Toysdaily 玩具日報

見仁見智- 柔王丸 & 櫻姬

頭像被屏蔽
原帖由 mushroom 於 10-2-2009 07:26 PM 發表
乜電視版同漫畫版唔同咩,所以EX合金唔同樣?

漫畫版其中一款造型                                                           

電視版
原帖由 大懶熊貓 於 10-2-2009 09:03 PM 發表

年青人不懂事:67:
我睇星矢大的, 六神我都有睇..:34:
原帖由 masterprince 於 10-2-2009 09:04 PM 發表

漫畫版其中一款造型                                                           

電視版
http://www.linkclub.or.jp/~h-884/imag ...
漫畫版正些...
大大的簡評連漫畫介紹很好:71: 推一下
Garycharm, evilaive, 奇夫,
多謝支持.:64:

原帖由 warxv 於 10-2-2009 05:06 PM 發表
我都想返去SCAN書之後再比較,你做左我又簡單D了.外形上我覺得還好跟漫畫有6~7成似,就是太單薄,如果以淺井的風格來說已經是超過期望的了.

但如果你問我滿唔滿意,不用我答你都應該估到答案.
我都想要一隻可動, ...

柔王丸初期的材料好像只是FRP(強化塑料), 後來改為使用穿梭機外殼的材料 - 強化陶瓷.

作為一個消費者, 想買件自己心儀, 而又不會太容易破損的玩具居然變成了一個心願......真可悲......:cool:
漫畫版其實有過續篇, 故事中三四郎已長大成人,  亦有柔王丸最新形態, 已經唔洗點操作, 但故事都不太好, 只有四期!  玩具方面, 如果HT 肯出而又有Iornman Mark III 咁既質素已經好好!  我自己就比較鐘意漫畫版第三形態 (太空形)!
原帖由 Kimutaku 於 11-2-2009 09:14 AM 發表 柔王丸初期的材料好像只是FRP(強化塑料), 後來改為使用穿梭機外殼的材料 - 強化陶瓷.作為一個消費者, 想買件自己心儀, 而又不會太容易破損的玩具居然變成了一個心願......真可悲......:cool:
作為一個工程佬唔應該覺得可悲,因為真係有因難的.
ABS,PS好上色但唔耐磨,剛性一般.
PP,POM剛性是好了但唔好上色,而且縮水厲害.
PVC...用來造形係好,但後遺症同樣多,唔好提了.
合金,上色工序煩之餘又易碰花甚至甩油.
現在玩具的要求又高,關節要多,雕刻要細膩,角要夠尖,上色要唔出界.
而且仲有唔可以太貴,還有產量唔會多...全自動生產又用唔起,人手操作又要穩定.
能夠完成可以算是一個工程佬的理程碑!!

基本上現在只有公仔嘜有技術及量去作以上嘗試.

所以你一定要加油呀!

好到我已經無做工程了....
原帖由 Kimutaku 於 11-2-2009 09:14 AM 發表

柔王丸初期的材料好像只是FRP(強化塑料), 後來改為使用穿梭機外殼的材料 - 強化陶瓷.

作為一個消費者, 想買件自己心儀, 而又不會太容易破損的玩具居然變成了一個心願......真可悲......:cool:

玩玩具點解要講到可悲?
你可以買早幾年前出嘅TV版大膠丫, 應該好難會玩得爛.
其實如果一般把玩, FIGMA都唔見得好容易爛.

回覆 8# 的文章

呢隻我都有, 漫畫感十足, 只是可動性不太好.:(
原帖由 DIG 於 11-2-2009 03:07 PM 發表
玩玩具點解要講到可悲?
你可以買早幾年前出嘅TV版大膠丫, 應該好難會玩得爛.
其實如果一般把玩, FIGMA都唔見得好容易爛.

TV版大膠,一郁手腳,關節位就即時甩油......
頭像被屏蔽
原帖由 Mikehk@ 於 11-2-2009 10:19 AM 發表
漫畫版其實有過續篇, 故事中三四郎已長大成人,  亦有柔王丸最新形態, 已經唔洗點操作, 但故事都不太好, 只有四期!  玩具方面, 如果HT 肯出而又有Iornman Mark III 咁既質素已經好好!  我自己就比較鐘意漫畫版第三形態 ...

我最鍾意上面post既第5期封面既形態(應該係第3形:對魔人-第1次大會1形,對包拉基x-2形),首次將大形噴咀加係手臂粗手臂有硬朗感,補足柔王丸單薄既身形...

而櫻姬我都係鍾意同時期既第1形...夠sexy...(比章魚仔抽水):34:

你鍾意既太空形,我覺得係作者follow而家figma個櫻姬去design既...手腳既裝甲&顏色都好似...情侶裝...
頭像被屏蔽
原帖由 Kimutaku 於 11-2-2009 09:14 AM 發表

其實以前d玩具都係好易爛好易甩油架啦...不過大家唔mind之嘛...:38:
原帖由 mushroom 於 10-2-2009 07:26 PM 發表
乜電視版同漫畫版唔同咩,所以EX合金唔同樣?

漫畫版合柔王丸人性化好多.....所以比TV更有感情.......:73:
原帖由 特級豉油 於 10-2-2009 06:31 PM 發表
以前睇我都覺得係爛尾, 但前幾年再睇返, 就唔覺爛尾, 由佢爸爸處得知現所玩格鬥模型原意, 再鎖定目標後而遇返爸爸以前o既障礙, 及發掘出格鬥模型新方向, 但講到尾只係十三歲花靚仔, 所以唔可能一個無咩背景o既死靚仔 ...

其實此故事爛尾已是公認的事實, 包括日本方面亦是這樣評價: (テーマの欲張り過ぎが迷走→人気低下→打ち切りにつながったものと)

儘管故事草草收場, 但都不影響我們這代對他的愛戴呢.