Toysdaily 玩具日報

樓主: toysfans2000

[分享討論] 其實樓價高係政府一手做成

讀完大學都係得 3K 一個月,唔係個人有問題,我真係唔知仲可以賴什麼。
估計沒那個地方會像香港, 租屋的價錢>or=該房主的供貸價(有時會再加上管理費等等), 所以租屋=傻b.....
但又因大多數人的薪金差不多剛好抵消當月使費(連租價), 所以那100k~500k左右的"首期"等同天文數字...所以傻b都是被逼的...

據身邊朋友經歷, 在香港能買樓有以下方法:
1. 父母送層樓比你
2. 父母代出首期(或借錢)給你買樓
3. 由十歲前開始擁有超良好儲錢習慣, 在衣食無憂的成長環境下,可於25歲前有穩定職業時買樓
4. 找一個女朋友和自己月薪相加不超過23000HKD, 肯先註冊不擺酒結婚, 男女各與父母同住, 等三五七年排隊買居屋
頭像被屏蔽
其實好多人覺得果D30幾年樓齡300幾400呎唔過一百萬嘅樓唔係樓黎架.
而家個個人只會識睇新樓, 要200幾萬有會所先叫似人住.
我覺得做人要睇餸食飯.

我係70頭嘅, 我又唔覺我身邊好多人買唔起樓.
一個人做十幾年野, 都應該可以30, 40萬俾首期啦.
真係講到咁買樓咁難? 定係D後生眼高手低?
其實好多人覺得果D30幾年樓齡300幾400呎唔過一百萬嘅樓唔係樓黎架.
而家個個人只會識睇新樓, 要200幾 ...
DIG 發表於 26-2-2010 11:04 AM

睇個人情況啦! 我就70尾!
我96年先出黎做野, 一出黎做野就首先要幫屋企供樓
大家都知一供樓就比較難儲到多錢, 到 2007年尾先供完!
2002/2003 d 樓係平, 不過邊度再有錢買, 到2007年尾先再開始有多d錢儲首期
兩年時間要儲 30萬真係冇乜可能,我目標都係搵大約1百萬既樓
我只係知…董建華想推八萬五…已經推跌個市…
全部供緊樓既就變負資產。
結果係…樓…無起到。
市又跌左 ...
原罪 發表於 26-2-2010 01:20 AM

嗯﹐你講左今次政府個矛盾位o係邊………
就係經過02,03既經驗﹐政府好怕推出居屋會再一次推跌個市﹐所以死都唔肯推

不過有一點你無提到既﹐就係而家香港既樓市係有大量外地人入市﹐搞到個價錢已經遠高於原本應有既supply demand line上面。而呢個情況可以受惠既只會係擁有過一層樓既人﹐本身只有自住物業既唔太會理﹐但慢慢都會感受到樓換樓都難左。本身無自住物業既就更加賴野。如果你有留意新聞﹐之前有一單居屋以接近私人樓價格成交。近排政府打算活化居屋﹐增加成交量。咁到時連居屋都炒埋﹐本身無自住物業既一係挨個好貴既租﹐一係訓街。個人工升幅根本追唔到﹐除非你突然發達。

另外想回應一點﹐如果政府再推一次八萬五的話當然會大家攬住一齊死﹐但唔玩8萬5同唔係完全回事囉
讀完大學都係得 3K 一個月,唔係個人有問題,我真係唔知仲可以賴什麼。
hk小文 發表於 26-2-2010 07:44 AM

我意思唔係話有一個人3k一個月﹐而係根據你既講法﹐就算香港學生畢業平均人工跌到去3k都會係大學生問題。

BTW﹐我而家真係3k一個月:x
嗯﹐你講左今次政府個矛盾位o係邊………
之前有一單居屋以接近私人樓價格成交。近排政府打算活化居屋﹐增加成交量。咁到時連居屋都炒埋﹐本身無自住物業既一係挨個好貴既租﹐一係訓街。
gundamrx782 發表於 26-2-2010 12:28 PM

如果你樣樣睇失實報導我冇話可說,
居屋以接近私人樓價格成交 < ----
補左地價,仲要係筲萁灣區王,同天水圍私樓去比.
佢唔拎同區既太古城去比?

筲萁灣同區細既新單位去到300萬,
以面積去計,居屋實用面積大之餘仲要賣2百頭有咩問題?
地少既區份樓價貴有咩問題,哩個係世界性問題.
天水圍居屋最細單位唔過一百,你唔去比較下?
有冇聽過有錢食魚翅冇錢食粉絲哩個道理?

