an expensive watch?  what functionality that the expensive watch provide that a Casio watch not able to and is useful!  Is a Rolex more accurate? but how much? is it really matter? or is a Rolex run faster? turbo boosted?

I would say just ignore them.
其實真係唔駛理, 一笑置之, 人地見你冇咩反應, 講多幾次就唔講~
當然, 佢地講o既時候都會火滾, 當練eq啦~
佢地睇到玩音響玩相機玩車玩表有幾博大精深, 但偏偏睇唔到玩具技術上o既吸引之處, 冇計, 鬼叫玩具技術係近年先有大進步, 過多幾百年, 如果玩具未死o既話, 應該有大部分人認同架喇呵呵~
只要喜愛d興趣是正當d
其實就不要介意家人d想法
有時候
他們也是出自善意
應該要儘量與他們溝通
玩玩具都好過一些不良d嗜好:43: