Toysdaily 玩具日報

樓主: toysfans2000

[分享討論] 其實樓價高係政府一手做成

老婆果份糧要黎養個細路, 養到讀完大學都廿幾年啦~~!!!
香港人 發表於 26-2-2010 02:37 PM

佢種憂心法令我覺得佢老婆係唔需要幫手賺錢, 仔女將來投身社會後亦唔需要盡孝 :42:
佢種憂心法令我覺得佢老婆係唔需要幫手賺錢, 仔女將來投身社會後亦唔需要盡孝
EvilCat 發表於 26-2-2010 02:49 PM

依家新一代諗法唔同晒lur! 唔好講孝心
唔洗你幫佢補獲已經好好啦!
佢種憂心法令我覺得佢老婆係唔需要幫手賺錢, 仔女將來投身社會後亦唔需要盡孝
EvilCat 發表於 26-2-2010 02:49 PM
:80: 就係計左老婆打工收入條數無得幫手供樓, 同要等個仔廿年後先可以盡孝, 至頭痛丫麻...
首先一樣野﹐後生既從來無話要有會所先買﹐你唔好以為曾俊華話D後生個個要有會所泳池就以為係。有 ...
gundamrx782 發表於 26-2-2010 01:21 PM

300, 400百呎唔夠一家三口住? 你唔好忘記30幾樓齡嘅樓好多有7成幾8成實用面積.
而家200幾萬新樓都係同佢差唔多, 分分鐘細d呀.

就算係你阿爸個代, 都係人人打工為層樓啦, 點解你覺得你自己一畢業就可以諗結婚, 生仔,比好d生活個小朋友, 自己點樣退休生活.......
我都係唔認同你d觀點.
依家新一代諗法唔同晒lur! 唔好講孝心
唔洗你幫佢補獲已經好好啦!
toysfans2000 發表於 26-2-2010 02:55 PM
:34: 有孝心都無補於事, 而家連大學生都係搵幾千蚊個月, 何況係中學都未必畢到業就出黎打工...
300, 400百呎唔夠一家三口住? 你唔好忘記30幾樓齡嘅樓好多有7成幾8成實用面積.
而家200幾萬新樓都 ...
就算係你阿爸個代, 都係人人打工為層樓啦, 點解你覺得你自己一畢業就可以諗結婚, 生仔,比好d生活個小朋友, 自己點樣退休生活.......
DIG 發表於 26-2-2010 02:59 PM

咁係應該買左樓先可以結婚生仔???
而家200幾萬新樓都 ...
DIG 發表於 26-2-2010 02:59 PM

我有朋友都係買左超過30年既樓, 都ok既!
不過買超過30年既樓要查左家居保險受唔受 or 一定要買家居保險
有孝心都無補於事, 而家連大學生都係搵幾千蚊個月, 何況係中學都未必畢到業就出黎打工...
香港人 發表於 26-2-2010 02:59 PM

大學生睇你邊科啦!
有d都搵到高人工既
大學生睇你邊科啦!
有d都搵到高人工既
toysfans2000 發表於 26-2-2010 03:06 PM
:43: 可惜係講緊廿年後既事
咁係應該買左樓先可以結婚生仔???
香港人 發表於 26-2-2010 03:03 PM

每個人有唔同計劃, 我只係話睇餸食飯, 我唔覺得而家買樓係好悲.
因為係香港, 一般打工仔要買樓一向都唔容易, 點解要講到而家特別悲.
我初初出黎做野, 人工得6000蚊, 都覺得買樓難比登天.
回復  gundamrx782
居屋以接近私人樓價格成交 < ----
補左地價,仲要係筲萁灣區王,同天水圍私樓去比.
佢 ...
路人丙 發表於 26-2-2010 02:18 PM

個case係買家補地價wor…
個賣家實收3百萬
如果個單位買入係二百頭﹐個賣家一轉手可以賺幾十萬﹐咁咪可以見到個炒風落埋低價樓市場囉……
呢樣野個影響可以好大。樓價升﹐租金一樣會升﹐儲錢就更加難。就更難買樓。
小市民本身無咁大bargaining power去改變現狀﹐要求政府做D野去穩定樓價(例如起返D居屋)唔係好正常o羊﹖
個case係買家補地價wor…
個賣家實收3百萬
如果個單位買入係二百頭﹐個賣家一轉手可以賺幾十萬﹐咁咪 ...
gundamrx782 發表於 26-2-2010 03:35 PM
:80: 起居屋???岩岩有新聞話政府每半年推出豪宅地皮呀...
多口問句, 請問閣下有冇意思要您將來位嬌妻返工呢?
定係會為&#21655;俾個好 d &#22021;環境俾小朋友, ...
EvilCat 發表於 26-2-2010 02:19 PM

就算個老婆去埋做野﹐養小朋友要唔要錢﹖
定係意思係窮就唔好有小朋友﹐甚至婚都唔好結﹖﹖
強帖留名...

為何家陣的怨氣這麼深呢?... 為何港英時代... 樓價比現在的貴(相對地)... 但當時卻沒有像現在的投訴呢?...

查實可以從最根本睇... 未回歸前... 大家打工是可以預計未來的... 因為當年是沒有裁員減薪無償OT的... 大家只要努力認真工作... 收入是能夠與負出成正比的...

那麼現在特區呢?... 想問問各位現在蛇王(包括小櫻)上這裡的朋友... 有無擔心過公司突然間明天就裁員把你炒掉呢?... 就算沒有裁員危機... 做著一份不知何時... 又或者天天無償OT的工作... 試問又如何抽時間做兼職呢?...

還有... 事實上勞工市場... 無論文職或勞力... 真的全部都需要大學畢業嗎?... 同時... 當韓國... 星加坡... 等地方積極發展其高新科技產品研發生產的時候... 香港人在做甚麼呢?... 當時大學... 工業學院等... 最多人報讀的是甚麼科目呢?...

這當然不能全怪特區政府... 但政策飄忽和向顧主傾斜... 這就令一般市民對自己未來沒有希望... 試問打一份都不知會做幾耐的工作... 怎能計劃去供樓呢?... 不是不想努力... 而是沒有得給你努力啊...

小櫻上
依家好多大學生都好悲哀,
未畢業就抽定公屋,計晒自己之後30年可以賺幾錢,
冇諗過自己可以嫌到更多錢,一味 ...
路人丙 發表於 26-2-2010 02:43 PM

我又唔覺得自己有幾悲哀
so far我既情況要買樓應該唔係一個問題﹐但我都見好多同我同年齡﹐有D有degree﹐有D中五出黎做野既人都買唔到呢
之前政府出過一份統計﹐話全香港打工仔個入息中位數係兩萬。我當你係神仙儲晒兩萬都要12年啦。扣埋家用或者租﹐同自己洗費計埋利息起碼都一個double…點玩呀…
或者有D人覺得三百萬唔係問題﹐但對好多人黎講都係一個問題呀