Toysdaily 玩具日報

[新品消息] ccstoys 鐵魄 系列新品 集中區

loikaleong 發表於 18-7-2022 02:56 AM
係佢自己話無聽過鐵魄呢個商品有七年咁耐,我叫佢揾資料就叫串?另外,你所講既『咩欠缺邏輯既歪理』呢句 ...

明顯地TD玩家有一個更大路及認受性嘅共識去判斷一間廠的速度,而你卻以自以為不同的思維去定義快慢。不過快慢其實係一個相對概念,既然你認為CCS慢,或者你可以分享一下,以你嘅定義,邊間廠造日系合金玩具由買入license到着手策劃由灰摸到發表到發貨係「快」嘅?

其實明顯地你係慣性人身攻擊會員,我唔覺得呢件事呢種風氣會被容許在TD出現。
ToyKnife 發表於 18-7-2022 12:43 PM
明顯地TD玩家有一個更大路及認受性嘅共識去判斷一間廠的速度,而你卻以自以為不同的思維去定義快慢。不過 ...

點解一定要揾另一間玩具廠來和鐵魄比較發貨時間?我從來無讚過其他廠,我只係話鐵魄出貨慢,好多玩家已經收到貨,但亦有好多人重未收到。對未到貨的人來說,『慢』這個字有咩問題。

其實一直是不是討論「出貨期」?為什麼「出貨期」會包括策劃,取license,出灰模, 發表 ...etc ...?

Btw , 有風魔裝機神,希望會有 古蘭修.要是出 古蘭修 就必定會買吶.

但我重未派到貨,咁我算快定慢
loikaleong 發表於 18-7-2022 01:30 PM
但我重未派到貨,咁我算快定慢

師兄你係邊道訂?我一月係蒸粉訂左真三一六月果批貨,上星期已取貨。
照計應該派曬喎,我喺一間細舖仔訂上星期都收到貨了
而家都未收到貨就有問題,隻野出面都賣平過定價。
之前21xx覺得有啲貴,而家平過之前訂,我前兩日都喺現時點買咗現貨,師兄而家都未收到快啲去追下!出邊好多舖頭都有現貨
loikaleong 發表於 18-7-2022 01:26 PM
點解一定要揾另一間玩具廠來和鐵魄比較發貨時間?我從來無讚過其他廠,我只係話鐵魄出貨慢,好多玩家已經 ...

已經講咗,因為從來快慢都係一個相對概念,有快先有慢,大部份人做到10100米,你要12秒,咁先係比較慢,咁簡單嘅邏輯。如果無比較就定義快慢只證明呢個人自我中心,活在自己世界。

再者,係你自己第一個(唯一)走出嚟批評呢間廠慢,還要加上各種人身攻擊。更自己加入玩具廠快慢應該由買入license到着手策劃到灰摸到發表到訂到派貨此「特別」定義;如果由訂開始計算就叫快,不考慮背後有好多計劃和研究先可以推出市場的話,就等於眼光不夠遠和井底之蛙。若你不是吹水空談,若你非眼光不夠遠和非井底之蛙,必定已知道有廠符合你「不慢」嘅定義。不能舉證的話根本全是活在自己世界的廢話。

BTW,大部份人已收貨,你攪清楚係廠嘅問題定係你訂貨嘅途徑和店舖問題。如你嘅理據不成立,應為你對會員作出的人身攻擊道歉。

ToyKnife 發表於 18-7-2022 03:50 PM
已經講咗,因為從來快慢都係一個相對概念,有快先有慢,大部份人做到10秒100米,你要12秒,咁先係比較慢, ...

你咁大段文字,大部份都係廢話,重覆又重覆,一早講過我未收到貨,我認為慢有咩問題。
新個批係7-8/7到貨,我11/7才拿,免得同人爭拿貨。
loikaleong 發表於 18-7-2022 04:47 PM
你咁大段文字,大部份都係廢話,重覆又重覆,一早講過我未收到貨,我認為慢有咩問題。 ...

所以你的中文是體育老師教的?我是針對你的說法逐點回應,所以你真的回不了又不能舉證?你有理據的話便直接指出哪部份是廢話。還有,咁大段文字很多是你自己訂立的「特別」定義,我同意那部份是廢話。

BTW,大部份人已收貨,你攪清楚係廠嘅問題定係你訂貨嘅途徑和店舖問題 <--- 避而不談?
ToyKnife 發表於 18-7-2022 05:23 PM
所以你的中文是體育老師教的?我是針對你的說法逐點回應,所以你真的回不了又不能舉證?你有理據的話便直 ...

『不過快慢其實係一個相對概念』
『​已經講咗,因為從來快慢都係一個相對概念,有快先有慢,大部份人做到10秒100米,你要12秒』
『​BTW,大部份人已收貨,你攪清楚係廠嘅問題定係你訂貨嘅途徑和店舖問題。如你嘅理據不成立』
廢話,以上皆是。
ccs出貨算快,我訂完第一批三一玩完賣左,再拎埋第二批玩完入櫃,比第一批三一更早訂既30大黃蜂先陸續出貨,其他老變玩具就等更耐啦。。。

不過快慢標準就好個人既,打和啦super

loikaleong 發表於 18-7-2022 05:56 PM
『不過快慢其實係一個相對概念』
『​已經講咗,因為從來快慢都係一個相對概念,有快先有慢,大部份人做 ...

Hahahaahhaaaa 理據呢?沒理據支持,那就只是謾罵囉,路人皆見。每個人都說快,就你一個用自我中心邏輯說慢。所以就是屁孩討糖,別人都有了自己卻還未有,就求其找個沒人會認同嘅說法撒野,「老師,班長很慢,因只有我沒有。」

Btw, jeffyen83兄講得啱,快慢可能好個人。重點係你自以為是,用粗口而且不斷人身攻擊會員,自己錯了,到沒理據回應也要選擇錯到最後還不承認不道歉。相信你會繼續死撐,祝你前程似錦。