Toysdaily 玩具日報

查看: 37937|回復: 49

見仁見智- 柔王丸 & 櫻姬

FIGMA這系列從來都沒有怎樣留意, 直至宣佈會推出柔王丸和櫻姬就一直等待. 結果一等就兩年......
模型神童3四郎 (プラレス3四郎) 是1983年在日本開始連載, 最初接觸到這漫畫是從當時的漫畫週刊及海豹叢書. 故事講述一個熱愛模型格鬥運動的中學生素形3四郎與他的模型格鬥人柔王丸的經歷.

可惜從開始時的模型格鬥比賽, 故事慢慢地推展到有關主角的父親素形健一郎意外死亡之謎, 故事就開始有點迷失方向, 好像模型格鬥人技術用於義肢 / 軍事 / 宇宙開發計劃等故事支線, 跟著地下勢力"御前"的出現, 到最後的模型人奧林匹克, 都是開了主旨而不了了之. 其中最終篇明顯有腰斬的感覺. 但不論怎樣, 牛次郎的故事和神矢実的畫功, 都為我們這代人留下了美好的回憶.

說回今次這兩款FIGURE, 個人感得就如標題一樣, 有人會非常喜歡, 亦有人會有所抱怨, 就讓我們一同看看吧.

這款柔王丸是以合訂本第8集, JPWA (日本格鬥模型協會)所舉辦的雙人組合格鬥比賽中的設定作藍本, 再由淺井真紀製作原型. 外形和原著已是兩碼事, 非常中性, 感覺就像八, 九十年代插畫家所畫的機械人女孩 (即是一些穿上當時知名機械人裝甲, 如高達, 重戰機等美少女插畫) 一樣. 小弟真的不敢恭維, 真希望能有其他玩具商推出相關產品吧.

可動性不錯, 只是因此要在外觀上作出犧牲, 好像胸部兩側, 大腿和小腿後方都有偷位的情況. 上色方面沒有問題, 但要留意股關節如果長時間提起大腿, 腰帶的炭灰色會黏到大腿上. 配件只有四對手, 三張臉和一展示架, 如果有多一件頭髮件就更好呢.

櫻姬 - 模型製作人是3四郎家中柔道場的教練吹雪今日子, 自少和3四郎青梅竹馬. 雖說櫻姬是今日子的模型格鬥人, 但在製作過程中3四郎和成田新宮提供了不少協助, 所以櫻姬的質素是非常優秀的.

這款櫻姬在漫畫屬後期型, 設定和柔王丸同樣是來自合訂本第8集, JPWA (日本格鬥模型協會)所舉辦的雙人組合格鬥比賽中的設定, 由於設定是女性, 所以"順眼"很多. 只是個人覺得和柔王丸一樣, 面部輪廓不夠分明. 但外觀已很"萌"了.

雖然活動能力很高, 但由於腳板較細, 所以擺姿勢時要站穩也不容易, 展示架基本上要長伴左右, 配件同樣有四對手, 三張臉和一展示架.

後記: 要說近期的話題玩具, FIGMA的柔王丸和櫻姬絕對是最火熱, 從市面上的炒賣情況就可引証. 這兩款FIGURE基本上和其他同系列產品相同, 反過來配件更少, 如果要以炒價入手真的要考慮一下, 但有時"情意結"三個字是無價的......

另一方面想說說玩具取材和物料關係的問題, 記得當年超合金的出現是因為石油危機, 塑膠原料價格上漲, 有關方面才使用塑膠以外的材料作嚐試, 受歡迎後就什麼東西都推出超合金, 結果就有一些如Q太郎, 叮噹的金屬玩具出現.

小弟雖然非常喜歡模型神童3四郎, 但由於價格及質素問題, 沒有買入之前的EX合金柔王丸, 現在把玩過這兩款FIGURE後, 總想問一句鋅合金是否適合的材料, 用來製作一個標榜動作和人類相似的模型格鬥人角色呢? 作為一件玩具, 玩家不應擔心動一下就會刮花, 大力一點又會斷開, 放久一些又會破裂...... 最大問題就是一點也不便宜. (當然好像EX合金這類產品已不能稱為玩具了.)

