Toysdaily 玩具日報

查看: 19575|回復: 27

歷戰不休的戰士~悟空~

有一段時間沒有買12吋FIGURE了,本身今年亦想誡掉這這玩意,結果好事多磨一連串的新消息家駒,INDIANA JONES,北斗,宇宙海盜等都像挑戰一般的公報了,我本身是很易妥協的人,既然如此就買下去好了,不過家駒沒有訂所以買不到,北斗價錢不合而且健次郎不是我的最愛,結果意外地另我重投12”行列的竟然是他~悟空~
鳥山明筆下的龍珠可以說是一個家喻戶曉的故事了,相信沒有介紹的需要了吧,直接介紹玩具本身好了.
其實要說買他時沒有當他是一款12”ACTION FIGURE,只是覺得他是一款造工不俗,神似,可動性也理想的龍珠玩具,市面上一直關於龍珠的玩具就是沒有這一級數的,可動就不好看,好看的又不可動,所以一直也買不下手,而這一款正合我意.
外形上也不用多說看相片就清楚,我自己是很滿意的了,樣貌亦做到鳥山明的風格,特別是上加了幾條”未梳好”的頭髮就更是神來之筆.可動性比想像中還好一點,可以全不費力的擺出很多姿勢,加上除了一對拳頭之外還有三對不同姿勢的手掌,所以像龜波氣功,太陽拳,元氣玉等姿勢完全可以處理得來.為了改善平衡問題鞋方面用了分件設計,所以擺出不同姿勢後也不會容易倒下.

優點好像說了不少,那缺點呢?不幸地也不算少.衣服是問題之一,外衣布料較薄而且線數太幼細了,作為一件道袍應該厚一點線數粗一點質感會較好,腰帶內有鐵線可以扭不同形態是好,但用來固定的魔術貼太細了,很容易甩.車縫方面也不見得太好,上衣還可以,褲就…我欣賞他們嚐試車一些”習”位去處理那層次,但出來的效果並不理想.而且那橙色也差了不只一點,一般畫稿都是用偏紅甚至是紅色也有,只是後期太多超級撒亞人出現先至變得偏向橙色,但這是”普通”版不應該這樣”橙”吧?還有個人非常不滿的一點,為什麼背後的是”悟”字?我差一點為了這問題而不買,我期望是個”龜”字或者是”界王”也好.問題之二,上身只有頸及部份胸部是新造,其他地方只用海綿加厚,這樣就不能脫去上衣趣味大減呀!一款打架的角色不可以除去上衣成可體統!
上面說起來好像缺點比優點多,其實整體來說他還是一款不錯的收藏品/玩具,最重要是放在手上玩也很有趣,我將他放在床邊偶爾來個龜波氣功又或者來個兩倍界王拳,單就這一點什麼缺點都可以放在一邊了.
~~~後記~~~
首先為兩位英勇救人而附出了生命的消防員獻上一份敬意.還有多謝每一位為了保護我們生命財產而將自己生命放在最危險地方之中的所有消防員.
~~~後記之二~~~
昨天晚上跟一個朋友講起玩具問題,在談論中講到他越來越沒有心機買玩具,因為每一次看到玩具他就想到出廠價有幾平,而且技術上也不難理解,之後自自然然就不想買了,這可能就是做個行厭個行吧.其實剛剛離開玩具行業的時候也有這個問題,看到市面上的FIGURE沒有一款想買的,過了兩三年之後先慢慢改變,第一是產品的品質技術都提升了,當然也有翻一些吸引力.
第二是自己開始能將用不同角度看一件事(臣按:即是精神分裂.),像某些3.75吋公仔,出廠價應該7~10元之間,現在零售近百元品質又差設計又簡單怎可能接受?如果我仍然想這個問題就可以買少很多玩具了,比較幸運沒有這個問題(臣按:應該是不幸),畢竟一間公司是需要利潤去營運的,利潤是否合理外人很難下定論,所以盡管有些玩具偏貴我仍然接受.當然有些是為了利潤不斷的殺價不理品質,看到這樣的產品如果又是自己喜歡的角色有時真的會有天人交戰的感覺,有些最後還是買下的我都清楚自己當中有多少是”感情債”.
最後可能其實我道行未夠,看到像MP麥加登,YAMATO的1/60 VF-1S這些比著我也想不出怎樣處理得更好的玩具固然玩得佩服,或者像MG模型那謎一樣的成本叫我感到驚訝,連像山口式那如此簡單的玩具仍然叫我覺得趣味無窮.
有一點想講!這隻悟空應該係打完比達去那美星那個版本,作為藍本而出的,所以悟空背面係一個(悟)字!
好post~要推一下~
十卜:77:
:67: e隻悟空拎好多人第一次接觸12吋,其望m記快d會出戰鬥服既比達,等悟空無咁悶
悟空個樣係好似:love:
大大好真情的分享, thx  :$
另外, 大大朋友買玩具只睇出廠價去consider 零售價合唔合理就太灰la,
假設玩具商同廠訂10000件, 都起碼俾人markup 左40% 啦, 玩家同玩具商要1 件咁大把, 點睇都唔會markup 佢40% 咁少呀:he:
再講, 有de可能好易造到出黎ge玩具係人地有工具同技術先易, 有時俾埋工具自己, 自己都可能整唔到ga:he:
最後, 感情債真係好值錢, (有de有錢有實力ge人de感情債重值錢:what: ), 玩具商又唔係善堂, 加埋落下差唔多啦:unhappy:
我覺得玩玩具但求唔捱佢xyz抄價, 自己認為個價死得甘心, 就勇敢地跳火坑啦:!
講開價值,我就最唔明M記所謂應募果D,
如o黎緊o既超西同影月,比普通版貴double,
成千多元,又唔係超限量,個人覺得真係唔值。
原帖由 跳跳虎 於 14-8-2008 12:58 AM 發表
講開價值,我就最唔明M記所謂應募果D,
如o黎緊o既超西同影月,比普通版貴double,
成千多元,又唔係超限量,個人覺得真係唔值。

