Toysdaily 玩具日報

樓主: toysfans2000

[分享討論] 其實樓價高係政府一手做成

再多10個 郁民都於事無補,,,一個和新巳足矣...
果然係八十後接近九十既小朋友仲未好明白點解要置業既問題.
我諗你等多十年就會明白架啦..
side3net 發表於 24-2-2010 09:38 PM

呢位小朋友又可能係家底有錢OR 父母有層樓會比佢呢
所以先咁講!
公屋都唔係好得去邊,房署一樣同你斤斤計較..........

我同家人四人同住,收入多丁屎咁少就冇得減租,
...
莫探員 發表於 25-2-2010 12:13 AM

你要知道香港好多人出古惑.....
唔查又話唔查, 查你又話話斤斤計較, 你想房署點?
公屋都唔係好得去邊,房署一樣同你斤斤計較..........

我同家人四人同住,收入多丁屎咁少就冇得減租,
...
莫探員 發表於 25-2-2010 12:13 AM

我果邊d公屋執得好"嚴",一過收入就趕你走要收翻間屋比d大陸綜援:angry:

97 時的樓價較今天更高,但今天的息囗連當日一半也沒有,為什麼那時仍有那麼多人買到樓呢?今天的人工也不是相差很大吧?其實可有人知道,那時幾多“業主“,是打兩份工的呢?有車牌的,放工後不是?的士便是送 Pizza,有學歷的便教夜校,兩樣都無的就去做七仔或超市執貨…午餐是帶飯,總之全是吃緊牙關去供,並不是坐著死呻爛呻…
呢位小朋友又可能係家底有錢OR 父母有層樓會比佢呢
所以先咁講!
toysfans2000 發表於 25-2-2010 12:50 AM

唔關80唔80後事既
我都係80後
我自己有樓都明供樓買樓既苦

可能係佢個人太咩咩先咁講野姐
路過見到d唔用腦既傻仔,唔搭口都唔得~~!!
樓價高?高得過97前?
高得過英國佬果陣?
樓市,股市都係英國佬炒起架,反而香港政府先係回復緊佢.
自己唔識,就唔好乜都賴政府.
連居屋係同區私人樓既七成都未知...
居屋補地價後唔係接近私人樓,而係同私人樓一樣!!!
發展商收政府係十足價錢,只係政府幫業主硬食左三成,
所以補地價係補比政府~~~

小文兄就睇得透喇~~
樓價高?高得過97前?
高得過英國佬果陣?
樓市,股市都係英國佬炒 ...
路人丙 發表於 25-2-2010 06:05 PM

大家都係良性討論! 你覺得唔岩想指教下人地都唔洗用咁既語氣下話!

Mcdonald

樓價高?高得過97前?
高得過英國佬果陣?
樓市,股市都係英國佬炒 ...
路人丙 發表於 25-2-2010 06:05 PM

just wanna ask
is the salary the same as 97?
what is the salary of a University graduate at that time??
and how much is a Mcdonald set meal in 97?
just wanna ask
is the salary the same as 97?
what is the salary of a University graduate at th ...
gundamrx782 發表於 25-2-2010 06:31 PM

今天大學生的人工如何又怎樣?一份人工不夠,有無主動諗過揾多份呢?定晚晚坐在家上網打 on line game 呢?今天的樓價真的咁貴嗎?97 年嘉湖山莊要 4仟幾蚊一尺,近期最新成交價是 $2412 一尺,仍及不上當年的樓價,但今天息口仍不及 97 的一半,還有,今天西鐵已開通,也不能說交通不便了吧?先不說這幾年才出來工作的新鮮人,很多如我已做了十多年工的人,仍呻買不到樓,我倒想問在 02~03 的樓市低潮期,為什麼沒買樓呢?今天又嗌樓貴呢?我明白當中有很多因素,但我相信很多人是當時因怕樓價未到底,怕買貴了,稍為回升又諗住會跌番,諗下諗下咪諗到今日羅!
大家都係良性討論! 你覺得唔岩想指教下人地都唔洗用咁既語氣下話!
toysfans2000 發表於 25-2-2010 06:14 PM

原來無知市民破口而出第一句就"政府真係正一PK 食屎狗",就叫良性討論,
我一句"傻仔"就係非良性討論........
失敬晒~~!!!
咁下次我尊稱你為PK 食屎狗就ok啦....?

(ps.果然同果條有破壞冇建設既黃姓PK 食屎狗同出一徹,
一味識丟蕉,叫佢提案就O咀........
今天大學生的人工如何又怎樣?一份人工不夠,有無主動諗過揾多份呢?定晚晚坐在家上網打 on line game 呢?今天的樓價真的咁貴嗎?97 年嘉湖山莊要 4仟幾蚊一尺,近期最新成交價是 $2412 一尺,但今天息口仍不及 97 的一半,還有,今天西鐵已開通,不是應更有價值嗎?先不說這幾年才出來工作的新鮮人,很多如我已做了十多年工的人,仍呻買不到樓,我倒想問在 02~03 的樓市低潮期,為什麼沒買樓呢?今天又嗌樓貴呢?
hk小文 發表於 25-2-2010 08:45 PM

so, why the people shouldnt complaint when the situation is getting worse?
according to what you say, even the monthly salary is 3k per month for university students, it is still the problem of the students, but not a problem in the whole society?

The problem is, when the house price and other expenditure are rising faster than the salary, that means the life of the people is getting harder and harder. When people foresee that it is almost impossible to have their own house, that means future life is not secured even they work hard, then of course people will complaint.
其實可以用息口黎衡量好唔好過97咩???
咁既情況只係反映出, 無論經濟好壞, 地產商同政府都會用唔同手法去賺盡每一分一毫...
當年d人買得起, 唔同你計較息口, 而家好難至買得起, 見到息口低, 心諗唔上車又無機會...
可能唔係全部既問題癥結所在, 但係現今市民會寧願樓價平返d, 俾多少少息...
我只係知…董建華想推八萬五…已經推跌個市…
全部供緊樓既就變負資產。
結果係…樓…無起到。
市又跌左…

今次…無人夠膽攪個市…個市無跌…最後會點呢?政府已經決定唔起居屋…
而且以佢地議已不決既進度…幾年內都唔會有咁既計劃。

其實共產主義社會,人人分到屋之外。資本主義體系…除非係交成40-50%稅既地方。
如果唔係,樓都係好難先有既。

究竟樓主係想人人有屋住?還是想擁有自己「物業」?
咁如果擁有一個負資產,樓主願意嗎?

全港有樓人仕資產變半價又點算呢?
其實可以用息口黎衡量好唔好過97咩???
咁既情況只係反映出, 無論經濟好壞, 地產商同政府都會用唔同手法去賺 ...
香港人 發表於 25-2-2010 11:52 PM

息口唔緊要?你知唔知九七時供樓,要成十厘的嗎?和今天對比,每借一佰萬,月供相差三仟幾呀!

http://hk.centanet.com/mortgage/default.aspx