Toysdaily 玩具日報

查看: 48109|回復: 47

Macross 亂攪新1/60變型流程 <已加機械人編>

唔知有無用...略盡綿力......:(

首先....攤架機出泥

不如塙機轆先....

1) "的"起有透明色蓋

2) 左右蓋順開

3) 咁就可以勾到機轆出泥

輪到摺尾翼....先放左翼

然後右翼&#21472;左翼

塙掂雙翼後...輕力向外鬆雙腳

由於小腿有釘位函接背包....要留意喔

小腿與背包分離後.....就可以坳上去.....

有無朋友發現當坳到垂直90度時...唔能夠再坳...

因為背包連接機背尾部是一個二重關節....要小心拗...不可死力拍上去..

當二個90度關節都摺好....背包180度摺上完成

好啦....拆腳....由於機底有一小扣位連接小腿(小弟手指公個位)....插隻指公"new"鬆佢

得&#21655;...........

記住拖腳板出泥........

完成..............

**** 機械人編待續***********
:64: :64:

機械人編

首先要注意膊頭位己被"的" "的" 扣住

**我原意一氣呵成咁影....原來唔得....會有時遮鏡頭....無計...拆件影....希望大家
玩熟後....享受完全變型不換件樂趣....

拆頭

拔出機頭

腳入氣口要注意....如水平拔是拔不出...因有柱位及小扣....斜斜地向下拗就可鬆小扣

&#22000;邊一樣做法

鬆晒

到機背....我平時&#25592;頭&#25592;尾拗.....但分&#21655;一隻手&#25592;相機......
不用太大力拗....(唔係拗蔗)....係儘量斜向兩邊拗........會聽到 "格"一聲....就夠

小小分離就夠

睇番機底...最注意目的係反最上之關節

向斜下堆胸甲下金屬片....

順手拖出前胸甲

完成90%

插回機頭

拖出機倉cover

跟住開機咀底蓋&#22511;

度下位先

要注意.....要成功扣實雙腳.....雙腿連接之金屬 "T" 骨.....一是要過到小扣(下圖黑柱位)

跟住....手同時按機背及機頭......用力按

"拍" "拍" 兩聲.....塙掂

差個頭:(

Perfect.................

其本上變型完成......以下只是補充...
機背尾的頂要再向下壓.....當過&#21655;兩粒"的".....扣背會緊實....當然唔加Fast Pack時唔向下壓都 OK......
但加 fast pack已有少少重量......依家勞損&#21655;.....曰後著大甲可能有影&#21709;:sleep:

多謝收看:64:

:74: 好專業又詳細的介紹..thx大大
膝頭個度都要拉出
良心分享!謝教學~~
save低條link,買&#21655;VF1D再睇:handshake:
唔拉都冇所謂, 拉&#21655;隻腳可以屈多&#22050;咁解.
冇手gerwalk mode?
warmblood兄!
多謝教路!
:64: :71:
多謝warmblood大大的分享:64:,  記得自記第一次玩YAMATO VF-1S變形時, 都遇到這個問題:30: , 結果對著說明書都用了1個多小時完成3 mode 變形及還原, 極之期待大大的"機械人編":shiny:  
好有心ge 分享:71:
後面的山口增添了趣味:71:
好好的分享:71:
原帖由 JohnnyRyuki+.= 於 6-9-2008 07:30 PM 發表
:74: 好專業又詳細的介紹..thx大大

專業又詳細就唔算......係影相影都手有d累&#21867;

原帖由 cbx 於 6-9-2008 08:49 PM 發表
膝頭個度都要拉出

係喎:@ 唔記得&#21655;....多謝堤點:64:

原帖由 WalkerMachine 於 6-9-2008 08:58 PM 發表
良心分享!謝教學~~
save低條link,買&#21655;VF1D再睇:handshake:

WM大大.....我盡少少綿力為大家服務下........可足掛齒:35:

原帖由 wallace2007 於 6-9-2008 08:58 PM 發表
唔拉都冇所謂, 拉&#21655;隻腳可以屈多&#22050;咁解.

靜雞雞同你講.....仲易向前 "中":44:

原帖由 elvo 於 6-9-2008 09:04 PM 發表
冇手gerwalk mode?

基本上放隻手落泥....無特別注意事項.......下次補回:64:

原帖由 柯柏文人 於 6-9-2008 09:10 PM 發表
warmblood兄!
多謝教路!
:64: :71:

係咪想入番隻玩下呢:75:

原帖由 BlackAce 於 6-9-2008 09:16 PM 發表
多謝warmblood大大的分享:64:,  記得自記第一次玩YAMATO VF-1S變形時, 都遇到這個問題:30: , 結果對著說明書都用了1個多小時完成3 mode 變形及還原, 極之期待大大的"機械人編":shiny:  

http://i482.photobucket.co ...

已加....多謝支持:64:

原帖由 galaxyconvoy 於 6-9-2008 09:20 PM 發表
:71: :71: :71: :71:

原帖由 星月浪人 於 7-9-2008 12:45 PM 發表
好有心ge 分享:71:

原帖由 chung94626 於 7-9-2008 12:50 PM 發表
後面的山口增添了趣味:71:

原帖由 影武者 於 7-9-2008 12:54 PM 發表
好好的分享:71:

Brother們......多謝支持:64: :64:
頭像被屏蔽
要補充埋機頭同關節解拆,呢part for新仔都ng易:58:
原帖由 裝甲仔 於 7-9-2008 01:26 PM 發表
要補充埋機頭同關節解拆,呢part for新仔都ng易:58:

依裝甲兄......

要補充埋機頭同關節解拆......我有少少唔明你指邊部份:56:

講泥聽&#21523;...咪咁神祕....真係get唔到:80:
頭像被屏蔽

回覆 15# 的文章

咪機頭同大脾條鐵連接&#22000;part:58: