Toysdaily 玩具日報

外傳比正傳有趣?《某科學的超電磁砲》(#117 第22話 - 絕對能力...)

一口氣睇咗4集,堅正:handshake: 睇到笑咪咪:shy:
期待以後發展
頭像被屏蔽

第5話... 回到小學時...

第5話... 某二人的新人研修...

今話... 正正就是剛出版的漫畫第3卷收錄的番外篇...

黑子與初春相識的經過...

二人當時都是小學六年級生?... 像嗎?...

初春這個樣... 極適合拿來做GSC土偶...

原來大家出年都升中學?...

「常盤台中學... 尤其有一個『超電磁砲』的Level 5... 一定是個既高傲而且待人傲慢... 個性不好的女人...」

「乞嚏...」

這個女中學生是誰?... XD

賊仔出現!... 黑子雖然打倒了一個笨的... 但是...

還有一個老大... 更挾持初春做人質...

滿以為可以一個人解決的黑子... 可是...

原來對方也是能力者... 還令學姐受傷...

「絕對等速」... 用一粒鋼珠也可以破壞一切...

「救命啊... 裡頭有強盜啊...」

被黑子送出來的初春四圍找人求救...

我絕~對不會答應!

怎麼?... 不只一顆!?...

依... 那度電光...

是你的鐵珠快... 還是我的空間移動快?...

事情終於解決... 初春也鬆一口氣...

從此之後... 黑子和初春就成為拍檔了...

呵呵呵...

小櫻上
頭像被屏蔽

第6話:一日風紀委員?

#6 這種事情大家都很積極的喔

今日御坂「有幸」做1日風紀委員...

(查實係御坂執到初春留低嘅臂章... 又咁啱俾固法撞到... 又誤以為御坂係新人...)

咁... 風紀委員... 做咩嫁?...

掃地... 執垃圾... 帶路... 幫小朋友整玩具...

仲有搵失物...

同埋俾班百厭星揭裙底...

「咁大個人仲著短褲打底... 真棄面... 」

但係御坂都依然訓身演出...

雖然好辛苦... 但係又得到小妹妹嘅感謝... 都值得嘅...

返到宿舍又俾黑子「襲擊」...

不過又俾舍監KO...

呵呵呵...

小櫻上

御坂...快d出figma 啦...

想問問,頭上有花嗰個女仔....有冇解釋過點解佢一頭花嘅?
原帖由 WalkerMachine 於 15-11-2009 02:37 PM 發表
御坂...快d出figma 啦...

想問問,頭上有花嗰個女仔....有冇解釋過點解佢一頭花嘅?

初春頭上果堆花嘛...

暫時都未見原作小說(Index)... 同漫畫(RailGun)... 有提及... 就當係個人喜好嘅裝飾吧...

小櫻上
一口氣追哂七集,超好睇~

黑子好瘋狂好變態,正!

之前無睇過禁書目錄,而家又想摷番黎睇。成二十幾集,但聽聞「正傳」唔多好睇?美琴等出場唔知多唔多?
原帖由 太陽之牙 於 15-11-2009 11:50 PM 發表
一口氣追哂七集,超好睇~

黑子好瘋狂好變態,正!

之前無睇過禁書目錄,而家又想摷番黎睇。成二十幾集,但聽聞「正傳」唔多好睇?美琴等出場唔知多唔多?

「正傳」嘛... 就以小櫻個人觀感嚟講...

原著小說其實唔錯嫁... 至於動畫版《某魔法禁書目錄》呢... 改編得還可以啦... 但始於未能完全重現原作咁囉... 所以會被原著派批評...

由於原著主要講魔法... 所以屬於科學陣營嘅美琴等人嘅戲份唔會好多... 但都唔會少...

而Railgun嘅故事係會同Index嘅重疊... 尤其係「御坂妹妹事件」(漫畫連載中)... 如果睇埋「禁書目錄」嘅話... 會更有趣...

呵呵呵...

小櫻上
頭像被屏蔽
原帖由 小櫻 於 4-10-2009 11:50 PM 發表
第一話... 「電擊使者」...

超帥嘅「 ...

我已經愛上左佢...

第7話 炸彈狂徒

#7 能力與力量

近日發生多宗由「量子加速」造成的爆炸事件...

但欲未能找出真兇... 令黑子等風紀委員疲於奔命...

黑子忙到連「襲擊」「姐姐大人」的時間也沒有...

這個經常「借錢」給不良少年的四眼仔... 就是兇徒?...

有沒有看香港正苦的廣告叫大家不要一路行一路聽MP3?(即是說聽CD、MD、AAC... 之類就得?...)

好像連名也沒提到... 比路人甲更不幸...

今天御阪約了初春和佐天到百貨公司購物...

男人老狗做乜帶住隻檔布青蛙通街走?...

御阪似乎看中這套睡衣...

家陣哪有人著這種睡衣嘛... 還是細路嗎...

不甘心的御阪... 正當想偷偷地試衫的時候...

「剋星」出現了!... 還有上集掉了包包的小妹妹...

試衫不成... 去洗個臉換換心情... 竟然發現...

