Toysdaily 玩具日報

查看: 20961|回復: 34

[個人收藏] 賓賓賓 2014 京阪神奈戰利品

小弟上兩個禮拜同老婆又去左日本關西旅行

雖然是十個月內既第二次,但今次去埋京都、奈良、神戶,感覺仲係好新奇,而且玩得十分開心添

當然,去得日本,除左玩之外就梗係要睇下有乜心頭好買啦

所以小弟就 PLAN 左一日分開行,與老婆各自各精彩嘞

經過一日血拚,大家的戰利品亦比上次多好多呢

老婆既戰利品就不細表了

相信大家對小弟嗰 D 有興趣多 D 掛

唔講咁多,下一層正式 SHOW 野 

先黎 D 輕 "KEN" 野先

小弟一向鍾意超時空要塞同超級戰隊既,所以主要目標當然係離唔開佢地既玩具啦

最近,小弟亦愛上了"銀魂"呢套爆笑作品,愛佢玩得夠癲、又愛佢充滿人情味

雖然佢既玩具、精品都不小,但黎黎去去都係扭旦,所以唔係好啱我胃口

最後搵左幾間都唔係買到太多野

係呢幾樣叫做有特色又有用囉

第二樣戰利品其實我初頭都唔知係乜野黎,係有日係 YOUTUBE 摷戰隊睇時偶然發現到有 SET 野叫做 VOOV 未來合體機械人既,睇睇下又幾好玩咁喎,所以就 CAP 低張圖過黎搵貨嘞

去之前曾經問過老友齋哥,究竟 VOOV 係咩料子呢?

原來佢係笨大以低齡向為銷售目標既新 LINE,做型多為車仔、火車等交通工具,SIZE 細細架,小朋友一手揸得哂

最特別既係各款車仔有表、裡兩個款式,只要輕輕一轉、一扣,就可以由原來既警車變做的士,都幾過癮架

呢 SET 叫得做合體,就梗係有好幾架先至合到啦,一齊黎睇下啦

1號車

2 號車

3 號車

4 號車

5 號車

6 號戰機

合體

另外仲有兩架武裝車仔

第三件既戰利品因為係魂限既關係,兼且已出左一段時間,係香港已經是炒價了,所以一路都唔捨得入而引以為憾
點知今次有運在扶桑見到,仲要價錢在自己可按接受範圍,梗係要入手啦

睇個盒殘殘地,買嗰時仲以為入面都係差唔多添

點知開盒一睇,好似新既一樣,說明書袋無開過,架車 D 電鍍立立令,我懷疑係全新都未定

G3-X 終於都等到有車車坐咯,有機會幫佢地出個 POST 先

到第四樣戰利品,戰隊終於出場

唔知咩原因,自海賊戰隊後,小弟對後繼既特命戰隊同獸電戰隊完全提唔起興趣,連帶佢地既  DX 玩具都完全不屑一顧

但係係梅田既 MANDARAKE 見到呢套玩具反斗城版大 BOX SET 買 3500 YEN, 抵過係香港買分開版,更加抵過 Y 拍拍賣價,就算中古都梗係拿拿聲科水啦

後尾係電電城既舖頭見到有 4、5 號機,加埋又係唔過 5000 YEN,把心一橫買埋佢啦,心諗番黎就算自己唔玩,做點小生意賺下水腳都好吖

不過琴晚拆盒影相,拿上手玩過兩野,發覺夠墜手之餘,本說明書又夠複雜喎,心裡條「合體筋」突然抽起,決定留番黎慢慢玩先得

希望係不久既將來能出番個 POST 介紹啦

第五樣,亦係最後一樣戰利品

講起呢件就夠傳奇咯

話說呢件野係臨走前一日行電電城就見到,不過之前及當日已經買左幾盒戰隊大盒野,個喼已經無哂位,HAND CARRY 又要顧住兩個電飯煲,所以就算幾吸引都好,實在唔敢買

到左臨走嗰日,預計行程係去電電城隔離既黑門市場食午餐,之後就坐車去機場嘞

一路行黑門市場、一路心掛掛住件玩具,所以臨離開之前都帶老婆去睇下,希望有機啦

不過行李已執好,再加一件實要 HAND CARRY既大件野,實會超過航空公司既要求,所以可以買既機會真係好徹

老婆去到一睇,不罝可否,但佢問我係唔係好想買,我當然話係啦

佢諗左一陣,就話 HAND CARRY 上機都 ok 既,不過就要安排本身 HAND CARRY 上機嗰件行李轉為寄倉,額外俾多件運費咁囉

聽到可以咁樣做,我嗰時幾開心呀,唔理過額外行李要補多幾錢咯,一於買左先算啦

睇到呢度,各位係未好想知道呢件係乜野玩具呢?

