Toysdaily 玩具日報

查看: 365666|回復: 1678

[分享討論] JOJO同好黃金體驗之世界(傾劇情,有劇透,慎入!)

:77: 一直知道TD好多大大喜歡jojo,一直想同大家傾下呢套野。
呢套差唔多100期既作品,點樣傾先好呢?

不如小弟先開幾個題目,各位傾傾。
1.未解之迷(例:東方丈助小童時救佢既,係咪自己呢?)
2.喜歡角色討論及選舉(小弟排名1.吉良吉影 2.迪奧 3.布差拉迪…一個祖斯達家族成員都無:76: )
3.替身能力討論(戰果上訴、最喜歡既能力、夢幻決戰等當然可以啦,另外想講「波紋力量」,「鐵球力量」當然歡迎)
(當然,純吹水,無咩規矩,想講就講啦,跟版規就得:77: )

:58:
重有未解之迷:
袓羅開頭都被箭傷過,,點解冇引發"安魂曲"力量??

原罪兄, JoJo奇妙討論區,得唔得???

:71: 呢個專區正~~!!
:35: 我最鍾意一定係承太郎同迪奧, 其次係祖羅, 其實成個小隊我都鍾意, 而弗高中途離隊我覺得好唔開心, 因為荒木都知以佢既力量, 根本無得輸俾任何人, 所以用心態上既缺憾令佢退出戰線~~!!
:love: 女角梗係波士個女啦~~!!
至於未(完全)解開之謎, 首推當然係替身能力既出處, 祖斯達家族就話係由幽波紋度遺傳演變, 其他人就靠箭頭選擇, 第三部講個婆婆有三支箭, 一支被祖羅毀左, 另外一支, 當年經過jp波納尼夫調查後得手, 再意外令自己替身銀戰車變成安魂曲失控, 再輾轉被祖羅吸左變成黃金體驗安魂曲, 仲有一支下落不明???(定我記漏左~~??)
而箭既出處究竟係邊呢???當年好多人都估係來自外太空, 更有人估係停留在太空不能返回地球既卡滋(第二部最後奸角)所變化而成...
我最鍾意一定係承太郎同迪奧, 其次係祖羅, 其實成個小隊我都鍾意, 而弗高中途離隊我覺得好唔開心, 因為荒木都知以佢既力量, 根本無得輸俾任何人, 所以用心態上既缺憾令佢退出戰線~~!!
個人反而like祖羅多過承太郎!!
第5部小說版弗高會多d出現,唔知有冇出過台灣中文版??第3部我知有出過!!!

女角梗係波士個女啦~~!! 我都係,徐侖後期的表現都喜歡!!
至於未(完全)解開之謎, 首推當然係替身能力既出處, 祖斯達家族就話係由幽波紋度遺傳演變, 其他人就靠箭頭選擇, 第三部講個婆婆有三支箭, 一支被祖羅毀左, 另外一支, 當年經過jp波納尼夫調查後得手, 再意外令自己替身銀戰車變成安魂曲失控, 再輾轉被祖羅吸左變成黃金體驗安魂曲, 仲有一支下落不明???(定我記漏左~~??) 吉良老豆手上,之後再到承太郎,承太郎交給xx財團研究!!
而箭既出處究竟係邊呢???當年好多人都估係來自外太空, 更有人估係停留在太空不能返回地球既卡滋(第二部最後奸角)所變化而成... 我都係錦諗!!!

原帖由 香港人 於 12-11-2008 04:13 PM 發表
:71: 呢個專區正~~!!
:35: 我最鍾意一定係承太郎同迪奧, 其次係祖羅, 其實成個小隊我都鍾意, 而弗高中途離隊我覺得好唔開心, 因為荒木都知以佢既力量, 根本無得輸俾任何人, 所以用心態上既缺憾令佢退出戰線~~!!
:l ...

弓箭問題真係要搵返書,睇下出左幾多把。
吉良吉影老豆個支係邊個既?
波納尼夫有一支…
祖羅之前既上司(肥仔)
婆婆有無?

總共幾多枝呢?:?
原帖由 yui-ling 於 12-11-2008 04:11 PM 發表
:58:
重有未解之迷:
袓羅開頭都被箭傷過,,點解冇引發"安魂曲"力量??

JoJo奇妙討論區,得唔得???

安魂曲力量…是替身這幽波紋被弓箭刺到引發。
原帖由 原罪 於 12-11-2008 04:24 PM 發表

安魂曲力量…是替身這幽波紋被弓箭刺到引發。

好似都傷過"黃金體驗",或者"波爾波"支箭只可引發替身力量,屬於替身能力的一種.
同原本3支箭性質有分別!!!
這是唯一解釋!!!

關於箭既來源…
我覺得同第二部班「柱中人」有關(我慣在咁叫,唔好意思)
會唔會係發掘出佢地既遺址中搵到呢?
留名支持先!

我三至五部都鍾意,但人名唔太記得(年紀大),要煲番先!
替身第三部最唔鍾意銀之戰車,最鍾意法皇之綠
第三部有好多都好好笑!
原帖由 原罪 於 12-11-2008 03:59 PM 發表
:77: 一直知道TD好多大大喜歡jojo,一直想同大家傾下呢套野。
呢套差唔多100期既作品,點樣傾先好呢?

不如小弟先開幾個題目,各位傾傾。
1.未解之迷(例:東方丈助小童時救佢既,係咪自己呢?)
2.喜歡角色討論 ...

post 名我提議 "荒木飛呂彥冒險小隊" or "JoJo Zone"

有呢個post 攪到我又想從頭睇多次!

Joster 一族 合照

原帖由 原罪 於 12-11-2008 04:34 PM 發表
關於箭既來源…
我覺得同第二部班「柱中人」有關(我慣在咁叫,唔好意思)
會唔會係發掘出佢地既遺址中搵到呢?

重有少年廸亞波諾又點知"箭"的出現/用處???:58:
原帖由 yui-ling 於 12-11-2008 04:51 PM 發表

重有少年廸亞波諾又點知"箭"的出現/用處???:58:

死…邊個係迪亞波諾?:x 太多人唔記得…s
原帖由 yui-ling 於 12-11-2008 04:42 PM 發表
Joster 一族 合照

:77: 謝好圖!
原帖由 angelheart 於 12-11-2008 04:36 PM 發表
留名支持先!

我三至五部都鍾意,但人名唔太記得(年紀大),要煲番先!
替身第三部最唔鍾意銀之戰車,最鍾意法皇之綠
第三部有好多都好好笑!

打機個段好笑:34:
「佢想出咩招呢?呵啦呵啦?」
「:67: 呵啦呵啦!!」
「呵啦呵啦?:50: 」