Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 收藏玩具不為家人認同

回復 1# Henry
好同情樓主的情況...小弟的情況直頭一樣!!!!
過年幾天才給阿媽"省"完一輪: 咁大個人仲玩玩具!? 浪費時間, 冇意義, 冇錢收......

玩車, 玩相機, 玩股, 玩女....大有人在; 而小弟只是間唔中玩下玩具而已...又唔係作姦犯科, 我又不是花很多錢在上面 (我給家用之餘, 間中仲要負擔家庭的開支...), 但攪到我好似罪大惡極....

浪費時間? 行街, shopping, 打機, 看漫畫, sleeping .....唔浪費時間?
冇意義? 每個人的價值觀都不同!!
冇錢收? 你當是打工上班嗎? 要不要計計你的興趣時薪是多少啊!!
               興趣是不能向錢看的...不花大錢的興趣已是很好的了
時代唔同~ 上一輩覺得仲玩玩具就好似長唔大。 從其他方面及他們信心吧..
"香港人大多功利, 玩音響, 玩相機, 玩手錶 全部都是保值. 可以變賣, 所以那些興趣就可取. 如果我的玩具不去變賣, 就成為談論對象?!"

大大不用火,  Rolex 嘅二手事場賺得的 percentage 分分鍾唔夠賣玩具多!
我就剛剛印証了這例!

我都唔應同一般人買貴野用來弦耀。玩玩具擺在家,其實算清高,
因為就算是限定品都是自己知,我覺得這反而沒玩錶那麼庸瀆.

對玩具係"情意結"
和70後的我小時候的"回憶"呀!
家人唔會明,只有上這裡的大大才會明白.

我當玩具係寶,家人視為垃圾..............
阿媽'鵝'我時會話識得d人冇一個好似我甘,每次朋友來都把我房間的門關上,
費時畀d朋友見到,覺得'丟假'..............

有時我那兩個五,六歲的外甥問我:"點解舅父你儲甘多玩具呢?成間房都係,甘迫?"
我都唔知點回答佢地,好在他們不會弄我的玩具.
I have an opinion, the one who gave the comments had already ranked your position in their mind that in some ways or aspect  you are inferior to them in general. So they dare to comment one's hobby because they have no rights to do so provided that you are not overwhelmed. If you were smart and wealth enough, just ignore them because they are jealous and none of their business.
On the contrary if you are a poor guy and still indulged in buying many toys.....No way............
頭像被屏蔽
玩具D人觉得系小朋友興趣,玩音響,  玩相機, 玩手錶系成人興趣
我自己玩自己的路,不要理其他人
香港人就係咁架啦,其他人點睇根本就唔須要理會,只要自己開心咪得lor。價值呢樣野每個人睇法都唔同,如果只係比人講兩句說話而改變自己o既價值觀,咁就連自我同尊嚴都冇埋!

你咪問返佢地點解要隨波遂流先,係咪一個人短短幾十年都要將錢放係眼底下咁先至係真理?

買玩具又唔係殺人放火,差人拉咩!!!!:*
說話唔多講~
只係想講 "支持你呀樓主~!!!!":73:
家人已經很久無出聲了,我當日都好似其他大大咁比人話
到有一次...又係咁,我好惡咁話...
細個無錢無得買(我明白),大個有錢又話唔好買,妳想點X樣呀!

多謝咁多位大大既支持.. .我納悶了許久,... 相信TD係我唯一有人認同我的地方...

小弟連Facebook 都唔敢把我內心所想"公告"出來...

再次多謝大家!!

PS... 我老豆經常對我講.... 你咁多玩具, 不如開間玩具店賣晒佢...

我就同佢講... 好, 你先借2~30萬俾我, 你同我做埋看鋪, 不過我相信最後這30萬會全部賠晒!!!

開玩具店=做生意, 做生意=>要賺錢, 唔賺錢=/=做生意, 這是Business最基本既野

我D 高達模型, 買番黎$300, 賣出去只有$150, 這是做生意嗎?
Who said HiFi & camera can 保值???? unless they are very expensive rare non-digital one.  And I alwa ...
hondacl7 發表於 28-2-2010 12:28 PM

哈哈哈, 呢句我答你...
ROLEX其二亦係唯二既功能係CASIO點都唔會有既..
1)CASIO無電既時候唔WORK, ROLEX係唔駛電既..
2)任何比較嚴酷既環境, 受磁場, 電流, 放射性電波, 氣溫, 濕度..等影響, CASIO呢類電子產品即死..
3)你隻CASIO錶面會花, ROLEX絕少會花, 因為錶面係水晶...
4)CASIO未必準得過同時具備"天文台認證"及"日內瓦印記"既貴錶.

手動機械錶, 為左對抗地球引力同磁場, 及其計算精確度, 錶肉上唔多唔小都有若干"寶石", 呢點係貴既第一點.
另外, 請記得, 係人類仲未識運用電力當能源既時候, 錶呢家野已經出現, 並且仲係"自己識郁"既.
"跎飛輪"同埋"月相"就已經係人類未有電子野, 電子產品時, 已經自己識計潤年同地球自轉既軌跡
貴錶到家下都仲要係"人手製作", 所以時至今日, 錶其實係同玩具一樣, 都係買個設計同手工
當一件超合金都買成幾千銀既時候, 幾皮野一只鋼錶其實一D都唔貴架啦....

仲有, 比個真言樓主你, 真係唔好開鋪賣玩具..你係死梗既..
呢家野我曾經玩過, (不過係賣GAME)
批批貨返來都要留一, 兩隻比自己儲既,
一係就入埋D自己岩不過市場唔多岩既野..
真係多多錢唔夠你蝕..哈哈哈...
所以做個行要熟個行之餘, 亦唔好沉迷個行, 唔係真係死實..
自己知自己真係喜歡就可以啦~~
Take it easy~!!
我相信八成大大都有這情況....我會唔出聲扮聽唔到!
...咁大個仔仲玩具,..?而家d玩具小朋友買唔起嫁!!!
細個又話儲到錢自己買,大個儲到又唔比買~