Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2025年4月「METAL BUILD」ZETA GUNDAM / Z高達

腰帶扣抽到上心口

想想下今次確定會PASS, 唔係唔撐MB版, 我係會等Z3或BIO SENSOR發動版; 因原色已有兩只MG了

以MB 00系及SEED系經驗, 受歡迎的機體一定會有借口轉下色或MARKING再販的
你好 發表於 1-7-2024 11:44 PM
只係普遍玩家無拉到最盡。

咁似乎連埋官方都冇拉到最盡
以下有3個版本MG比對
MG Zeta 01 500.jpg

雖則如此
個人幾喜歡RG Zeta既details
所以都有砌番隻
RG Zeta 07 v2.jpg
熱狗OO 發表於 2-7-2024 01:30 AM
想想下今次確定會PASS, 唔係唔撐MB版, 我係會等Z3或BIO SENSOR發動版; 因原色已有兩只MG了

以MB 00系及SEE ...

第1秒望到超興奮,隔咗5秒鐘同師兄你諗嘢一樣,真係好大機會會有Bio sensor發動版。

依家好掙扎⋯⋯

如果搶到的話一於原色變做 wave rider 擺放, 之後 Z III 就 MS 型態.
Cool! Must buy item!!!
shinecll 發表於 2-7-2024 02:39 AM
咁似乎連埋官方都冇拉到最盡

以下有3個版本MG比對

我覺得最正係MG 1.0,用現在技術修正一下身型比例,就可還原當年Katoki原舊設定圖
MB 公佈完G又到Z, 如果大家二揀一, 會揀邊隻呢???
denniskwong 發表於 2-7-2024 09:31 AM

睇哂相睇下有冇乜致命缺點先吧。
denniskwong 發表於 2-7-2024 09:31 AM

睇你咩年齡層,我依d 70後老餅一定係Z。

只能選一我會揀 God Gundam。就算佢出「明鏡止水」版,全金色真係無原色靚,所以先買不會有差。Z GUNDAM嘅Bio Sensor就唔同啦。

不過都係等多d資料先啦。
睇黎Z & G各有FANS~ 希望各位朋友到時都成功搶訂到, 唔使食炒!

我都係喜歡Z多d, 但如果日後出ZZ, 一定仲更加瘋狂...

denniskwong 發表於 2-7-2024 11:09 AM
睇黎Z & G各有FANS~ 希望各位朋友到時都成功搶訂到, 唔使食炒!

我都係喜歡Z多d, 但如果日後出ZZ, 一定仲更 ...

Z一般發售,G魂限,而且分開出貨時間,唔明白點解要二選一

不如諗下Z出貨會唔會出事,MB鐵關節變一次即鬆,考慮等現貨有人試蟹再買好過啦
denniskwong 發表於 2-7-2024 11:09 AM

我都係喜歡Z多d, 但如果日後出ZZ, 一定仲更 ...

God Gundam最大疑問係咁重冇乜可能單舉腳;佢可以造得輕但全膠又違反metal build 的意義;用鋁造骨又冇可能癲到咁而且成本好高。
超合金沙煞比造得咁雞都炒至4千兼有承接,Z高達唔洗造得太標青的了,只要冇乜缺點已經保證大賣硬。係囉,超合金突自極咁求其都一秒售罄,我係Bandai求其造算喇。