「暈太!?」(註:御阪最喜歡的青蛙公仔... 話說牠很會暈車浪所以取名「暈太」...)... 但不是呢...Orz

鏡頭轉到黑子那邊...

「我們已經有9位同事受傷了...」
「9位?... 那未免太多了... 依!... 難道...」
「兇徒的目標是風紀委員?...」

衛星發現量子加速反應... 地點... Seventh Mist...

立即通知剛在該處的初春... 並且疏散人群...

御阪也幫忙呢... 果然是優等生...

以為將所有市民疏散了... 但當麻說他和小妹妹失散了...

二人立即折回搜尋...

趕到的黑子立即通知初春...

「兇徒今次的目標是初春妳啊!...」

「姐姐... 姐姐... 有個眼鏡哥哥叫我拿給妳啊...」

弊!... 量子加速現象... 就爆炸了!...

用超電磁砲打散它吧...

但在緊要關頭竟然失手!...

就在千鈞一發之制...

銀... 牙...

無名兇徒滿以為成功準備走人...

但就被御阪逮個正著...

「很強大的爆炸呵?... 但是連一個受傷的人都無喔...」

還想出蠱惑?... 試下甚麼是超電磁砲吧...

睇來御阪真的很怒呢...

手尾就由黑子執拾吧...

姐姐大人今次又成為英雄呢... 但問題是... 怎樣才做到只得這處可以毫髮無傷呢?...

御阪在等誰?...

原來是今次事件的大英雄... 沒有他將爆炸擋住... 相信在場所有人都會遭殃呢...

「大家沒事就最好了... 誰人做也無所謂啦...」... 這個當麻... 真的令人火大... XD

次回!... 「幻想御手」!...

一連串事情之後開始進入正題了...

呵呵呵...

小櫻上

小櫻:shy: …
你要付責任啊…

:p 我因為你既介紹,而開始留意「超電磁砲」…
結果睇左兩期漫畫版…
中毒…:35:

立即上黎睇下你個post仲寫d咩?
:63: 究竟有幾多相關作品架?
禁書d角色有幾多已經係「超電磁砲」出左場?
動畫版係咪都要睇哂?

覺得辛苦過睇「寒蟬」搵真相…:31:
原帖由 原罪 於 23-11-2009 12:26 AM 發表
小櫻:shy: …
你要付責任啊…
:p 我因為你既介紹,而開始留意「超電磁砲」…
結果睇左兩期漫畫版…
中毒…:35:

立即上黎睇下你個post仲寫d咩?
:63: 究竟有幾多相關作品架?
...

《某魔法的禁書目錄》(シやペ魔術ソ禁書目録)... 官方外傳暫時就只有《某科學的超電磁砲》(シやペ科學ソ超電磁砲)... (順帶一提... 小櫻查過... 「シやペ」... 意思相等於中文「某」的意思... 所以小櫻會用回「某xxソXXX」... 但角川台灣的官方譯名是沒有「某」字的...)... 至於其他以「禁書目錄」... 「超電磁砲」為名... 內容極為糟糕的漫畫作品乃同人出品... 所以不列入範圍... (可參考H+Ero姐的「英雄Blog」... XD)

如果「超電磁砲」真的是與「禁書目錄」互動的話... 以目前原作小說(以中文版計至11集)計的話... 以下人物應該會在「超電磁砲」登場...

上條當麻 <= OP裡頭都出現過... 某程度算是「超電磁砲」的男主角吧... 雖然這套是「男人去死」的作品...XD

Index <= 理論上是系列的女主角 (小說叫「禁書目錄(Index)」嘛)... 但基本上她連原作裡的出場機會也不高... 而Index第一次見到御阪的時候是9月1日... 小說第6集

冥土追魂 (青蛙醫生) <= 「幻想御手」事件會出場 (漫畫)... 動畫版未知...

「妹妹們」(量產型超電磁砲) <= 原著第3集主要人物... 是御阪美琴的複製人... 漫畫連載亦進入此章... 由於御阪是當事人所以她們當然也會出現...

一方通行 <= 製造量產型超電磁砲都是為了他(她)... 所以御阪一定會踫到他(她)...

其實只要在「禁書目錄」裡有關御阪的劇情的時候出現過的角色... 理論上就會在「超電磁砲」出場... 不過... 劇本是有可能改的!... 就剛剛播出的第8話「幻想御手」就作出改動... 原本漫畫裡御阪向不良少年詢問幻想御手的情節... 那個「結果」就是「禁書目錄」裡一開始的第一幕... 但是動畫版竟然將此關聯拆開了... 雖然不大影響往後劇情... 但那個關聯性就削弱了...

另外... 不記得「超電磁砲」會有幾多話... 如果是一季完就應該講到「幻想御手」事件後就完結... 大家等第2季... 但如果是兩季完的話... 就可能講埋「一方通行」再加一些原創劇情才完... 卦... 畢竟在某宣傳片段裡見過御阪妹妹們呢...

呵呵呵...

小櫻上

第8話好正~

美琴好萌:handshake:

黑子好喪:x