總之依家d人搵唔到著數就政府食屎狗,
有著數就嫌唔夠都係政府食屎狗,
但從來冇諗過唔靠政府靠自己,
每年收你果少少稅就日日咒人娘親,人地冇父母生呀~~?!
其實好多人覺得果D30幾年樓齡300幾400呎唔過一百萬&#22021;樓唔係樓黎架.
而家個個人只會識睇新樓, 要200幾 ...
DIG 發表於 26-2-2010 11:04 AM

首先一樣野﹐後生既從來無話要有會所先買﹐你唔好以為曾俊華話D後生個個要有會所泳池就以為係。有幾多樓係二百幾萬有會所﹖
o係香港而家買樓主要都係為結婚﹐希望可以有頭家。o係而家既環境之下3,400尺你真係覺得夠一家人住﹖當然你可以話以前六十年代既家庭成家十個都係住D咁既地方﹐比起黎我地已經好好多。我老豆都係咁挨層私人樓出黎。但當年出黎做野你肯做就OK﹐而家仲要好多學歷……
而家個炒風既問題係連D平價樓都開始波及埋﹐甚至連居屋都入埋市場。
我就2011畢業﹐我都想知我畢業時究竟仲有幾多100萬既樓囉。
而且你都希望比個好D既環境小朋友啦﹐係咪﹖同埋而家香港競爭大左﹐隨時比人炒左之前o個三四十萬就晒落海﹐分分鐘十幾年心血就咁無晒﹐一個人生可以有幾多個十幾年﹖我當你20出黎做野﹐儲首期儲到35歲去買樓結婚﹐儲左40萬﹐跟住連埋利息分分鐘要多30年﹐咁就65啦。退休呢﹖生小朋友呢﹖自己既生活呢﹖
用一個人一生去供一層四百尺既樓﹐你真係覺得咁樣無問題﹖
如果你樣樣睇失實報導我冇話可說,
補左地價,仲要係筲萁灣區王,同天水 ...
路人丙 發表於 26-2-2010 12:53 PM

我幾時有同天水圍斯樓去比﹖
居屋天價 福建新移民締造&#8232;平民住宅東旭苑 呎價達六千

【明報專訊】內地投資移民來港數目,自03年起屢創新高,他們不單頻掃豪宅,最近連普羅大眾的居屋市場,也見其蹤影;本報早前報道,筲箕灣居屋東旭苑一個單位於自由市場以489萬元、呎價5899元易手,成為97年11月以後香港最貴的「天價」居屋成交。本報最新發現註冊的新買家,原來是福建體育用品商——東方奧力的董事長蔡奕和,該公司向本報表示,蔡購入該單位作投資移民,而且還會再購買更多香港物業。

該單位原業主顏先生表示,自己從事地產相關行業,早已預計到該單位因成交價驚人,所以會引起大事報道。他表示,數月前透過該區的細代理行放盤,因為加上補地價後的價錢太高,一直不覺得能於自由市場可賣出,但結果出乎意料。

賣家:他們不太介意價錢
顏先生表示,簽約時的條款是,他實收308萬元,然後買家負責繳付批出的補地價,最終補地價批出181萬零530元,較原先估計約140萬、150萬元為高。

顏稱﹕「蔡生對多付數十萬元,無大意見,所以繼續完成交易」。他續稱﹕「不能說內地買家不問價掃港樓,但感覺上他們對價錢不太介意」。

顏認為,買家願以「天價」承接該居屋的原因,是因有親戚購入同一棟樓的低層單位,以及東旭苑屬「康和式」套房,而這類間隔在港島少見,另因單位享有海景。

本報日前致電蔡奕和旗下東方奧力公司位於福建省石獅市的總部,該公司表示,蔡購入該單位是作投資移民,而且還會再買物業,以滿足650萬元的申請門檻,但不願再透露詳情。據了解,蔡的一名親友已購入東旭苑低層一個單位,而該親友極力游說購入買入同廈單位,單位會先給女兒居住,之前蔡已於將軍澳購入一個私宅單位,所以於本港樓市投資已超過650萬元。

買家為體育用品商董事長
根據東方奧力以及內地服裝相關的網頁介紹,該公司於1991年開業,公司建築面積逾15萬方呎,主要生產運動休閒服飾,年產值近1億元。

據了解,蔡曾經於鯉景灣及杏花村等睇樓,但認為東旭苑樓齡較新,所以購入。其實以489萬元於同區絕對可以找到3房(連套房)的私樓,如鯉景灣10座怡坤閣6樓G室,面積751方呎,實用面積669方呎(較上述屋居大19呎),剛以490萬元成交,呎價6525元。本港歷史上最貴的居屋成交是於97年7月錄得,側魚涌康山花園3座30樓B室,面積717方呎,當時以560萬元成交,呎價7810元。

上述東旭苑「天價」居屋的裝修只是一般,而景觀並非較正向海景,只屬屋苑的「一線尾、二線頭」質素單位。單位實用率只有78.4%(實用面積650方呎)。

明報 2010年2月4日
李鄭屋村公屋單位價178萬稱王

中原地產研究部聯席董事黃良昇指出,2010年1月份共錄得9宗逾一百萬元的二手公屋買賣登記。其中,位於長沙灣李鄭屋村廉潔樓25樓一單位,成交價高達 178.58萬元,打破2008年2月沙田博康村博泰樓一單位以165.0萬元售出單位的記錄,創出歷來二手公屋買賣的新高。顯示隨著本港經濟及樓市轉 旺,二手公屋價格不斷上升,帶動大額公屋交投越來越多。

