Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ccstoys 鐵魄 系列新品 集中區

已訂,希望無事
我曾買過3隻ccstoys 玩具,暫時都未試過中獎。
有MB, 都係訂埋
聽講呢間廠啲盒好大?
mj23 發表於 10-4-2024 05:36 AM
有MB, 都係訂埋
聽講呢間廠啲盒好大?

最終機係小說版出場,唔係初號機。 名稱的「最終」蘊含著美里「不必再製造EVA」的祈願。
我只見過海洋堂出過山口式... MB 係無出過
馬仔 發表於 9-4-2024 12:41 PM
我曾買過3隻ccstoys 玩具,暫時都未試過中獎。

師兄咁講我都放心啲
乳豬仔 發表於 10-4-2024 09:56 AM
最終機係小說版出場,唔係初號機。 名稱的「最終」蘊含著美里「不必再製造EVA」的祈願。
我只見過海洋堂 ...

BANDAI 都有出過,超合金 Evangelion,而且有電擊Hobby出的武器塔,包括了今次CCS的所有武器,已絕版。當然市面有好多無恥的老翻。
乳豬仔 發表於 10-4-2024 09:58 AM
師兄咁講我都放心啲

CCS鉄魄系列我暫時全收了,其實有出過事,Cybaster QC好差,第一版真三一大腿燈好暗,其餘OK,因價格便宜所以大家比較包容,CP值高。最為人垢病我覺得係佢個地台同支架,好X難用,但一直用在每一隻......
ToyKnife 發表於 10-4-2024 12:47 PM
BANDAI 都有出過,超合金 Evangelion,而且有電擊Hobby出的武器塔,包括了今次CCS的所有武器,已絕版。當 ...

不一樣東西吧?那台是超級EVA,也是早期的產物,現在這台最終是另一部的小說版,笨呆完全沒出過.
MB版也只是直接改設定都變成全機械的真正的機器人(不只外裝,內部結構都是機械組合.
gaizer 發表於 10-4-2024 06:33 PM
不一樣東西吧?那台是超級EVA,也是早期的產物,現在這台最終是另一部的小說版,笨呆完全沒出過.
MB版也只是 ...

在Fandom翻查資料,的確是兩部不同的機體,感謝修正。

https://evangelion.fandom.com/wiki/Super_Evangelion

https://evangelion.fandom.com/wiki/Evangelion_Final_Model
乳豬仔 發表於 10-4-2024 09:56 AM
我只見過海洋堂 ...

咁我就梗係知呢隻唔同MB, 海洋堂山口式嗰隻我都有
係前面同其他forum有啲師兄用MB同呢隻比, 話太似MB嗰隻, 唔入呢隻, 我先咁講, 玩得EVA既都唔會唔知既...
ToyKnife 發表於 10-4-2024 12:47 PM
BANDAI 都有出過,超合金 Evangelion,而且有電擊Hobby出的武器塔,包括了今次CCS的所有武器,已絕版。當 ...

係唔係講緊呢隻?當年想後追, 個價都炒起咗, 而且聽講QC好差, 最後都冇買. 武器樹好正

mj23 發表於 11-4-2024 02:46 AM
係唔係講緊呢隻?當年想後追, 個價都炒起咗, 而且聽講QC好差, 最後都冇買. 武器樹好正

係呀。當年好平,我無記錯係幾百蚊,我在「宇宙船」買,另外武器樹我係求「超人」讓一盒俾我。我估出咗都有14、15年。QC差主要係關節強度同隻角比較易跌,上色和可動設計當年計已經好好。係後來公佈了武器樹先突然令佢幾何級數的有型,價格便幾何級數地炒升。

p.s.唔識貼相,呢度貼相真係好唔friendly
mj23 發表於 11-4-2024 02:46 AM

唔好追,睇過當買過好啦!
乳豬仔 發表於 11-4-2024 09:48 AM
唔好追,睇過當買過好啦!

唔會追啦, 之後隻MB止到痕就算, 而家睇返都好彩冇後追, 啲野越出越靚, 題才又係黎黎去去嗰啲, eva咁出名, 唔洗驚佢會唔再出新野
ToyKnife 發表於 11-4-2024 09:21 AM
係呀。當年好平,我無記錯係幾百蚊,我在「宇宙船」買,另外武器樹我係求「超人」讓一盒俾我。我估出咗都 ...

我上次後追時應該係10年左右, 已經有武器樹
當時2手最平見過7-8舊水

貼相我係網上搵圖copy條link, 呢個最簡單

呢度好多野都係咁, search又出error
啱啱回呢個post又係....Gateway Timeout,
隔一陣又正常返我先改到呢個post, 咁多年都仲係冇fix我都少咗上黎, 去FB睇算