模型神童3四郎20年前漫晝到近期睇返,都一樣咁好睇:71:
現在家中還有一套 海豹叢書 和 日文單行本, 雖然爛尾, 但也算是經典之一。我沒有看過電視版, 所以對之前EX合金一點興趣也沒有, 看到會出漫畫版玩具時, 真是很高興, 但實際拿上手的時候, 真的有點失望, 櫻姬還可以 3四朗真的很失望, 所以回憶還是最好的。

回覆 1# 的文章

非常多謝大大噤Detail o既意見
小弟都係覺得以前果D 真係超合金, 係勁玩都唔會爛趺落地都未必可能有事果隻,變型就更加唔洗驚啦,變到你唔變都未爛噤濟, 變到鬆晒D join 位就有
依家..........唉 D 玩具, 變型都要小小心心, 驚心動魄果隻. 最攪笑就係我點都要揪下 CMS 水 ga 啦!!!! 明明係一件全膠, 佢都仲好厚面皮噤寫住大大個 合金兩個大字 仲要 BOLD 起噤先至拿你命
(價錢就佢已經自己貴到炒左上天價)(玩唔爛係你好彩, 玩爛就好自然)
好同意你對漫畫的意見,本書爛尾真是好可惜。
Kimutaku兄,你將漫畫和玩具放埋一齊比較,熱血感立即飆升!!
我都想返去SCAN書之後再比較,你做左我又簡單D了.外形上我覺得還好跟漫畫有6~7成似,就是太單薄,如果以淺井的風格來說已經是超過期望的了.

但如果你問我滿唔滿意,不用我答你都應該估到答案.
我都想要一隻可動,TV版造形,唔會太易花,太易爆的柔王丸,希望你有一日能完成我這心願.
還有其實柔王丸的外殼故事中自魔人一戰後應該是強化陶瓷及塑料為主.
Great brief description of the story as well as the figure:71: .

100% support.
Maxfactory's Juohmaru looks too handsome.  I personally think that Romando's Juohmaru (2002) still owns the title of the closest looks to the comic character.

回覆 2# 的文章

當時故事設定真的超前了很多, 而且神矢実老師的畫功在連載期間真的進步了很多, 我最欣賞的柔王丸的肌肉紋路.:71:
以前睇我都覺得係爛尾, 但前幾年再睇返, 就唔覺爛尾, 由佢爸爸處得知現所玩格鬥模型原意, 再鎖定目標後而遇返爸爸以前o既障礙, 及發掘出格鬥模型新方向, 但講到尾只係十三歲花靚仔, 所以唔可能一個無咩背景o既死靚仔, 可以完全對抗甚至推翻一個唔知背景會有幾複雜、可能有國家支持o既懷疑恐怖份子集團卦? 所以結局都講先做好目前所能做到o既事, 再強大格鬥模型界實力先再做應該做o既事, 我覺得咁樣比較起直接搗破"御前"完美得多
:78:
頭像被屏蔽
小弟覺得故事內模型的擬人化其實是"參考"了電影 TRON (電子世界爭霸戰)的程式擬人化 , 而里基奧的造型就直頭是程式人的翻版........

原帖由 locat 於 10-2-2009 04:49 PM 發表
非常多謝大大噤Detail o既意見
小弟都係覺得以前果D 真係超合金, 係勁玩都唔會爛趺落地都未必可能有事果隻,變型就更加唔洗驚啦,變到你唔變都未爛噤濟, 變到鬆晒D join 位就有
依家..........唉 D 玩具, 變型都要小 ...

看來大大對CM'S真的很大意見:34:
乜電視版同漫畫版唔同咩,所以EX合金唔同樣?
a great full detailed report :71:
原帖由 mushroom 於 10-2-2009 07:26 PM 發表
乜電視版同漫畫版唔同咩,所以EX合金唔同樣?

年青人不懂事:67: