Toysdaily 玩具日報

樓主: toysfans2000

[分享討論] 其實樓價高係政府一手做成

純粹討論
其實有幾多人覺得要用二十幾三十年 (即係供樓供到退休) 去供一層樓係值得o架呢
cchong420 發表於 28-2-2010 12:59 PM

前提係要加埋「用半份人工」,所以唯有用念力望樓市冚包散!
katoributa 發表於 28-2-2010 09:42 PM

講漏o左「用半份人工」:78:
純粹討論
其實有幾多人覺得要用二十幾三十年 (即係供樓供到退休) 去供一層樓係值得o架呢
cchong420 發表於 28-2-2010 12:59 PM

無人想,但係當年港英時代已經衰左個頭,邊個夠膽壓番個樓價
呢個係死罪黎架,董伯伯已經示範左啦,所以樓市如果無遇到咩大鑊野,無咩機會跌
但係你話會一直升咩,我又唔覺得會,否極泰來,依家買唔到樓既朋友們,儲住錢先
呢個泡沫總會有爆既一日。

另外係,依家點解咁多怨氣,年輕一代既前景同機會少左,份工會隨時無左,朝不保夕
好似"歲月神偷"既年代,我深信如劇中既努力做鞋,就算山寨都可以發圍,因為大家既資源都本錢都相約,係靠你有幾努力
但係依家,好多野都去得好快,果頭興唔夠一年,呢頭就大堆人同你搶生意,重要係d連鎖既大集團同你搶
係以本傷人既情況下,努力成功既可能只有百分之一
無人想,但係當年港英時代已經衰左個頭,邊個夠膽壓番個樓價
呢個係死罪黎架,董伯伯已經示範左啦,所 ...
chlycab 發表於 1-3-2010 12:34 AM

咁我都覺得唔會無限咁升o既
不過真係唔知要幾耐先爆一次........:44:
katoributa 發表於 28-2-2010 09:42 PM

還記得當年香港"沙士"時期已經試過...........
還記得當年香港"沙士"時期已經試過...........
莫探員 發表於 1-3-2010 01:55 AM

呢招唔得了,除非又要每日死幾百,連你都覺得買樓無用,樓價至會跌
睇左咁多頁..係睇到dig and 路人 有d point. 不過可能我覺得某d 地區不是升很多..根本不必政府做野.

我想問...點解d 人會覺得搵1萬幾千 去可以買私人樓? 市場唔就 就小政府?

你覺得買唔起..就係政府錯..唔識壓抑樓市. 而唔係你冇本事.搵唔到更多既收入?

前有post 講大學生畢業搵3千? 你不如講話搵300? 我呢到做緊placement 既大學生都8xxx 個月la.  我識唔到有大學生搵3千..搵8xxx 個d 就坐係前面.

我可能同大家一樣..公屋出身..大學畢業做左十年野左右..初入職都係幾千人工...係要諸成十年先有首期..舊年年尾買到層蝸居...600呎係東railway 附近...供20年(值唔值睇人la)...咪又係咁做咁捱..如果唔夠咪再諸law...唔係下下就問政府既. 不如問下點解自己搵得唔夠多....

就算明天樓價跌一半,D 人又會買咩?不外又是什麼"睇定 D", "應該仲有得跌"的言論。0徒氣而已。
我倒覺得而家後生買唔到樓,只是原動力不足,我輩小時候,一家六口屈在四佰零尺,莫說房,有張床一個人訓晒已經還神,打地舖更是指定動作,到稍有能力,便一定想搬出去呼吸自由空氣!今天的一輩,因家庭人數較少,大都有自己的房間,仲要"家電齊"0個隻,一個月丟低一二仟,便包吃包喝,冷氣任開,仲有自動洗衫洗碗服務,型起上來帶埋條女/條仔番來住,繼續當老媽是工人,試問,還怎會諗住搬開?再說,這班人識得 / 願意照顧自己嗎?肯做家務嗎?今天的港女,直頭以不懂煮飯為榮!市場上真的沒百零萬的樓嗎?但班大帝上去睇完,心諗大唔過我間房幾多,買來幹什麼?我只相信,每個時代也有不同的困難,置業從來不是一件容易的事,過去如是,今天亦如是。難道以前買樓的人不辛苦?只是沒呻出來罷了。說要叫政府出手,過去政府沒出過手嗎?又首置又自置汰款計劃,結果又如何呢?
睇左咁多頁..係睇到dig and 路人 有d point. 不過可能我覺得某d 地區不是升很多..根本不必政府做野.

我想 ...
wasper 發表於 2-3-2010 02:02 PM

說得好,我就覺得樓價有些唔合理,至於政府算做得唔錯,對我來說,出街唔驚俾人打劫己好好的了。
頭像被屏蔽
咁你反唔反對最低工資?  你搵唔到錢係你無本事, 做乜要政府做嘢?
買唔到樓, 係你無本事, 做乜要起公屋?
官商勾結, 係你地D窮人無本事, 你地做有錢商人咪一齊開PARTY囉.

政府係要另社會取得到一個平衡, 另大多數人受惠.  D人買唔到樓未必關政府事, 樓價過高都未必關政府事, 但係而家眼見政府既政策, 都係有助推高樓價, 咁關唔關政府事?

反唔反對最低工資你可以開新post 寫..呢條thread 寫樓價.

你搵唔到錢係你無本事, 做乜要政府做&#22050; <---我係針對認為樓價高買唔起樓既人...
政府起公屋..照顧左比較窮既人. 呢樣係好事. 唔見有人開post 讚既? 因為係人都覺得政府"應該" 咁做.. 咁政府又係咪"應該" 壓抑樓價..等人人都可以做業主?

官商勾結, 係你地D窮人無本事, 你地做有錢商人咪一齊開PARTY囉.
你有証明可以去icac 檢舉... 法律就係咁..呢樣全世界都係..有錢真係有多d特權

政府係要另社會取得到一個平衡, 另大多數人受惠.  D人買唔到樓未必關政府事, 樓價過高都未必關政府事, 但係而家眼見政府既政策, 都係有助推高樓價, 咁關唔關政府事?

大家都可能認同 "人買唔到樓未必關政府事, 樓價過高都未必關政府事"
咁又" 而家眼見政府既政策, 都係有助推高樓價, 咁關唔關政府事" 指邊d呢? 2009 年尾d 樓都跌左..係咪有咁多人接貨? 大把人(包括我) 都係睇定d 先la..金融海笑wor..仲有得跌既)...跟住直升....2009~2010 年頭政府有咩政策出左而推高樓市?

好啦..我想問一下. 假設當你10000 收入. 可以負擔100萬...400 呎樓..而家市況唔就..你就出黎嘈..政府真係聽你講..出招整跌樓市..到左你afford 得起既水平..咁你買左.

下一個月..一批搵9000 收入. 可以負擔90萬...400 呎樓 既人又會出黎嘈..點解我9000 收入買唔起樓? 政府又順應民意..出招整跌樓市..到左afford 得起既水平..呢批9000 收人既人士又買左...(唔好忘記..你層樓貶值10萬..但自住ok wor)

下下一個月..一批搵8000 收入. 可以負擔80萬...400 呎樓 既人又會出黎嘈..點解我8000 收入買唔起樓?政府照顧左收入10000, 9000 個d 買得起? 差1000 jer wor...好.. 政府又順應民意..出招整跌樓市..到左afford 得起既水平..呢批8000 收人既人士又買左...(唔好忘記..你層樓貶值20萬..但自住ok wor)

下下一個月..一批搵7000 收入. 可以負擔70萬...400 呎樓 既人又會出黎嘈..點解我7000 收入買唔起樓?政府照顧左收入10000, 9000,8000 個d..咁我點呀? 政府你只係照顧有錢人wor.  差1000 jer wor...好.. 政府又順應民意..又出招整跌樓市..到左afford 得起既水平..呢批7000 收人既人士又買左...(唔好忘記..你層樓貶值30萬..警戒線la..你辛辛苦苦俾左3成首期, 可能因為貶值而冇左.)

