Toysdaily 玩具日報

樓主: toysfans2000

[分享討論] 其實樓價高係政府一手做成

反唔反對最低工資你可以開新post 寫..呢條thread 寫樓價.
你搵唔到錢係你無本事, 做乜要政府做&#220 ...
wasper 發表於 3-3-2010 01:30 PM

同哩d友吹簡直浪費時間,
袋錢入佢袋仲以為人地係傻既.
汰弱留強從來係一個現實,
繼續執迷不悔落去,哩d友遲早只會比社會淘汰.
大大你講得非常之好(真心讚你既), 政府係唔需要順從民意, 應該行一個對整體社會有利既方向發展.  所以果 ...
bad-aries 發表於 3-3-2010 13:41

不如咁丫師兄,你調番轉講下而家政府行既政策有d咩係對社會不利?深入講下來聽下:67:
頭像被屏蔽
路人丙兄講既浪費時間...真係冇錯:67:
呢個話題已經好悶...Zzzzz:ar:
頭像被屏蔽
喱度所謂「官商勾結」... 並非話真金白銀俾舊錢佢去果種...

例如早輪的「梁展文事件」就是一個好例子...

某個高官... 利用其在政府裡的經驗和人脈... 之後轉職到私人企業... 利用其知道的政府計劃... 運作... 再加上其曾在政府裡的人脈... 就已經可以幫公司取得極大方便喇... 亦有某些官員可給某私人企業一個方便... 當離開政府後轉職到該企業時也可能獲得很好的待遇...

至於買不買到樓是否有沒有本事... 家陣是說現在就算有人肯做肯捱... 想打兩份工供樓都無得俾你做那些人... 並不是甚麼都伸大手拍問政府那些...
喱度所謂「官商勾結」... 並非話真金白銀俾舊錢佢去果種...

例如早輪的「梁展文事件」就是一個好例子... ...
小櫻 發表於 3-3-2010 02:51 PM

小櫻大說得對, 政府都說是有合作。正面d去睇, 因為香港係行低稅高地價政策,政府收入都係從賣地金融等收返黎,所以香港地產金融蓬勃都唔係完全同政府冇關係。
又再講正面d, 唔好話鬧唔鬧政府,睇完之前既討論大致都係兩個角度, 一方係 弱肉強食, 另一方 就覺得政府應該做返多d野。 根本永遠唔會有答案,因為根本係兩種態度。

講返樓市,第一,住係必須品,唔似玩具。理想既情況係, 有錢人可以住得好d,窮人就住得差d,好似衫一樣, 總唔能夠話有錢就著得好,窮人就底褲都冇。因為香港未窮到咁既地步,香港很有錢,可以照顧弱勢及有需要的一群,所以公屋係好的。

上面講左咁耐都唔係講弱勢, 講緊都係一d有工作能力而又買唔起樓既情況。而家香港既情況就似係, 有錢既可以有地方住, 冇錢既唔係住得差一d, 而係真係可以冇地方,或者要交同供樓差不多既錢租地方住。可能有大大覺得買唔起可以租, 冇本事唔好學人買, 呢個理論係香港可能有d唔同。因為香港樓價高, 租金亦高, 退左休冇自己物業,靠老本交租,沒錢了,申請公屋, 其實最後又係返去要政府睇數。想後生買樓,也未必因為心頭高,也許而是希望可以退休前供得完。所以太多人買唔起樓,又租唔到平既地方住,遅早會成為具體的社會問題,而不是單單的民憤。

再講,係唔係完全係政府責任, 一定唔係, 有人買,有人賣, 有人炒,都係成個社會做成,如果唔係有人貪心去炒,又點會咁貴呢? 當然政府可以做既野係好多的,問題係佢想唔想而做而已。好似政府之前話豪宅天價對一般樓影響不大,因為市場唔同,但係而家又話增加豪宅供應可以舒緩樓價,其實真係由佢up,佢亦係有能力去決定好多野的。

成個問題太複雜,好難三言兩語講得完,如果要講實質建議, 我會想政府起碼第一步就係可以俾居屋業主,唔使補地價去賣俾合資格申請居屋既人。因為居屋補左地價就變了私樓,可以俾現有業主賣出而不用補地價,較有能力既居屋業主有誘因去套現/換樓,同時亦可以保持一定數量既居屋去俾人上車。

p.s.
今時今日,想安份守已打份工,好似都變成罪人一樣,不貪不炒不行,也許真係時代唔同了。
其實最大問題是父母!

因為佢地幫仔女買樓,所以樓價至可高企,個個無錢買,樓價自然會跌....

最多得大陸人買,然後淨起豪宅...........香港人唔駛買tim...
http://www.my3q.com/home2/323/leungty/54444.phtml幫下手做份問卷,謝謝!
我真係鄧d基層慘
政府有乜都係會見d大商家
要洗牌
回復 115# fourson

哥哥仔, 不如試想想政府乜都先會基層, 基層會比到咩意見政府? 除左派錢同分身家仲會有咩好意見? 單係最近高鐵、樓價、最低工資等等... 基層想o既係咩野? 有邊一句意見係真真正正為全港市民共同利益著想? 同佢地對話只有「聽話同不可以答話」, 有咩用?

回復 117# 特級豉油

呀dd, 你咁講d乜工會乜工會都係廢架啦?
基層市民唔係乞兒,
唔係個個都攤大手板要錢架,
好多人自己打份幾千蚊工都唔肯去攞比自己人工高既綜緩架,
高鐵的確係資詢不足,
樓價高唔係事實咩(而且係政府收緊土地供應造成)
最底工資有乜問題?
大部份歐盟國家已確立法定最低工資, 連台灣, 美國, 英國甚至中國都有,
對自己既付出要求有合理回報有問題嗎?
其實講左咁耐, 大家心目中樓價應該多少? 息口多少呢? 現全球經濟復甦, 「加息」如箭在弦, 買家炒家勢必趕上「尾班車」, 樓價勢會再創高位, 咁今日o既「高價」會否變成低價呢?  假設今日復建居屋, 又係咪真正幫到基層置業? 建居屋時, 樓價係咪會響經濟復甦中, 股價金價油價齊升, 原材料價格上脹, 通脹持續增長中反過來下調呢?

唔好忘記, 今次樓價上升, 係由2008上半年開始, 即雷曼倒閉前已經開始「復甦」
回復 119# 特級豉油

香港既樓價會影響金價同油價???
唔好嚇我噃