Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 千值練 RIOBOT 超級機械人大戰OG 大贊卡

我覺得除非係手辦模型,哩啲揸咁鬼大把劍既可動玩具,隻手點都唔會夠力,擺耐少少必墜甚至彎,再衰啲連手腕ball joint都斷埋,新買番嚟影陣相就可以既,長擺都係搵嘢long住好啲
送多把刀身高過主體3倍既斬艦刀就好
馬仔 發表於 15-1-2024 08:13 PM
大家睇下官網片

https://youtu.be/ekGT7vcOcIM?si=fhR79MeqnT-A_Qhi

基乎所有主要關節都用上齒輪關節,已預計擺pose有很大限制…….
做得好靚,價錢我認為真係唔貴,問題只係對我尼講好大,雖然明白大贊加係應該大隻,但係隻srx我都已經頭痛緊搵位擺
馬仔 發表於 15-1-2024 09:16 PM
怕佢扭扭下爆,因為佢唔多用合金。

佢由雙界帝王開始好大力highlight接近全機體的棘輪關節,都有提及會用上合金關節,應該可以放心。我覺得佢哋條Team由SRW OG project 開始改變咗成個市場策略。

所以市場百花齊放真係好事。得笨大繼續食老本.....
ToyKnife 發表於 16-1-2024 09:32 AM
佢由雙界帝王開始好大力highlight接近全機體的棘輪關節,都有提及會用上合金關節,應該可以放心。我覺得 ...

非高達的機械人產品以後等二線廠好了

今次隻大贊卡係接近1/144的呎碼, 扮機戰配到機動戰士互動又是賣點
熱狗OO 發表於 16-1-2024 02:44 PM

今次隻大贊卡係接近1/144的呎碼, 扮機戰配到機動戰士互動又是賣點 ...

認同 唔同廠出唔緊要 但同比例可互動互玩加分唔少
熱狗OO 發表於 16-1-2024 02:44 PM

今次隻大贊卡係接近1/144的呎碼, 扮機戰配到機動戰士互動又是賣點 ...

有時真係唔知啱比例重要定係啱SIZE重要,我諗大家嘅意思係啱SIZE。

其實如果要「比例」,好多機體好難一齊擺,Gunbuster已經無可能同Cybuster擺,大空魔龍又無可能同鐵甲萬能俠擺etc.

以前我好鍾意「抵食夾大件」,依家我覺得20~25cm最perfect。33cm如果無很多刻線同情報量,我覺得有點太大。香港人有幾多人可以儲得晒,有錢買到都dsiplay唔到。

利申: 今日已訂特典版。
ToyKnife 發表於 16-1-2024 04:37 PM
有時真係唔知啱比例重要定係啱SIZE重要,我諗大家嘅意思係啱SIZE。

其實如果要「比例」,好多機體好難一 ...

c兄明白既 當然無可能全部同比例啦 如伊狄安同韋機利都做唔到 就算同一作品都係有巨大差距(如老變)
意思係類近大細果d 玩起上黎會開心d(可能比例控 比設定影響掛)
hong1971 發表於 16-1-2024 05:49 PM
c兄明白既 當然無可能全部同比例啦 如伊狄安同韋機利都做唔到 就算同一作品都係有巨大差距(如老變)
意思 ...

天元突破果隻銀河。。。點比例好。。
重睇機戰OG,佢表現的確有一敵百種氣勢,同真三一一樣,我就鍾意佢用零式果部,呢隻攪到少少想買
D700 發表於 16-1-2024 09:33 PM
天元突破果隻銀河。。。點比例好。。

當然用最強大嘅比例做出黎--------無比例!
展示 updated

手臂,膊頭,同條腰啲灰色睇落膠膠地喎,點解唔用番銀色呀? 唔會又出原膠色呀?……
其實唔明,佢鐵機巧出大贊卡,點解又要另外出呢隻?