再下下一個月.....唔駛講...基本上銀行會搵你追差價 or extend 還款期whatever..

我想講係...個個時期都實有一批人買唔到樓...個個時期d 樓都係貴..(03sars 我都覺得貴.我覺得唔好話用一半人工, 十份入一收入供樓我都覺太多)....政府下下順應民意整跌樓市..就算你做左業主都冇用...往後都衣然有人嘈話買唔到...咁政府要照顧得幾多? 跟住個個都話..政府都幫我唔到既.要個政府做乜?
咁你反唔反對最低工資?  你搵唔到錢係你無本事, 做乜要政府做&#22050;?
買唔到樓, 係你無本事, 做乜要起公屋?
bad-aries 發表於 3-3-2010 11:00 AM

官商勾結,官商勾結,成日都話官商勾結,
人講佢又講,好似口號咁...........真係聽到我耳都梗埋.

點樣官商勾結呀?
香港稅收從來係讓民不讓商,何來官商勾結?!
市民有免稅,商人何來有免稅?
你行緊果d地,搭車既馬路高速,成街街燈,
靠一般市民既稅收夠起d咩呀?

我唔想笑香港人無知都唔得,
唔勾地唔賣地唔比商人賺錢何來咁多稅收呀?
澳門有錢分都係要多謝商人何生咋!!!
政府唔放寬比何生佢點賺咁多錢?
何生唔賺咁多錢點交咁多稅?
冇咁多稅收政府得九閑分錢呀?

人地商人有頭腦識為錢增值,吸納內地人入市增加收入,
增加收入變成政府稅收增長,政府稅收增長得益咪又係市民.
你咪話市民冇得益呀,除非你響荒島生活,行泥地,唔洗街燈.
政府唔益佢地唔通益晒市民??
吃喝玩樂又一日咁呀?

當政府比1百萬你,你可以做到d咩丫?
但政府比1百萬商人,商人就會拎果1百萬去增長,去行商,
商人賺幾多都好,起碼政府可以響稅收抽返,
比你呢?政府毛就有條收下,仲要比你x返轉頭比得1百萬咁少添!!!

點解人地住豪宅你就要住凶宅?
大家都係大脾夾住兩粒蛋出世,
因為人地肯爭氣,但你就望住個天嘆氣!!!
我打錯左 ---> 2008 年尾d 樓都跌左..唔係2009年尾..

仲有..其實...香港差不多一半人都係住公屋....政府呢一方面真係有另大多數人受惠

怨買唔起樓(唔計住堅公屋個d)既人人數遠遠 少於做左mortage 既私樓業主.
頭像被屏蔽
咁你反唔反對最低工資?  你搵唔到錢係你無本事, 做乜要政府做&#22050;?
買唔到樓, 係你無本事, 做乜要 ...
bad-aries 發表於 3-3-2010 11:00 AM

咁我想問下呢...賊船賣既玩具特別貴,係玩具供應商、賊船本身 or 買家既責任呢?竟然佢賣得特別貴,又點解仲有人肯幫襯佢呢?有好多玩具都有二手市場,呢d所謂二手貨,可能只係爛盒,有少少花,但總叫齊件冇爛,但點解咁多買家寧願俾多少少錢買件新呢?
若果每個玩家都唔介意要正角靚盒,有信譽保證,咁就未必使係賊船買玩具,你估賊船仲會唔會走高價呢..?又若果每個玩家一見件玩具係街,就驚死冇哂貨,咩價錢都買都好,碌卡借錢都買左先,咁賊船作為商人,又會唔會減價幫呢d買家解決呢個只係心癮既問題?