1 月份其餘8宗百萬元公屋登記分別位於:黃大仙東頭村祥東樓3樓一單位(錄150萬元)、長沙灣李鄭屋村禮讓樓6樓一單位(錄142.8萬元)、黃大仙竹園 北村松園樓16樓一單位(錄133萬元)、藍田德田村德瑞樓26樓一單位(錄133萬元)、黃大仙東頭村耀東樓17樓一單位(錄128萬元)、黃大仙竹園 北村桐園樓12樓一單位(錄120萬元)、將軍澳景林村景松樓19樓一單位(錄113萬元)及將軍澳景林村景櫚樓10樓一單位(錄103萬元)。另外,自 2000年9月開始有記錄以來,歷年達一百萬元的二手公屋買賣登記已累積至180宗。

2010 年1月份二手公屋買賣合約登記錄得29宗,總值2,782.7萬元。因為1月有多宗高價公屋登記,所以令1月的公屋登記金額較去年12月的2,543.4 萬元上升9.4%。而1月份的二手公屋買賣宗數較去年12月的31宗,輕微下跌2宗或6.5%。反映本港樓市氣氛暢旺,加上失業率下降及薪金上調等因素, 刺激公屋居民的置業信心,以致二手公屋交投保持平穩。

按各屋村統計方面,今年1月份上水天平村錄得3宗買賣登記稱冠,總值275.0萬元。長沙灣李鄭屋村、黃大仙東頭村、黃大仙竹園北村、將軍澳景林村、粉嶺華明村、藍田興田村、大埔富亨村、黃大仙鳳德村、青衣長安村及屯門良景村各錄得2宗買賣登記。

新鴻基地產(00016.HK)旗下的新盤,元朗YOHO MIDTOWN公布首批單位價單,首推50個中層單位,建築面積介乎五百至一千二百呎,以建築面積計算,呎價介乎四千五百幾元至九千幾元,平均呎價五千二百元,若以實用面積計算,平均呎價約六千七百元,較同系YOHO TOWN第一期貴近三成。 YOHO MIDTOWN共有八座、約一千八百九十個單位,建築面積由四百幾至一千四百呎不等,當中有一半是兩房單位,預計第三季入伙。

間居屋二百頭﹖﹖
份報導邊度失實呀﹖我都想聽下唔同既意見﹐請指教。

政府其中一個職能係平衡各方利益。當有人覺得政府做唔到呢個機能甚至掉返轉時候﹐出黎嘈有mud問題﹖
如果魚翅係貴價樓﹐粉絲係平價樓﹐而家粉絲都開始當魚翅咁賣﹐咁未來好多人唯有食屎啦:x
回復 40# gundamrx782
補左地價,仲要係筲萁灣區王,同天水圍私樓去比.
佢唔拎同區既太古城去比?

筲萁灣同區細既新單位去到300萬,
以面積去計,居屋實用面積大之餘仲要賣2百頭有咩問題?

你係唔識計定係唔識睇?
"筲箕灣居屋東旭苑一個單位於自由市場....."
自由市場係已"補地價"既居屋!!!
你有冇睇到我上文話已補地價既居屋同私人樓係同價?!
細既新單位去到300萬,居屋係同區7折,2百頭有咩問題?
而且你都希望比個好D既環境小朋友啦﹐係咪﹖同埋而家香港競爭大左﹐隨時比人炒左之前o個三四十萬就晒落海﹐分分鐘十幾年心血就咁無晒﹐一個人生可以有幾多個十幾年﹖我當你20出黎做野﹐儲首期儲到35歲去買樓結婚﹐儲左40萬﹐跟住連埋利息分分鐘要多30年﹐咁就65啦。退休呢﹖生小朋友呢﹖自己既生活呢﹖
用一個人一生去供一層四百尺既樓﹐你真係覺得咁樣無問題﹖
gundamrx782 發表於 26-2-2010 01:21 PM

多口問句, 請問閣下有冇意思要您將來位嬌妻返工呢?
定係會為&#21655;俾個好 d &#22021;環境俾小朋友, 想佢日日留起屋企做少奶奶, 好媽咪
小朋友大&#21655;亦唔使憂, 完全唔使好似樓主咁做孝子, 花時間為自己屋企盡返一分力...
至於您自己就用一生去供一層四百尺&#22021;樓, 撐起一家三口&#22021;終生生活費呢?
定係會為&#21655;俾個好 d &#22021;環境俾小朋友, ...
EvilCat 發表於 26-2-2010 02:19 PM

可能佢覺得雲吞麵永遠要12蚊碗,樓價永遠要100萬先叫正常卦..........
定係會為&#21655;俾個好 d &#22021;環境俾小朋友, ...
EvilCat 發表於 26-2-2010 02:19 PM
:34: 老婆果份糧要黎養個細路, 養到讀完大學都廿幾年啦~~!!!

依家好多大學生都好悲哀,
未畢業就抽定公屋,計晒自己之後30年可以賺幾錢,
冇諗過自己可以嫌到更多錢,一味坐井觀天........
可能佢地叫哩d做計劃,但我覺得哩d叫冇大志......
唔係想辨法嫌300萬,而係去想辨法要人地減到100萬.