宜家開估嘞,登登,就係...............

係咪好野呢

有玩開超時空要塞玩具既師兄都知出產公司 YAMATO 已經執鬼左,佢曾經出過既玩具已經俾愛好者或炒家搶購一空,因此現時市面上已好小貨了,有都係炒價

再說這個1 /48 版本的 STEALTH TYPE 因出貨量小,所以在很早期時已經絕跡市面,小弟已經找很久了

驚喜既除左有緣得見外,價錢亦相當震撼

可能一來係因為外盒有多處破損、二來係中古既原因吧

(睇下個外盒真係好鬼爛)

價錢竟然係 14,000YEN,實在太夢幻嘞(平過宜家笨大出既菜機)

對於唔要求個盒係藝術品及唔介意玩二手玩具既小弟,呢個價實在無可抗拒

科水即走人

懷住興奮既心情去到機場,突然先想起寄多件行李可能會好貴,我就開始驚嘞,懷住戰戰兢兢既心情去 CHECK IN,好彩寄多件行李都只係 2800 YEN 左右,嚇得我吖{:8_198:}

琴日開盒,又再一次驚喜

原來入面好鬼正,雖然話中古,但所有野好似新既一樣,架仔玩野真係好"頸石"
(連 D 飛彈都未拆架,日本玩家真都抵讚)

至於玩具報告,請到小弟為呢架愛機等登開既 POST 睇睇啦

http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=222207&extra=

黎到呢度已經係尾聲,多謝各位耐心收看

下個 POST 見嘞, BYEBYE

P.S. 能得以上各神物,除左講緣份,仲要好多謝小弟老婆既體諒,請各位為小弟老婆鼓掌
又係我:35:入黎8下隻1/48故仔....老實14000日元抵到爛la,不如你下次去又幫我搵下la....he he :p
哦,VOOV 可以玩合體架?! ……,話說小弟上年尾去福岡已在 Yodobashi 見到此物(重有幾隻比你試玩),有衝勁買比小朋友做手信,但心諗同麥記果d差不多,價錢成30~40蚊隻(好似),都係買幾架tomica果d鐵車仔好過(當然係特別果d款);如果得知有得玩合體,我諗我會買比個小朋友,同佢齊齊玩
Welcome back and congratulation! :)
好POST!:handshake:
謝BEN 兄用心的分享, 及一個支持他的妻子
讚!! :71:
Good stuffs! Congratulations!

咁正既post..真係要慢慢回.....:love:
每次見到人去完日本返來買到咁多好野,我自己都會好開心...無奈自己就不能去..點都好..弓起晒!
另外voov呢系野個形態真係正過近年戰隊..
g3x電單車..雖然同當年裝著出的分別真的不大...,但可搵到咁新淨的也真是很難得..
銀魂呢個世界key片集.我都有追...好好睇..
特命真的很平,我諗呢個boxset香港都未必會咁出...而價錢亦真係平到極點...恨屎我:sad:
1/48更加唔洗講....又是一件令人痛恨想要之物..可遇不可求...

早上去完黑門食早飯,再行過去den den town掃貨..實在係人生一大快事...令我十分羨慕..
謝謝ching行程分享:77:
ching套合體機械人好正!小時候收到呢份禮物,肯定開心到幾晚糞唔着!謝謝大大分享!!
套特命戰隊好正!!!!不過我仲未揾到平靚平嘅4,5號機:help:
第二樣戰利品其實我初頭都唔知係乜野黎,係有日係 YOUTUBE 摷戰隊睇時偶然發現到有 SET 野叫做 VOOV 未來合 ...
benbenben4213 發表於 25-3-2014 01:59 AM

d 隻好有 天威勇士 feel :$