Toysdaily 玩具日報

查看: 27631|回復: 124

[分享討論] 其實樓價高係政府一手做成

其實樓價高係政府一手做成
成日勾地拍賣, 比建築商投標
d地價就越叫越貴,咁就變左建築商要定更高既呎價先有錢賺.
政府真係正一PK 食屎狗
根本就係官x勾結
就算發展商平價投到撻地, 起完樓後, 你估佢會平賣比你嗎?

唔好咁天真了.
就算發展商平價投到撻地, 起完樓後, 你估佢會平賣比你嗎?

唔好咁天真了.
waterdragon 發表於 23-2-2010 05:58 PM

當然我知唔會平賣, 但係個價一定冇咁離譜!
依家香港道道都係豪宅! (對一般中下層人仕黎講)
閒閒地呎價都要 4000-6000 不等,
一般 450呎既樓都要 180-2百萬以上, 首期就已經要 50-60萬!
唔係個個都負擔得起!
有時樓市升又好難怪晒政府, 佢又唔可以搞冧個樓市, 如果唔係死得仲多人.
不過都要有時出下招控制一下, 等佢升唔好過熱, 跌唔好冧市.
跟本就係社會分化既問題....

如果你買左層樓, 你都唔會想佢趺啦....

果時8 萬5 對上車既人黎講係好架, 不過樓價大跌整死左好多人...

P.S. 我未上車, 都係唔知點算...
頭像被屏蔽
香港政府跟本就係行緊高地價政策.  香港既稅率偏低, 又簡單, 某程度上係拜高地價政策所賜.  即係話, 就算你 ...
bad-aries 發表於 24-2-2010 11:24 AM

呎價減 300-500 都好啦! 最好就800-1000啦
不過香港社會個遊戲規則就係咁玩
我都明, 只係出下post talk 下姐
回復 4# toysfans2000

負擔唔起米唔好買lor
私家樓真係貴到媽媽聲.......
我供居屋都覺得好貴
404呎 都已經120萬........
私家樓真係貴到媽媽聲.......
我供居屋都覺得好貴
404呎 都已經120萬........
eagooz369 發表於 24-2-2010 02:29 PM

其實補埋地價真係同私家樓差唔多
其實補埋地價真係同私家樓差唔多
toysfans2000 發表於 24-2-2010 02:43 PM

係呀
不過自住,計返條數點都平d
而且新樓黎,裝修家私都係自己比錢攪,都唔捨得租或者賣~@@
係呀
不過自住,計返條數點都平d
而且新樓黎,裝修家私都係自己比錢攪,都唔捨得租或者賣~@@
eagooz369 發表於 24-2-2010 03:10 PM

咁又係呀, 依家供樓仲平過租 (首期比得小另計)
最大問題係首期畢錢姐
回復  toysfans2000

負擔唔起米唔好買lor
william34 發表於 24-2-2010 01:19 PM

果然係八十後接近九十既小朋友仲未好明白點解要置業既問題.
我諗你等多十年就會明白架啦..
香港政府跟本就係行緊高地價政策.  香港既稅率偏低, 又簡單, 某程度上係拜高地價政策所賜.  即係話, 就算你 ...
bad-aries 發表於 24-2-2010 11:24 AM

公屋都唔係好得去邊,房署一樣同你斤斤計較..........

我同家人四人同住,收入多丁屎咁少就冇得減租,

到而家我家姐搬左出去,再去申請減租,都攪左成半年,

每月幾次派人上黎睇下係唔係真係有人搬左出去(多少少野都問到底點解.......)