佢d應募真係越黎越貴 :55:
:71: support!
我有一排做part-time(做驗玩具)
直頭覺得d玩具係唔值錢
因為我個個星期都'dum'十幾廿箱
仲要好多都未出
(歷戰不休的戰士~悟空~) 用黎形容悟空真係好貼切
:* 呔~~~~四倍界王拳~~~~~~~

:( 熱血完…
唔…講價錢…同去食飯一樣,阿媽會講…只樣自己整幾錢,個樣自己整又幾錢…
諗咁多…餐飯會變得唔好食。
食完先算啦:p
Thanks for sharing!:^
原帖由 大舊金 於 13-8-2008 06:21 PM 發表
:67: e隻悟空拎好多人第一次接觸12吋,其望m記快d會出戰鬥服既比達,等悟空無咁悶

比達 ..一定買:handshake::handshake:
基路亞卡爾:
THANK YOU!明白了.不過我真係期待背面是龜字,這才夠"經典"!
仲有件衫你覺唔覺真係太橙?未有撒亞人D衫真係無咁橙WOW...

貨車仔,takeshi ,山貓:
THANK YOU!!

大舊金,滴滴仔:
比達戰鬥服都有早後期,你估佢有無可能咁好死一款有晒兩件甲??

cybster:
今次真係做得幾有神韻.

星月浪人:
THANK YOU!!
我朋友唔係一個計較的人,不過做個行有時睇D野唔只係話平貴問題,有時係唔覺有吸引力問題.
有D同以前造餅師傅唔食件裝西餅一樣,佢又知點做,又知係下欄野做出來,唔好話收佢幾蚊,唔洗錢一樣唔想食.
又如同場有另一個話題是關於小朋友玩具的,個阿爸做小朋友玩具的自己公司有得攞佢都唔攞比個女玩,就係因為佢睇住D玩具點做出來.
MARKUP方面玩具零售同出品之間MARKUP點只40%,2倍半是起跳的了,4~7倍左右算正常,大廠如孩子佬10倍都算正常.

跳跳虎,beckham :
呢個套用一個朋友的講法如下:
我賣1000蚊又係個幾千人買,我賣100蚊唔見得會有幾萬人買,我賣3000蚊又唔見得會得幾百人買WOW,點解我唔賣貴D.
小眾市場道理就係咁講了.
應該會有人話12"FIGURE唔係小眾市場,不過出個一萬幾千隻貨好難叫大眾市場就是.

kimchung:
期實現在好多野在生產立場都可以講"唔值錢",莫說玩具呢D低價之物,CANON之前燒燬一批品質有問題的貨其價值是用千萬起跳的.

黑:
同時都是我自己在玩具花費的心態.

原罪:
呵呵,阿媽個比喻幾有趣.
阿媽其實已經煮到好悶,不過因為有愛所以煮下去,玩具其實都有D買到幾厭,不過有愛所以買下去.